hirdetés
hirdetés

Rózsásabb életkilátásokkal kecsegtet a rostban gazdag étkezés

Azok, akik sok rostot fogyasztanak, tovább élnek, derült ki egy friss kutatásból, amelyet közel egymillió ember bevonásával készítettek. A Wellness Café cikke.

hirdetés

A jelenség azzal magyarázható, hogy elegendő rostbevitel mellett elkerülhetőek bizonyos krónikus betegségek, mint a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák számos fajtája. Az idő előtti halálozás kockázatát potenciálisan csökkentve érdemes tudatosan növelni a rostfogyasztást.

A kutatás során 17 korábbi tanulmányt használtak fel, pontosan 983.411 európai és amerikai felnőttet vontak be a vizsgálatukba, amely során 67.000 haláleset történt. Yang Yang, a kínai rákkutató és csapata 5 csoportra osztotta a résztvevőket, a napi rostbevitelük alapján. Azok, akik a legtöbb rostot fogyasztották, 16%-kal kevésbé tették ki magukat a korai halálozás kockázatának, szemben azokkal, akik igen rostszegény étrendet folytattak. Ráadásul 8 másik kutatás igazolt 10%-kal csökkenő halálozási kockázatot napi 10 gramm rostbevitel növelés mellett. A friss kutatás tehát csak megerősítette a korábban publikáltakat, mely szerint a diétás rostfogyasztás és a krónikus, halállal végződő betegségek között szoros összefüggés van.

A magas rosttartalmú étrend jótékony hatása évtizedek óta ismert, többek között csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, az inzulinszintet és a szervezetben fellépő gyulladásokat is. A rostban gazdag ételek ráadásul jobban és tovább telítenek, megelőzve a túlevést és az elhízást. A krónikus elhízás szintén jelentős szerepet játszik a korai halálesetekben.

A Wellness Café írása ezen a linken folytatódik.

Váczy Anikó
a szerző cikkei

(forrás: Wellness Café)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél