hirdetés
hirdetés

Súlyos hiba a piacnyitás

A Dél-amerikai országok EU-ba irányuló eladásainak értékben körülbelül a felét olyan élelmiszerek képezik, mint a hús, a szója, a kávé és a feldolgozott termékek. Az egyezménnyel súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők.

hirdetés

Mindez pedig az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az uniós mezőgazdaság a világ egyik vezető élelmiszer-termelője, ekként pedig több mint 500 millió uniós polgárnak nyújt élelmezésbiztonságot - olvasható a Világgazdaságban.

Az ágazat 22 millió ember számára biztosít munkát, sőt a szélesebb körű élelmiszerszektorban – a mezőgazdaságon kívül az élelmiszer-feldolgozásban és a hozzá kapcsolódó kereskedelmi és szolgáltató iparágakban – összesen mintegy 44 millió munkahelyet teremt. Az uniós mezőgazdaságot érő hatások vizsgálatakor pedig az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az EU gazdálkodó közössége nagyon büszke és elkötelezett módon viszonyul termelési modelljéhez. A NAK leszögezi, hogy semmilyen körülmények között nem tudja elfogadni e normák gyengülését.

A Dél-amerikai Közös Piacba (Mercosur) tartozó országok EU-ba irányuló eladásainak értékben körülbelül a felét olyan élelmiszerek képezik, mint a hús, a szója, a kávé és a feldolgozott termékek. Európa ugyanakkor főleg ipari termékeket küld a Mercosur-államokba. Az agrárkamara véleménye szerint a kereskedelmi megállapodás negatív hatással lenne az EU érzékenyebb mezőgazdasági termékeire: a marhahúsra, a baromfira, a cukorra és a narancslére.

Versenyhátrány, csőd?

A NAK szerint a Mercosur-csoportból származó termékeket nem lehet egy lapon említeni az unióban megtermelt árukkal, hisz a környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-biztonsági szabályozásban óriásiak a különbségek.

E termékek, bekerülve az EU piacára, tönkretehetik az unió termelőit, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva a közösség fogyasztóinak élelmiszer-ellátását és élelmiszer-biztonságát. A NAK ezt határozottan elutasítja.

A köztestület szakértői arra is emlékeztetnek, hogy az európai gazdálkodók már most azért küzdenek, hogy az alacsony termelői árak és a magas input költségek ellenére se legyenek veszteségesek. Versenyképességüket pedig a nyomonkövethetőségre, a fenntarthatóságra, az állatjólétre és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó magas szintű szabályok betartása mellett kell növelniük.

A NAK mindezeket figyelembe véve egyetért azzal az európai igénnyel, hogy ne vegyék bele a megállapodásba az érzékeny mezőgazdasági termékeket, például a marhahúst és az etanolt. Az érzékeny ágazatokat érintő megállapodás ellentétes lenne az Európai Bizottságnak a versenyképesség javítására irányuló célkitűzéseivel és az EU azon stratégiájával, hogy fellendítsék a vidéki Európa növekedését és foglalkoztatását. A NAK szakértői is úgy látják ugyanis, hogy ez a kereskedelmi megállapodás várhatóan növeli a szegénységet, dömpinggel jár, s felgyorsítja az európai gazdálkodók hátrányát a piacon azzal, hogy a megállapodás következtében tisztességtelen versenybe kerülnek.

Magyarországon a sertés- és a baromfitenyésztők, a méhészek, a csemegekukorica-termelők, valamint az etanol- és a bioüzemanyag-termelők szembesülnek leginkább a Dél-Amerikából származó behozatallal.
Számukra a szabadkereskedelmi megállapodás épp azokon a területeken okozná a legnagyobb gondot, amelyek az elmúlt években kaptak erőre. A számítások szerint a Mercosur-megállapodás negatív következményei kiváltképp a marhahús- és a baromfitermelőket érintenék. A két ágazat helyzetének romlása azonban hatással lenne az egész élelmiszer-feldolgozó ágazatra – szögezik le a NAK szakértői.

(forrás: Világgazdaság Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Ugyan ilyen súlyos hiba volt a magyar piac nyitás is az EU felé. Egy világválság esetén a lakosság éhen pusztulna, mert már a falvakban sem termelik meg az élelmiszert
maguknak (nem is rendelkeznek földterülettel), hanem a boltban veszik...
EU-Mercosur:azoknak az élelmiszereknek az exportját, szállítását mek kell tiltani ami helyben is megtermelhető (ajánlom Áder János figyelmébe is ha már olyan nagy
környezetvédő lett)mert nemcsak a helyi gazdaságra káros hanem a környezetet fölöslegesen terhelik a szállítással!!!
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél