hirdetés
hirdetés

Sikerprogram lett a Széchenyi Kártya

Orbán Viktor szerint új szemlélettel kell a kihívásokra reagálni

Ünnepi keretek közt csütörtökön nyújtották át a 150 ezredik Széchenyi Kártyát több vállalkozásnak és az első Agrár Széchenyi Kártyát a Parlamentben. Az eseményen részt vett és felszólalt Orbán Viktor kormányfő.

hirdetés

SzéchenyiOrbán Viktor kormányfő határozottan fogalmazott: ha kihátrálnak bankok a magyar vállalkozások hitelnyújtása mögül, akkor a forrásokhoz való jutásukat más lehetőségekkel kell megteremteni. Kifejtette, legkevesebb 1400 milliárd forint értékű hitelforrást kíván a kormány a vállalkozásokhoz eljuttatni. A világban zajló gazdasági válság egyik tanulsága, hogy a kihívásokra új szemlélettel kell megtalálni a megoldásokat. Ehhez hazánkban egy új gazdasági modellt kell létrehozni, szakítani kell az elmúlt 20 esztendőben követett megoldásokkal. Utalt rá, a történelmünkben akármilyen nehézséggel szembesültünk, mindig akadtak olyanok, akik nem fogadták el a helyzetüket, és sokat tettek annak megváltoztatásáért.

Jelezte, egy jó gazdasági modell kialakítása időigényes munka. Kiteljesedésről még nem Orbán Viktorbeszélhetünk, furcsa módon a válság elősegítheti a kiút mielőbbi megtalálását. A parlament előtt fekvő jövő évi költségvetés tartalmazza, hogy a kormány több területen kíván strukturális reformot végrehajtani, többek között átalakul az oktatás, benne a szakképzés, az egészségügy pénzügyi és irányítási rendszere valamint átalakulásra vár az igazságszolgáltatás rendszere. Orbán Viktor kifejtette, a munka befejezéséig nem várható el elismerés érte, ám annak méltányos támogatása elvárható, hogy erőfeszítést tesznek az átalakulásra, nélküle a magyar gazdaság nem lesz versenyképes.

A kormányfő röviden kitért az első Agrár Széchenyi Kártya átadása kapcsán arra, hogy megítélése szerint a korábbi jóslatokkal szemben Európában, a világban felértékelődik az agrárágazat súlya és szerepe. Magyarország, ha él adottságaival és lehetőségeivel, e terület kitörési pont lehet.

Krisán LászlóKrisán László, a KA-VOSZ Zrt. elnöke felidézte, az első Széchenyi Kártya átadása idején legfeljebb 1 millió forint értékű támogatott hitelösszeg nyílt a kis- és középvállalkozások előtt.

Kezdetben naponta 9-10 igényt fogadtak be, manapság 100-at, amely mutat a kártya elfogadottságára, értékeire. A kártyával elérhető hitelkeret előbb 5 millió forintra, később 10 millióra, legutóbb már 25 millióra emelkedett, a változások jelentősen lendítettek a Széchenyi kártya iránt jelentkező keresletet. Tavaly programmá bővült a Széchenyi Kártya Konstrukció, melynek elemei egymásra épülnek és akár egyidejűleg, egyszerre is felhasználhatóak. A vállalkozások összevontan akár 150 millió forint hitelösszeget is igényelhetnek. Lehetősége a kártya tulajdonosának, hogy különböző finanszírozási céljainak megvalósításához a megfelelő konstrukciót vegye igénybe. A vállalkozások hitelhez jutását a Garantiqa Zrt. garanciavállalása segíti, az állam kamattámogatást, garanciadíj támogatást és 80 százalék erejéig állami viszontgaranciát ad. Az évek során a klasszikus Széchenyi Kártya mellett kibocsátották a Széchenyi Forgóeszközhitel és a Széchenyi Beruházáshitel kártyákat is. A program legújabb eleme az Agrár Széchenyi Kártya, amelyre folyószámlahitelt igényelhetnek a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és közepes vállalkozások. Míg a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel pedig az uniós pályázatokon sikerrel szereplő, ám az elbírálás után pénzügyi gondokkal szembesülő vállalkozásoknak nyújt forrást, addig a Széchenyi Támogatást Megelőző Hitel az elnyert uniós forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőzése révén.

Krisán László elmondta, az alapítás óta összesen 155 ezer kártyát igényeltek a vállalkozások, az általa elérhető hitelkeret összege eléri a 952 milliárd forintot.

Demján Sándor, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a Demján Sándorszerint a kártya gazdaságtörténeti siker, amely a kamarák, vállalkozások, a kormányok és a bankok együttes munkáját összegzi. Üdvözölte, hogy szeptembertől kezdve az eddig mostohán kezelt agrárvállalkozások számára is megnyílt a csatlakozási lehetőség a Széchenyi Kártya Konstrukcióhoz. Javasolta a kis- és középvállalkozások megkülönböztetett banki támogatási, hitelhez jutási rendszerének további kiszélesítését, szerinte ez növelné a foglalkoztatás bővülését, a versenyképesség Parragh lászlónövelését. Ehhez kapcsolódva Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelezte, a kamara intézményrendszere kész közvetíteni a források bővítésében és elérhetőségében a vállalkozások és a pénzintézetek között. Felvetette, hogy két éve a vállalkozások éves hitelállománya kereken 8000 milliárd forint volt, ez mára reálértéken számolva 30 százalékkal csökkent, amely feszültséget okoz az amúgy is tőkehiányos vállalkozások életében. Adataik szerint a magyar gazdasági szektorokba kevés uniós forrás érkezik, az sem mind jut el a vállalkozásokhoz. Utalt rá, egy vélhetően erősebb hitelgarancia támogatással, illetve egyéb eszközökkel ezek az összegek az érintett vállalkozások számára elérhetővé tehetők.

Bálint Tóth János
a szerző cikkei

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[98635] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél