hirdetés
hirdetés

Szatmár szilvája bemutatkozik

Novembertől már az üzletekben az egyedi szilvalekvár

Az Agricolae Kft. által gyártott szilva- és egyéb gyümölcsökből készült lekvárok országszerte ismertek az élelmiszeripar egyes ágazataiban. Az Agricolae ugyanis beszállítója szinte minden kis kiszerelésben lekvárt gyártó üzemnek, gombócot és derelyét gyártó hűtőipari vállalatnak Magyarországon. Termékeik több mint felét, 300-350 tonnát exportálják további feldolgozásra Ausztriába és Németországba. Idén novemberben a magyar fogyasztók részére márkázott, kis kiszerelésű egységekben is szeretnének bemutatkozni: a natúr és többféle ízesített szilvalekvár mellett különleges meggy, eper, barack és vegyes ízű termékeikkel jelennek meg a hazai élelmiszerüzletek polcain.

hirdetés

A szilva magas C-vitamin tartalmú, amely hatékony antioxidáns, valamint értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak, mint ilyen, alkalmas a szervezet vitaminszükségletének pótlására. Ezért a szilva „hazájában”, Szatmárban régen minden évben és szinte minden háznál lekvárt főztek belőle, mikor az ősz zamata már benne volt a gyümölcsben. A kimagozott szilvát kívülről besározott fenekű rézüstbe töltötték, az üstöt földbe ásott katlanra helyezték, és óvatosan tüzeltek alatta. Az állandó kavarást az úgynevezett vitorlás kavaróval végezték.

 

A lekvár főzése két teljes napig is eltartott. A szilvaciberét egészen sűrűre főzték. Amikor a lekvár cserépfazékba, szilkébe került, az állás folyamán annyira megkeményedett a felszíne, hogy a tetejét le se kellett kötni.

Tradíciókra építenek

Az AGRICOLAE Kft. az ősi egészséges ízeket eredményező hagyományos szilvalekvárfőzést modern, mégis azt visszaidéző módon kívánja átmenteni a mai korba. Napjainkban Magyarországon az AGRICOLAE állít elő a legnagyobb mennyiségben szilvalekvárt, évente mintegy 500-600 tonnát.

A jellemzően felhasznált fajták: stanley, besztercei, bluefre, president, elena. Ötven hektáros saját ültetvényükön az idén fordult termőre a 12 hektáros Penyigei Nemtudom szilva ültetvény, amely ilyen mennyiségben egyedülálló, kuriózumnak számít. A Nemtudom szilvát 2012-ben nemesített gyümölcsfajtaként ismerte el a Fajtaminősítő Bizottság, így „Nemtudom P3 szilva”-ként került be a köztermesztésbe.

Nemtudom: Értékes, egyedi minőségi jegyek

Főként a Felső-Tisza vidéken, a beregi és szatmári síkságon, a Tisza, a Szamos és a Túr árterületein meghúzódó ősi vegyes gyümölcsösökben érő Nemtudom szilva különösen értékes szárazanyag-tartalmú. A talaj adottságai a Tiszaháton kiválóak, így a cég számára folyamatosan biztosított a minőségi nyersanyag bázis, különösen szilva és alma tekintetében. Az üzemben naponta mintegy 60 tonna gyümölcsöt dolgoznak fel. A gyümölcs beltartalmi értékét a higiénikus és kíméletes (vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten történő) besűrítés megőrzi. A házias ízt és színt pedig a hosszú, lassú, kíméletes főzés garantálja, hiszen a szilvalekvár el- készítési ideje a szilva mosásától a kész lekvár megjelenéséig 10-12 óra.

A nagykapacitású üzemben tapasztalt, gyakorlott szak- emberek irányítása mellett naponta közel 15 000 kg kiváló, házias ízeket idéző szilvalekvár készül. Az AGRICOLAE Kft. üzemeiben a gyártás tanúsított minőségbiztosítási rendszer alapján történik. A vevői igények minél teljesebb körű ki- elégítésére törekszenek, szem előtt tartva az egészséges életmódszabályait is. Céljuk nyersanyagaik teljes mértékű és értékű hasznosítása. Üzemükben lekvárjaik mellett befőttek, szörpök, aszeptikus gyümölcsvelők is készülnek, mely kiegészül minőségi dióbél, őrlemény előállításával és forgalmazásával is. Novembertől a „Szatmár szilvája”, a Penyigei Szilvalekvár Nemtudom Szilvából termékük 250 grammos, kis fogyasztói kiszerelésben debütál egyes kiskereskedelmi üzletláncok polcain. Ha szeret- ne többet megtudni termékükről, keresse üzletkötőjüket az alábbi elérhetőségeken.

AGRICOLAE Kft.

H-4741, Jánkmajtis, Vörösmarty u. 1-3.
Telefon: +36 30 779 7748
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[140858] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél