hirdetés
hirdetés

Savanyú igazság

A fenséges citrom jóval több holmi koktélkiegészítőnél vagy a frissen sült halak köreténél. Kulináris felhasználása mellett savas volta és kellemes citrusos illata miatt a gyümölcs a mindennapjainkban számos egyéb praktikus képességét is megvillogtathatja. A Foodbeast cikkén alapuló írásunkban ezekből az alkalmazási lehetőségekből ismerhet meg ötöt a nyájas olvasó.

hirdetés

Bútor- (és kellék)pucolás

Legyen ugyan szó az immár oly sokszor alátétnek használt íróasztalunkról vagy a szívünkhöz nőtt vágódeszkáról, az oly sok ételnek és szennyezőanyagnak kitett fa idővel bizony elkopik, és a szaga is egyre kellemetlenebbé válik. Ennek részleges kompenzálására szimplán csak facsarjunk egy kis citromlevet a felületükre, és törölgessük át papírtörlővel! Az eredmény: friss citrusillatba burkolózó, (valamelyest) tisztább és egészségesebb bútor/kellék.

Szájvíz

Rossz a leheletünk? Miután egy kiadós hagymás giroszt magunkba diktáltunk, gyakran egyből fogat mosnánk. Ugye ön is tapasztalta már ezt az érzést? Ezekben az esetekben, ha egy kevés, magtalan citromlével gargalizálunk, a citromsav likvidálja az utolsó étkezéssel belénk került baktériumokat és eltávolítja rossz leheletünket. Fontos ugyanakkor, hogy a használat előtt és után is öblítsük ki a szánkat, mert a citromsav is károsíthatja a fogunkat.

Védelmet nyújt az oxidációval szemben

Bebarnult az avokádónk? Minél tovább levegőn hagyjuk ezt a smaragdzöld gyümölcsöt, annál mélyebben áthatja az oxidációs folyamat, melynek során a vonzó zöld szín éktelen barnába csap át. Ha egy kis citromot facsarunk a termény felületére, egészen az elfogyasztásáig meggátolhatjuk a processzus lefolyását. Már ha az elfogyasztásra nagyjából egy héten belül sor kerül.

Hangyák ellen

Ezek az idegesítő kis rovarok mindenhol ott vannak. Sajnos, a konyhánk szent hely, és ugye nem akarjuk elárasztani mindenféle fölösleges kemikáliával? Éppen ezért hámozzunk le egy kis citromhéjat, és a hangyák által leglátogatottabb helyekre helyezzünk el belőle valamennyit. Az erős illat majd távol tartja őket.

A kellemetlen szagok ellen úgy általában

Nemrég megjelent a piacon egy elmés kis kellék, amelynek segítségével közvetlenül a gyümölcsből permetezhetünk citromlevet a kellemetlen szagú helyekre. Feszélyező illatok esetén tanácsos a szemetesbe vagy a fürdőszobába spriccelni a természetes folyadékból. Bár akár egyenesen egy spray-es flakonba is beletölthetnénk a citromlevet, az eszköz használata közvetlenebb megoldást biztosít a számunkra.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

(forrás: Foodbeast)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél