hirdetés
hirdetés

Sorra döntögeti a csúcsokat a kukorica ára

A kukorica húzza magával felfelé a többi gabonaféle árát is

Több mint két és féléves csúcsra drágult hétfőn a kukorica, s már csak egy hajszál választja el a 2008-as élelmiszerválság idején elért ártól. Az ellátással kapcsolatos aggodalmak felerősödése miatt a befektetők vásárolnak, így további drágulást várnak a piacon.

hirdetés

A kukorica ára 7,45 dollár volt a meghatározónak tartott chicagói gabonatőzsdén bushelenként (egy bushel = 25,4 kilogramm), ami a legmagasabb ár 2008. július óta, akkor 7,65 dollárba került a kukorica.

Elemzők rámutattak: az újabb drágulást egyebek mellett az váltotta ki, hogy az Egyesült Államok kukomezőgazdasági minisztériuma, az USDA a vártnál kisebb kukoricakészletekről számolt be, mert erőteljesen nőtt az állattenyésztők, az etanolgyártók, valamint az importáló országok kereslete. Az amerikai készletek 15 százalékkal alacsonyabbak, mint tavaly, s fennáll a veszély, hogy egy esetleges termeléskiesés miatt a következő egy évben világszerte szűkössé válhat a takarmánykukorica kínálata.
    
A kukorica magával húzta a többi gabonaféle árát is, a búza 1,1 százalékkal drágult,7,68 dollárra bushelenként, a szója ára 0,6 százalékkal ment fel, 14,01 dollárra bushelenként.

(forrás: MTI/Reuters)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél