hirdetés
hirdetés

Rengeteg élelmiszernek lesz idén borsosabb az ára

Nemsokára mélyebben bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, ha ugyanúgy szeretnénk élni, mint eddig – mutat rá a Blikk. Idén több alapvető élelmiszer ára is emelkedik. A KSH adatai szerint az élelmiszerárak összességében 1,4 százalékkal növekedtek.

hirdetés

– Az árakat főként a mezőgazdasági alapanyagok árának változása határozza meg. Nemrégiben például a cukor drágult, aminek az oka, hogy a világpia­ci ára is emelkedett. A befolyásoló tényező a munkaerőköltség is – mondta a Blikknek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hozzátette, az infláció miatt mindenképpen várható drágulás.

A kenyér például 260 forint helyett 280-300 forintba fog kerülni, más pékáruk pedig harminc százalékkal is drágulhatnak.

A madárinfluenza miatt 3 millió baromfit kellett leölni, rengeteg magyar exportrendelést visszamondtak külföldről, nálunk pedig óriási hiány lett a kacsa- és a libahúsból.

– A madárinfluenza hatását még nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy külföldről mekkora kereslet mutatkozik majd: ezek befolyásolják az árakat. Ezek azonban szezonálisan is változnak: nyáron, amikor a grillszezon miatt nagyobb a kereslet, mindig többet kell fizetni ezért a portékáért – árulta el a Blikknek Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Szerinte még mindig nálunk a legolcsóbb a szomszédos országokkal összevetve.

A friss zöldségek és gyümölcsök ára is emelkedik, mégpedig drasztikusan, akár 30-150 százalékkal.

– A januári hideg és a nagy kereslet egész Európában felverte a friss zöldségek és gyümölcsök árát – fogalmazott Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke.

A nagy hideg a méhészeknek is sokat ártott, a magyar állomány 20-30 százaléka elhullott már.

– A méheket támadó paraziták erősebbek, a gyógyszerekre kezdenek immunissá válni, így nehéz beszerezni azokat az ellenszereket, amik elpusztítanák az atkákat – mesélte a Blikknek Boros Tibor méhész.

Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szakértője azt javasolja: inkább termelői mézeket vásároljunk, ezeknek az ára ugyanis évek óta nem változik, míg a bolti ár folyamatosan ingadozik.

(forrás: Blikk)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél