hirdetés
hirdetés

Szombaton kezdetét veszi a 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál

A Budapest Sportiroda (BSI) ebben az évben jubileumi események sorát rendezte: a 20. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálát, a 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futást, a 30. Wizz Air Budapest Félmaratont, a hétvégén pedig az idén először kétnapos, 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál kerül sorra!

hirdetés

Kocsis Árpád versenyigazgató
"Mérföldkőnek tekinthetem az idei SPAR Budapest Maraton egyéni nevezői számát, szinte felfoghatatlan, de elértük a 7100-as számot! Beérett az itthon és külföldön folyt  Budapest Maraton® image építés. Durván 4000 magyar és 3000 külföldi futó nevezett. A külföldiek egy gyönyörű városban kapnak egy jó maratont, ezért jönnek ilyen sokan. A maraton a magyar futók között is elfoglalta a méltó helyét a "bakancslistán". Sokan elhiszik és tudják, hogy a maraton teljesítése alapvetően csak akarat kérdése. Célkitűzés, szorgalmas haladás az úton, majd az utolsó 42km minden kínja és mosolya után az életre szóló élmény, a célba érkezés öröme, a teljesítés boldogsága.
Az AIMS főtitkára, a London Marathon egykori győztese, Hugh Jones mondta vagy nyolc éve, hogy nem kis maratont rendezünk. Olyan meggyőzően mondta, hogy elhittem neki. Látva a világ sok ezer maratoni versenyét, tudom, hogy igaza van. Mára már nagyon is igaza van: a SPAR Budapest Maraton® igenis egy nagy maraton! Erről álmodtunk sokan három évtizeden át. Végérvényesen itt van, köszönöm minden nevezőnek és közreműködőnek."

Minden idők legmagasabb nevezői száma Magyarországon!

A kétnapos fesztiválra eddig, összesen 26200 (Siófok, Szentendre teljes lakossága) előnevezés érkezett, melyből 4300 a külföldieké. Tavaly ez a szám 23450 volt, míg öt éve ugyanez a szám „csak” 13300 volt.

Eddig 80 országból regisztráltak a kétnapos rendezvényre.
Soha ennyi országból még nem érkezett nevezés!

A legtöbb külhoni futóval jelentkező országok az idei futófesztiválra

Idén több mint 25 %-kal több külföldi nevezés érkezett, mint tavaly, tehát tovább folytatódik a dinamikus növekedés. Különösen igaz ez, ha összehasonlítjuk az öt évvel ezelőtti eredményekkel; 2010-hez képest megháromszorozódott a fővárosba érkező külföldi futók száma.
A számok erőteljesen alátámasztják a BSI 2015-ös új szlogenjét: „Budapest is the new running capital of Europe”.
Távoli országok: Costa-Rica, Kolumbia, Nigéria, Ecuador, Vietnám, Uruguay és Szingapúr futói is rajthoz állnak idén a 2 napos futófesztiválon.

Programok
(A távok térképei+ útvonalleírásai a sajtóanyag végén találhatóak)
Szombati program (október 10.)

A csillaggal megjelölteken kívül minden rajt: a Hősök terén, minden cél: az 56-osok terén.

Az EMMI Suli Futam rajtját dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár lövi el.
A NESTLÉ Családi Futás rajtját dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes úr lövi el.
Vasárnapi program (október 11.)

A csillaggal megjelölteken kívül minden rajt: a Hősök terén, minden cél: az 56-osok terén.

A 30. SPAR Budapest Maraton® rajtját Simicskó István honvédelmi miniszter, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár lövik el.

Egy kis történelem

Budapesten 1984-ben rajtolt el az első városi maraton, amelyen bárki rajthoz állhatott. Kezdetben a félmaraton, a maratoni futás részeként került a programba. A Budapest Maraton® pénzügyi okok miatt 1994-ben és 1995-ben szünetelt. 1996-ban a két verseny különvált, új szponzorral éledt újjá. Budapesten 2008 óta a SPAR névszponzor, a cég szerepvállalásának is köszönhetően mind több és több célba érkező mondhatta el: győztem!

A Budapest Maraton® története során több helyszínről is indult, de 1998 óta (Fred Lebow, a New York Marathon alapítójának javaslatára) a Hősök teréről rajtol a mezőny.

2015-ben már nagyon más számok jellemzik az eseményt, mint a legelején: míg az első Budapest Maratonon® 18 országból érkeztek futók és 625 férfi, valamint 25 nő ért célba, addig 2014-ben 74 országból 3338 férfi és 1010 nő hagyta maga mögött a 42 195 m-t (a férfiaknál ez több mint ötszörös, a nőknél negyvenszeres ugrást jelent). Az utóbbi öt évben töretlen a fejlődés, minden évben létszámcsúcsot döntött az esemény!

A verseny története során eddig 55142-en futottak maratont. Idén a maraton egyéni előnevezési szám 7100 (4200 magyar és 2900 külföldi). Tavaly 5700, 2010-ben pedig még „csak” 3100 egyéni maratonista nevezett.

A SPAR Budapest Maraton® Fesztivál egyéni maratoni célba érkezőinek száma a kezdetektől 2014-ig

STATISZTIKÁK

A legeredményesebb női futó Földingné Nagy Judit, aki hétszer nyerte meg a maratoni versenyt (1998 és 2011 között). Háromszor állt a dobogó tetején Farkas Ágota és Csomor Erika. A 29-ből 26 a magyar győzelem. Földingné nevéhez fűződik az az egyedi sorozat is, hogy 2006 és 2008 között sorozatban háromszor is győzött. Rajta kívül erre senki sem volt képes, egyik nem esetében sem. Staicu esetleges idei győzelme esetén Földingné-éhez hasonló bravúrt mondhat majd a magáénak, azaz a megszakítás nélküli triplázást. Az eddigi leggyorsabb idő a nőknél 2010-ben született Staicu Simona révén (2:37.47).

A férfiaknál igazán érdekes, hogy mind a mai napig nem örülhetett senki jobb időnek, mint amivel az első verseny győztese, Kiss Zoltán áthaladt a célvonalon 1984-ben (2:15.04).
A férfiaknál a 29 év alatt 17 magyar és 12 külföldi győzelem született. A legeredményesebb Rezessy Gergő, aki négyszer szakította át a célszalagot (1998 és 2008 között).

Az eddig beérkezett nevezések alapján 440-en futják idén első maratonjukat.

LEGIDŐSEBBEK A KÉTNAPOS ESEMÉNYEN

A magyar indulók között a legidősebb férfi: Kovács Károly (84 éves), a hölgyeknél pedig Nagy Ferencné (88 éves).
A külföldi indulók között a legidősebb férfi: Eric Hubber (angol) 80 éves, a hölgyek mezőnyében pedig: Daniele Larcher (francia) 74 éves.

LEGIDŐSEBB MAGYAROK A MARATONON

A verseny legidősebb magyar férfi egyéni maratonfutója Kiss György, aki 1955 óta fut és október 7-én ünnepelte 80. születésnapját. A Dunakeszin élő Gyuri bácsi a BSI-nél futott 12. maratonjára készül.
A hölgyek mezőnyének legidősebb tagja a 71 életévét betöltött budapesti Tanácsné Gabriella, aki idén futja 14. maratonját a BSI-nél.

Hazánk 910 településéről érkezett nevezés a 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválra.

Budapest (13700 fő) és Pest (4700 fő) megye után Fejér megye a legtöbb futót adó megye hazánkban (700 fő).

A legtöbb nevezőt adó megyék

Az EMMI és a BSI Sportmarketing Kft. közös szándéknyilatkozattal áll ki a sport mellett

A Kormány több évtizedes lemaradást pótolva 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a magyar sport támogatására. E stratégia keretében a mai napon együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kocsis Árpád, a BSI Sportmarketing Kft. ügyvezetője. A szándéknyilatkozat aláírásával a minisztérium a sport népszerűsítésének fontossága, a magyar társadalom körében a sport minél szélesebb elterjedése mellett tette le voksát.

Az EMMI csapata idén is fogyatékkal élő sportolókkal fut együtt a 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának két csapata vesz részt a 2015. október 11-én megrendezésre kerülő futófesztiválon. A minisztérium képviseletében többek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Farkas Anikó, kabinetvezető is starthoz áll. A 2012-ben elindított kezdeményezésnek megfelelően az EMMI csapattagjai látássérült és mozgássérült sporttársaikkal közösen futva teljesítik a 42 kilométeres távot. A minisztérium vezetői példájukkal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a kezdeményezéshez csatlakozva mind többen segítsék fogyatékkal élő társaikat abban, hogy a sportolás öröme ne csak az egészségesek kiváltsága legyen.

Az EMMI két csapata:

1.       Farkas Anikó – Lévay Petra (végtaghiányos), Novák Katalin – Lengyel Zsófi (látássérült), Dr. Szabó Tünde – Adámi Zsani (kerekesszékes), Balog Zoltán – Boronkay Péter (végtaghiányos)

2.       Hegyi László – Troznai Hunor (látássérült), Solti Péter – Orbán Csaba (látássérült), Thaisz Miklós – Riczu Tamás (látássérült), Langerné Kata – Boros Gábor (autista)

-EMMI-

Szervét Tibortól Hegyi Barbaráig óriási a futókedv a színészek közt

Ötödik évadjához érkezett a Fut a színház elnevezésű verseny, melyre vasárnap a 30. SPAR Budapest Maraton®, Flora stafétájával indulnak a színházak csapatai (rajt 9.30). Nem is kevés, 33 (!), ami óriási ugrás a tavalyi 23-hoz képest. A váltófutás múlt évi győztese a Vígszínház csapata. Eszenyi Enikő direktor „fiai” (köztük a már egyéni marartont is futott Csőre Gáborral) mellett idén a „lányai” is futnak, a váltójukban többek közt Hegyi Barbarával. A Kossuth-díjas Miklósa Erika is újra szerepel az Operaház egyik stafétájában. Az Opera állítja ki a legnépesebb gárdát, 11 csapattal futnak!
Első alkalommal rajtol a Karinthy Színház, a Turay Ida Színház, a Színművészeti Egyetem és a Miskolci Nemzeti Színház is, 3 váltóval.
Indulnak az Operett Színház művészei is. A váltóikon kívül Rikker Mária énekesük már 14. alkalommal teljesíti az egyéni maratont.
Cifra történet a Bors néniben Lackót alakító Megyes Melindáé, aki a tapsot is beleértve, mert, hogy az is a darab része, az utolsó pillanatig színen lesz a Kolibri Színház délelőtti előadásán, majd gyors átöltözés után biciklire pattan, hogy még elérje csapata utolsó váltását és onnan futhasson a célig. Pindroch Csaba más társaságot választott a futáshoz, nem színészek közé áll, hanem egy jótékonysági céllal szerveződött váltó tagjaként futja le a rá eső 11 és fél kilométert.

A Játékszín művészei túlóráznak, mert nem elégednek meg a vasárnapi Fut a színház versennyel, hanem már szombaton is ott lesznek a rajtnál. A témaérzékenység miatt a Virágot Algernonnak című produkciójuk szinte teljes stábja indul a FODISZ esélyegyenlőségi futamán.  Futószerelést ölt többek közt Szervét Tibor, Zsurzs Kati, Lévay Viki, és Horgas Ádám a darab rendezője is.

Ismert személyiségek az eseményen

Számos ismert ember is részt vesz az eseményen. Idén Kovács Áron tévés és rádiós műsorvezető 42. évét 42 kilométerrel ünnepli. Egyéniben teljesíti még a maratoni távot Vajda Attila olimpiai bajnok kenus és Galambos Péter világbajnoki dobogós evezős. Váltóban áll rajthoz Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Puskás Peti énekes és Horváth Éva műsorvezető. A Rio Klub is két csapatot indít a váltóban, színeikben Molnár Péter kajak világbajnok, Dudás Miklós világbajnok kajakozó, Mike Róbert vb ezüstérmes kenus, Barka Emese birkózó, Európa Játékok 1. helyezettje, Kasza Róbert világ és Európa-bajnok öttusázó és Földházi Zsófia öttusa Európa-bajnok fut. Az Élménykülönítmény csapatában indul Gyenesei Leila világbajnok öttusázó. A Csemete Alapítvány színeiben rajtol Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakozó. Egy váltóban szerepel Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó és Őze Áron színművész, a Magyar Hospice Alapítvány színeiben pedig olyan kajakos kiválóságok, mint Szabó Gabriella olimpiai bajnok , Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes és Szalai Tamás Európa-bajnok.

Rio Klub-A magyar Sporthősökért

A magyar sporthősökért projekt azzal a céllal jött létre, hogy a XXXI. Rioi Nyári Olimpiai Játékokra készülő tehetséges magyar sportolók közül 32 fiatal versenyző olimpiai felkészülését segítse.
A klub kizárólag azon egyéni sportolókkal köt támogatási megállapodást, akik a rioi olimpiára kvótát szereztek, illetve azt reális célként tűzték ki maguk elé.
Május óta 16 versenyző vált a Rio Klub tagjává és vehetett át egy-egy Audi A3 Limousine-t. Október 11.-én a 30. SPAR Budapest Maratonon® ünnepélyes keretek között újabb három gépkocsi kerül átadásra, így Barka Emese birkozó, az Európa Játékok győztese, Boczkó Gábor olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó és Molnár Péter kajakos világbajnok kapják meg a slusszkulcsot.
A Rio Klub két váltót is indít a Flóra Maratonstafétában.

Kik lesznek az idei magyar bajnokok?

A hagyományoknak megfelelően idén is a 30. SPAR Budapest Maraton® keretein belül kerül megrendezésre hazánk maratoni országos bajnoksága.
A tavalyi OB érmesei
Férfi
1. Nagy Tamás János (Kaposvári Építők AC)- 2:27:14
2. Kovács Tamás (VEDAC)- 2:27:24
3. Deli Gergely (ELTE ADSK)- 2:32:02
Nők
1. Staicu Simona (DVSC)- 2:51:08
2. Laluska Zsuzsa (ELTE ADSK)- 3:05:09
3. Ladányi Tímea (MAC)- 3:07:01

Magyar csúcstartók
A maratoni magyar csúcstartók: Szűcs Csaba 2:12:10 (1993, Párizs) és Földingné Nagy Judit 2:28:50 (1996, Berlin)

Az eddigi győztesek

Adatok az idei országos bajnokságról

Összes nevezés: 39
Férfiaknál: 21 fő és nőknél: 18 fő
Legidősebbek:
A férfiaknál a legidősebb: Szabó Gábor (ELTE-ADSK) 1976.06.12.
A nőknél a legidősebb: Staicu Simona (DUNAKESZI VSE) 1971.05.05.
Legfiatalabbak:
A férfiaknál a legfiatalabb: Szabó Sándor (ELTE-ADSK) 1993.10.14.
A nőknél a legfiatalabb: Szász Imola (FTC) 1991.06.15.
Legtöbb nevezést az ELTE-ADSK adta (11 fő)
Férfi: ELTE-ADSK: 7 fő+ Női: ELTE-ADSK: 4 fő

Adatok a versenyről

A futók rendelkezésére áll többek közt:
320 karton banán (egy karton kb. 100 db banánt tartalmaz és kb. 18 kg),
300 kg szőlőcukor,
6000 liter powerade.
szivacs: 8500
WC: közel 300 az útvonalon és a rajt-cél területen,
szervezői létszám közel 1500 fő,
kordon: 2400 m,
sátrak: közel 5000 m2

A két napra 35 400 db rajtszám készült, ez 1770 négyzetméter, ami megfelel 141 vitorlás hajó vászonfelületének a 470-es hajóosztályban.  Ha egymás mellé tennénk ezeket a rajtszámokat, 8496 m hosszú ösvényt kapnánk, ami kb. másfél Szigetkörnek felel meg…

A két nap alatt kiosztásra kerülő érmek súlya 2030 kg, ami annyi, mint három Forma-1-es autó súlya vagy annyi, mint 36890 darab zsemle.
A tervezett vízfelhasználás közel 30.000 liter, ami 8 lajtos kocsit töltene meg a nyári kánikulai locsoláskor.

Az egészségügyi szolgáltatás terén a FIT-MED Kft az Országos Mentőszolgálat Közép-Magyarországi Régiójával közösen biztosítja a rendezvényt. Felvonul 7 db autó, 3 fő motoros és 3 fő kerékpáros egészségügyi szakember, 1 nagy ambulancia, 1 kis ambulancia, 18 fő szakápoló, 12 fő elsősegélynyújtó. Az egészségügy személyzet teljes létszáma: 72 fő.

Jubileumi Futók Klubja

Öt évvel ezelőtt a verseny 25. jubileuma alkalmából a BSI megalapította a Budapest Maraton® Jubileumi Futók Klubját. Aki legalább tíz alkalommal teljesítette a maratoni távot automatikusan taggá válik és több egyéb elismerés mellett díszoklevelet kap. A Budapest Maraton® Jubileumi Futók Klubjának létszáma jelenleg 360 fő. A legtöbbször Lengyel László Ottó futotta le a Budapest Maratont®, 27-szer. Őt követi Ladányi Róbert (25), Maróti István, Tabajdi József és Bozó Pál (25 alkalom). A női ranglista vezető Rezács Ágnes, aki a huszadik maratonja előtt áll.

ZENEMARATON– avagy 42 km futás, 42 km zene

Budapest világszép panorámája mellé dukál a talpalávaló is. Az útvonalon 38 zenei pont várja a futókat.
Mindenfelé szól adneralinszintet emelő dobszó, vérpezsdítő szamba, kőkemény rock, blues, jazz, DJ-k, színész zenekar, népzene és szóló szaxofon – még felsorolni is szinte lehetetlen.
Eddig mindig vastaps kísérte az Operaház művészeinek produkciójat, akik az Operánál köszöntötték a mezőnyt. Az erkélyen muzsikáló fúvósok, a lépcsőn daloló, integető kórus hangjai és látványa mindenkit magával ragadott. Ilyen Európa legnagyobb futóversenyein sincs! A Fővárosi Operettszínház Énekkara is hazai pályán, a Nagymező utcában szórakoztatja a nagyérdeműt.
A Honvéd férfikar Magyarország egyetlen professzionális férfikara  a Bajcsy-Zsilinszky út közepén az Arany János utcai metró állomás közelében a'capella koncertjükkel köszöntik a mezőnyt. Szóval akinek október második vasárnapján  a legváratlanabb helyeken üti meg a fülét a  zeneszó, annak ne legyen kétsége afelől, hogy ő a zene maratonjának, a 30. SPAR Budapest Maratonnak® a résztvevője!

Zenei pontok

BSI és a jótékonyság
A BSI 2008 óta rendszeresen áll rendezvényein szervezőként és támogatóként jótékony célok mellé, így adva teret a sokszor csak szunnyadó adakozó szándéknak. Az elmúlt évek következetes munkája és persze a Ti segítő szándékotok sok szép eredményt hozott ezen a területen. Ezután is arra törekszünk, hogy az általunk szervezett futóversenyeknek szerves része legyen a jótékonyság, mert hiszünk az összefogás és a futótársadalom erejében.
A BSI által támogatott jótékonysági akciók eredményeiről folyamatosan tájékoztatunk híreinkben.

Fussunk, mint állat!
A 2012-ben alakult Állatmentő Szolgálat Alapítvány aktivistái évek óta szívvel-lélekkel segítik a bajba jutott állatokat-hatékonyan és gyorsan tudnak fellépni a segítségre szoruló, bajba jutott, sérült, balesetes, vagy hanyagul tartott állatok érdekében. Oktatási programjukkal a jövő generáció felelős állattartásra való nevelését szolgálják. A "Fussunk mint állat!" jótékonysági futói ezen célok,mentések finanszírozására gyűjtenek.

Lépj velünk a sikeres roma integrációért!
A BAGázs Közhasznú Egyesület a bagi cigánytelepen dolgozik 2011 óta önkéntesek bevonásával, az ott élők társadalmi beilleszkedéséért. Október 11-én a Flora Maratonstafétán telepiekkel, BAGázsos önkéntesekkel és külsős támogatókkal állunk majd újra rajthoz, vegyes csapatokban. Célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a roma kérdéssel kapcsolatban az összefogásra szükségességére. Ehhez a "mozgásba hozás", a futás lendülete kiváló apropót kínál.

Csinálj sportot a jótékonyságból!
2015-ben a Bátor Tábor 1000 daganatos és krónikusan beteg gyereket és hozzátartozót fogad, hogy gyógyító élményeken keresztül megváltoztassa az életüket. A jótékony futók célja, hogy 10 millió Ft-ot gyűjtsenek össze a Bátor Tábor számára. Egyéni futók és csapatok is rajthoz állnak, közöttük a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok öttusázó Gyenesei Leila. Szurkolótáborukhoz idén különleges vendégek csatlakoznak: a Bátor Tábor-os gyerekek és családok az útvonal több pontján bíztatják az ő élményeikért küzdő jótékony futókat.

Sok kicsi- sokra megy!
A Csemete Alapítvány 2009 óta segíti a Sztehló Gábor Gyermekotthonokban élő, halmozottan sérült gyermekek, fiatal felnőttek fizikai és szellemi fejlődését. Célja színt, örömöt vinni a kisgyermekek életébe, és mozgalmas, izgalmas élményeket nyújtani számukra így segítve társadalomba integrációjukat is. Most egy speciálisan átalakított gépjárműre gyűjtünk, mely alkalmas a kerekes székes gyerekek eljuttatására az életminőségüket javító terápiákra és sport foglalkozásokra.

Fuss a beteg gyerekek álmaiért!
A Csodabogak futói az életveszélyes betegséggel kezelt gyerekek kívánságait teljesítő Csodalámpa Alapítványt támogatja azzal, hogy egy-egy kisgyermeknek erőt adva a gyógyuláshoz, örömet szereznek az álmaik megvalósításával. Fussunk együtt a Csodabogarakkal , hogy minél előbb meglegyen Botond videokamerája, Tibiszintetizátora, Zsuzsi laptopja Krisztiánés Martin telefonja!

Futás a Gyermekrohamkocsiért
A súlyos, életveszélyes állapotú csecsemők, kisgyermekek ellátása különleges, magas szintű szakmai és technikai felkészültséget igényel. A Gyermekrohamkocsi az ország egyetlen "mobil gyermek intenzív osztálya", amely a 16 év alatt több mint 35.000 alkalommal segített a beteg gyermekeken az Országos Mentőszolgálat kötelékében. Az alapítvány jelenleg az újonnan átadásra kerülő Gyermekmentési és Oktatási Centrum létrehozásáért gyűjt, amely helyet ad az új Gyermekrohamkocsinak és mentőállomásnak.
Legyél Te is a Gyermekrohamkocsi jó ügyének nagykövete és gyűjts adományokat, hogy közösen tehessünk a hazai sürgősségi gyermekmentésért!

A nevetés gyógyít
A Piros Orr Alapítvány bohócdoktorai játékokkal, zenével enyhíti a betegek szorongását, fájdalmát, hozzásegítve őket egészségük és jó kedélyük visszanyeréséhez. 27 képzett bohócdoktor 12 gyermekkórház betegeit látogatják heti rendszerességgel. A SPAR Budapest Maratonon® a Piros Orrért futó követek 1,5 millió forint összegyűjtésére vállalkoznak, mely 1000 súlyosan beteg gyermek felvidítását teszi lehetővé a Szent László Kórházban.

A mozgás öröme legyen mindenkié!
A Suhanj! Alapítvány célja megosztani a mozgás örömét látás- és mozgássérültek társainkkal több sportágban. Törekvésük saját eszközpark kiépítse és folyamatos bővítésére. OKtóber 10-11-én is találkozhatsz velük a "Suhanj!" sátorban, megismerheted aktivistáikat akik szívesen tájékoztatnak idei terveikről. És persze támogatóként, szimpatizánsként hozzájuthatsz az immár klasszikusnak nevezhető "Suhanj-kék" futómezhez, kiegészítőkhöz is.

Fuss az UNICEF Csapattal és ments életeket!
Az UNICEF ott segít, ahol a probléma forrása van. Segíts, hogy ne a menekülés legyen az egyetlen út! Az UNICEF világszerte helyben segít, ahol a gyermekek nincsenek biztonságban, ahol jogaik súlyosan sérülnek, hogy ne kelljen elhagyni otthonukat. Ma a világon Szíria az egyik legveszélyesebb hely egy gyermek számára. Az UNICEF öt éve segít a helyszínen, ahol a polgárháború 5,6 millió gyermek életét veszélyezteti. Értük futunk. jelentkezz Te is!

A versenyt szervező Budapest Sportiroda (BSI)

A BSI napjainkra a legnagyobb szabadidősport-rendezvényszervező céggé nőtte ki magát, évente több mint százezer embert mozgat meg. Már nemcsak futás, hanem fitnesz, kerékpáros, úszás és gyaloglás is bekerült a programok közé. A helyszín nem csupán Budapest, több vidéki település is otthont ad az egyre rangosabb eseményeknek. Kuriózum és egyben embert próbáló feladat a Hortobágyon sportolni vagy felfutni a Kékestetőre.
A BSI eseményeinek, sőt a Spuri Futóboltnak is van saját Facebook-oldala több mint százhúszezer követővel, akiket a cég folyamatosan naprakész információkkal lát el.

Százharmincezer nevező 2015-ben

A további 20 eseményre mintegy 45 000 a jelentkezések száma. Így új csúcsként 130 000 nevezője lesz a BSI 2015-ös eseményeinek!

"Fuss, Zsolt, fuss!" avagy a SPAR bevásárlókocsis maratonfutója újra akcióban
A magyar Forrest Gumpként ismert Iváncsics Zsolt, aki nem mellesleg a SPAR egyik áruházvezetője, ismét nemes cél érdekében bizonyítja: ha együtt mozdulnak az emberek, nincs lehetetlen. 2015-ben is nehéz sorsú gyermekeknek segít.

A sajtóban magyar Forrest Gumpnak elkeresztelt sportember az elmúlt hét esztendőben otthonra talált a gyerekek segítésében.  Állandó támogatója a Kossuth Lajos Gyermekotthonnak, melynek lakói nézőként izgulhatják végig a versenyeket, példát merítve a sport erejéből. A 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál keretében az eddigi jótékonysági tevékenységének az összegzésére készül. Húsz-húsz kilométeren keresztül tol egy-egy gyermeket, akiknek már gyűjtött korábban. A 40. kilométertől egyszerre három speciális, összekapcsolt bevásárlókocsival fut majd Rostás Benjaminnal, Németh Katalinnal és Sali Krisztinával. Az utolsó métereken pedig egy mozgássérült kisfiú, Erdélyi Roland is beszáll a csapatba. Iváncsics Zsolt különleges bevásárlókocsija eddig kétszer szenvedett tengelytörést, s egyszer defektet is kapott.  A négykerekűt azóta a SPAR műszaki osztályának munkatársai fejlesztik egyre tökéletesebbé, hogy bírja a versenyek megpróbáltatásait.

Dobj egy plüssöt a magyar Forrest Gump kosarába a Maratonon!

A SPAR saját standján is erősíti Iváncsics Zsolt futó jótékony akcióját
Iváncsics Zsolt amellett, hogy kosarában hátrányos helyzetű gyermekeket tolva fut, plüss figurákat is gyűjt részükre a rendezvényen. A szurkolók, a látogatók, vagy akár a futók is bedobhatják megunt plüss játékaikat Iváncsics Zsolt régi bevásárlókocsijába, amelyet a kiállítói soron, a SPAR stand előtt találnak, támogatva ezzel a gyermekotthon állami gondozottjait. Az összegyűjtött plüssjátékokat a SPAR a rendezvényt követően átadja a Kossuth Lajos Gyermekotthon lakóinak.
Zsoltot, nem zavarja a "futóbolond" megnevezés és büszkén viseli a ráragasztott magyar Forrest Gump nevet. Zsolt mindent elvisel, kivéve a közömbösséget. Minden megtett kilométerrel éppen ez ellen harcol, mert csak a közöny falát átütve tudja megmozdítani és összefogni az emberekben meglévő önzetlen segítőkészséget. Futásának nyertese sosem ő, hanem a nehéz sorsú gyerekek.

Interjúk

Hárman, akik életük első maratonján futnak

Mindhárman a futás szerelmesei, de ez három különböző korosztályt, életutat és motivációt jelent, viszont a céljuk egy és ugyanaz: október 11-én első alkalommal lefutni a SPAR Budapest Maratont®.

Miért indulnak a 30. SPAR Budapest Maratonon®?

Csajbók János (42 éves): Megfogadtam magamnak, hogy 42 évesen lefutom a 42 km-t. És eljött az én időm, mert most októberben ünneplem 42. születésnapomat. Az időeredmény tulajdonképpen nekem pillanatnyilag mindegy, csak érjek célba és akkor nagyon boldog leszek, mert ezt a megmérettetést kizárólag saját magamért csinálom.
Kóti István (60 éves): Dacból, bosszúból. Miután 2013-ban rosszul lettem futás közben az orvosok eltiltottak ettől a sporttól. De nem találták a rosszullétem pontos okát, én pedig úgy gondoltam nem adom fel és megmutatom nekik és minden kétkedőnek, hogy közel 60 évesen is lehet olyan formában az ember, hogy versenyeken induljon el, vagy akár nekivágjon még a maratoni távnak is.
Arany Enikő (23 éves): Egy ideje egyre többet futok, teljesítettem már félmaratoni távokat, de eljutottam arra szinte, hogy azokat már kevésnek éreztem, így úgy gondoltam jöhet a 42 km. Illetve tavaly volt egy felhívás a facebookon, hogy fuss 2015-ben 2015 km-t, azt terveztem, hogy a Budapest Maratonig® teljesítek 2000 km-t, de ez már kedden megvalósult, így ebben az évben már biztosan többet futok, mint 2015 km.

Miért pont a futást választották?

CS. J.: Amikor hallottam, hogy a környezetemben milyen szenvedéllyel beszélnek a futásról, magam is kedvet kaptam hozzá. Ez 4 éve történt, azóta rendszeresen húzok futócipőt és nagyon élvezem.
K.I.: Mindig is szerettem ezt a sportot. Fiatalon tájfutó voltam és lényegében körbefutottam az egész országot. Majd következett 30 év szünet, de nem tudtam végleg abbahagyni, így a mai napig is része az életemnek és nem utolsósorban kiváló stresszoldó hatása van.
A.E.: Korábban atletizáltam, de azt nem szerettem ennyire, a futás igazi szabadságot ad, és közben teljesen kikapcsolok, és a saját gondolataimba merülhetek.

Sokan úgy tartják, hogy ez monoton sport. Igaz ez?

Cs.J.: Én a szabadban futok Ágasegyházán, sokszor földúton vagy nehezebb terepen, ez szerintem nagyon változatos, semmiképpen sem unalmas, ugyanúgy ahogy a Budapest Maraton® útvonala is izgalmas kihívás. Rengeteg látnivaló lesz sok futóval, lényegében az ilyen versenyeken folyamatosan pörögnek az események.
K.I. Egyáltalán nem monoton a futás, ugyanis közben látom a várost, az embereket, ismerősöket, ismeretleneket és így sosem ugyanolyan az út.
A.E.: Én mindig észreveszek valami újdonságot miközben futok, ilyenkor figyelek az olyan apró részletekre is, amelyek mellett lehet elsétálnék, és így teljesen ki tudok kapcsolni, ha meg úgy érzem, hogy kell egy kis változatosság, akkor változtatok a tempón, vagy más terep felé veszem az irányt.

Hogyan készülnek életük első maratonjára?

Cs.J.: Leginkább félmaratonokat futok, szeptemberben már háromszor lefutottam a 21 km-t. De persze én is kisebb távokkal kezdtem. Emlékszem legelőször 1,5 km-t alig bírtam lefutni, nagyon fájt, aztán jött a 3-3,5 km, ezután a félmaraton párban, majd a félmaraton egyéniben és most jön a 42 km. Fokozatosan emeltem a tétet az edzettségi szintemnek megfelelően, szerintem csak így sikerülhet, de az biztos, hogy hosszú út áll előttem.
K.I.: Idén már lefutottam három félmaratont, így a félmaraton mánia keretén belül megszereztem a 3. érmemet. Ettől függetlenül tudom, hogy nehéz lesz a 42 km, de bízom az erőmben. A hosszú kihagyás után fokozatosan jutottam el erre a szinte, mindig egy kicsit több km-t tettem meg, és a munkahelyemen lévő futókör is sokat segített a felkészülésben.
A.E.: Mivel rendszeresen futok a felkészülés lényegében nálam folyamatos, valamint a félmaratonok is hozzájárultak ahhoz, hogy meglegyen a kellő erőnlétem. Ennek ellenére tudom, hogy nem lesz könnyű, ahogy hallottam különösképpen a 30. km után az emelkedő nagy kihívás.

Milyen távok vannak tervbe véve még a maratonon kívül?

Cs.J.: Még ebben az évben a félmaraton mániát is szeretném teljesíteni. 4 évszak 4 félmaraton, nem lesz téli szünetem.
K.I.: A rövid távú tervem az, hogy lefussam a 42 km-t 60 évesen, a hosszú távú tervem pedig, hogy ameddig csak bírom erővel futhassak. De az biztos, hogy az újévet is futással kezdem majd.
A.E.: Egyelőre a maratont szeretném megcsinálni erre koncentrálok, élvezni akarom ezt a 42 km-t, úgy mint az idén eddig megtett 2000 km-t is. De lényegében „a fuss 2015-ben 2015 km-t” célomat már kipipálhatom. (Molnár A.)

A 80 éves Gyuri bácsi a 30. SPAR Budapest Maratonon® is ünnepli a születésnapját!

A futás lényege, hogy nem mi futunk, hanem az út visz minket – vallja Kiss György, akit immár 60 éve „visz az út” versenyről versenyre. A következő úti cél pedig a 30. SPAR Budapest Maraton®, ahol az október 7-én 80. születésnapját ünneplő Gyuri bácsi legidősebb maratonistaként áll rajthoz, hogy újból lefussa a 42 km-t.

Mikor kezdődött a futás iránti szerelem?

Már 60 éve és azóta is töretlenül tart. 1955-ben kezdtem el atletizálni, akkor ismerkedtem meg komolyabban a futással. Természetesen a sport azelőtt is szerves része volt az életemnek, kézilabdáztam és bokszoltam, de a látásom romlása illetve a szemüvegem miatt ezeket abba kellett hagynom, viszont a futásban kiteljesedtem, mondhatni a véremben van.

Akárcsak a versenyzés… Milyen volt az első maraton?

1958-ban futottam először és azóta is folyamatosan. Kiszámolni sem tudom, hogy hány maratonon vettem részt. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy az eddigi eredményeim között 2:50 körüli idő volt az egyéni legjobbam 42 km-en, amivel lényegében befutottam a”profik” mezőnyébe.

Itthon megszámolhatatlanul sok maratonon ért célba. Más országban is megvolt a 42 km?

Szerencsére elmondhatom, hogy külföldön is próbára tehettem magam. A legfrissebb élményem 2007-ből van, amikor Torontóban meglátogattam a kint élő rokonokat, és ha már ott voltam indultam az ottani versenyen. Egyúttal így kívántam köszöntet mondani, hogy Kanada befogadta a testvéremet. De nemcsak ezért volt hatalmas élmény, hanem azért is mert az utolsó pár méterre a feleségem, - aki addig a kordon mellől szurkolt - bejött hozzám és együtt futottunk át a célvonalon.

Hány éve szurkol a felesége?

59 éve. Azóta vagyunk házasok és tartunk ki egymás mellett. Régebben ő is futott, így tudja, milyen szenvedélyesen lehet szeretni ezt a sportot, még ha néha nehezen is érti, hogy szakadó esőben miért húzok futócipőt, de erre azt szoktam mondani, hiába a rossz idő, amíg nem lőnek, lehet menni edzeni.

A családból valaki örökölte még a futómániát?

A lányom. Vele szoktam róni a km-eket, legutóbb Dunakeszitől Vácig sikerült, de már a Balatont is körbefutottuk párszor, most pedig ő is indul a vasárnapi versenyen. Ez lesz a harmadik maratonja. Nekem pedig hatalmas boldogság, hogy együtt hódolhatunk a szenvedélyünknek, és ha majd idővel a kis dédunokáim is csatlakoznának, az még nagyobb öröm lenne.

Mennyit edz Gyuri bácsi egy héten?

Verseny időszakban kevesebbet, olyankor a sebességre helyezem a hangsúlyt, a felkészülési időszakban pedig inkább hosszabb távokat igyekszem beiktatni. Általában heti 3 napot szoktam a környékünkön, Dunakeszi, Csomád és Veresegyház között futni. De azt mindenképpen betartom, hogy a verseny előtt 2 nappal egy métert sem futok, az indulás előtt viszont intenzív, átmozgató bemelegítést végzek.

Ennek köszönhető, hogy még most is olyan formában van, hogy le tudja futni a maratont?

Ehhez sok minden kell, egyrészt nem árt a sportolói múlt, nagyon fontos az elszántság, akarat, lelkesedés és nem utolsó sorban a genetika. 99% pontossággal meg lehet mondani a családfa alapján, hogy valaki alkalmas-e futónak. A maraton nem játék. Fokozatosan kell edzeni, és a verseny során is be kell osztani az erőt, mert az igazi maraton 30 km felett kezdődik. Számomra még ennyi év után is az a legnehezebb, hogy ne vigyen el az elején a lendület, a hév.

Mit tanácsol a kezdő illetve az első maratonistáknak?

A 42 km előtt már 1-2 évvel meg kell kezdeni a felkészülést, és nem árt teljesíteni félmaratont is, ha nem akarjuk, hogy a cél előtt elfogyjon az erőnk. Idén a 8. SPURI Balaton Szupermaratonon utolértem néhány fiatalt, akik már nagyon a határukon voltak, ekkor mondtam nekik, hogy nem adjuk fel, egy kis gyaloglás, majd újra futás és ezt váltogatjuk, így vezényeltem nekik, majd együtt beértünk a célba. Óriási öröm volt ez számomra. A végén pedig külön jól esett, hogy odajöttek és megköszönték a támogatásom. A sikerélmény rendkívül fontos, hogy ne menjen el az ember kedve a sporttól.

Ma lett 80 éves Gyuri bácsi. Isten éltesse sokáig! Mi lenne a szülinapi kívánsága?

Beleborzongok, hogy így eljárt az idő. De ami a legfontosabb, hogy családi békesség és egészség legyen, valamint, hogy 5 órán belül teljesítsem a 42 km-t, na meg persze azért jól jönne egy csoki torta is, mert kell a megfelelő szénhidrát bevitel a versenyre, én meg amúgy is édesszájú vagyok.

Gondolom jövőre a 31. SPAR Budapest Maraton® is ott lesz a rajtnál?

Miért is ne lennék? A futómű szerencsére rendben van, és amíg a ketyegő működik, illetve az asszony agyon nem vág, addig biztosan indulok.  (Molnár A.)

Vajda Attila az aszfalt nyűvő  olimpiai bajnok: egy héten belül 21+42 km!

Nemsokára már a riói olimpia jegyében kezdi meg felkészülését Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, de előtte még biztos, ami biztos október 11-én lefutja a 42 km-t a 30. SPAR Budapest Maratonon®.

Honnan jött az öltet, hogy idén indulsz a 30. SPAR Budapest Maratonon®?

Egy kedves barátom, Dorogi Péter (az Intim Torna Illegál énekese) hívott, hogy fussunk együtt a maratonon, illetve egy másik ismerősöm is szeretett volna csatlakozni, aztán a fiúk végül lemorzsolódtak és én maradtam egyedül meg a kihívás. Az egyértelmű volt számomra, hogy ha már így alakult, akkor is a teljes maratoni távot szeretném teljesíteni, de ezen kívül a jótékonysági futás keretében a váltóból is kiveszem majd a részem, akárcsak tavaly.

Mióta része a futás az életednek?

Nem mostanában kezdtem el. Már gyerekkoromban is részt vettem versenyeken. A Kékes Csúcsfutásról igazán szép emlékeim vannak, mert nem könnyű terepen sikerült jó idővel célba érnem.  Budapest Maratont® pedig 2001-ben futottam először, ezen kívül hétszer indultam a Bécs-Pozsony-Budapest versenyen is.

Mit szeretsz a futásban?

Nem szeretem, de nagyon hasznosnak tartom és tény, hogy hamarabb megyek el futni, mint úszni. Emellett pedig nálunk az edzésnél is nélkülözhetetlen, mert lábstabilizáló szerepe van. Bár a 42 km teljesítése nem előírás - fogja is miatta a fejét az edzőm - de én mindenképpen meg akarom csinálni, elsősorban azért, hogy saját magamat erősítsem testileg és szellemileg is, erre pedig a maraton kiváló alkalom.

Milyen a formád?

A „főpróba” szombaton a mórahalmi félmaratonon volt, ahol a futás közbeni étkezéssel is kísérletezgettem. Ahhoz képest, hogy nagyon meleg volt a kitűzött 1: 45-ös időről csak 2 perccel csúsztam le, így 1:47 alatt teljesítettem a 21 km-t. Körülbelül a táv feléig kényelmesen futottam, utána sajnos a cipő törte a lábam, és egy hólyag keletkezett rajta, attól kezdve azért nem volt már olyan egyszerű ezzel a kisebb harci sérülésemmel célba érni, de sikerült. Most már csak kisebb távokat szeretnék futni és próbálom tartalékolni az erőmet.

Milyen időeredményt vársz magadtól a vasárnapi maratonon?

Az edzőim aggódnak, hogy túlterhelem magam ezzel a héten belül kitűzött 21+42 km-rel.  Ezért, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, változtattam az időtervemen. Így valószínű, hogy nem az eredetileg tervezett 4 órán belül, hanem kb 4:20 alatt fogom teljesíteni a távot, ha minden jól alakul. Korábban kb a 36. km-nél éreztem azt, hogy az „aszfalt megevett” és végem van, de a frissítőpont, némi ennivaló és az elszántságom segített, hogy tovább tudjak lendülni a holtpontomon és célba érjek, most is ez a terv. (Molnár A.)

Simona duplázna: Berlin után a 30. SPAR Budapest Maratonon® is megfutná az olimpiai szintet

Eddig négyszer diadalmaskodott a Budapest Maratonon® Staicu Simona, aki a legidősebb női induló a magyar bajnoki mezőnyben (44 éves), a 30. SPAR Budapest Maratonon® viszont nem csak a győzelmei számát szeretné gyarapítani és az ötödik elsőségét ünnepelni, hanem az olimpiai szintet is megcélozza.

A Berlin Marathonon teljesítetted az olimpiai szintet. Teljesen elégedett vagy az eredménnyel?

2:41:28-as idővel értem célba, ami 32 másodperccel jobb, mint a szintidő. De úgy érzem lehettem volna bátrabb is, megnyomhattam volna jobban az elejét, és így is bírtam volna a végéig, mivel az időjárás és a pálya is tökéletes volt, és bolyban tudtam futni, ami mindenképpen hozzájárul a jó futóteljesítményhez.

Ezek szerint úgy érzed maradt még benned tartalék. Így könnyebb volt a regenerálódásod?

Kemény volt így is ez a 42 km és mivel a két verseny között csak két hét telik el, így igazán fontos a precíz felkészülés. A maratont tisztelni kell. Nem lehet rögtön a verseny után újból keményen hajtani. Több mint 50 maraton után már tudom, hogy a testemnek mi a jó. Hiába vinne a lábam, az agyam még tudja, hogy nincs itt az idő a kemény edzésre, akkor visszafogom magam. De tény, hogy ha még lenne egy plusz hetem vagy pár évvel fiatalabb lennék, akkor még könnyebb lett volna a regenerálódás.

Hogy készülsz fel ilyenkor, amikor két hét van két nagy verseny között?

Berlinben a verseny után rögtön 3 km-et kocogtam levezetésként majd utána másnap 75 percet futottam laza tempóban. Aztán fokozatosan emeltem az intenzitáson. Én a verseny előtti időszakban egy napot ki szoktam hagyni és egy métert sem teszek meg, de megvan a napi tervem és annak megfelelően végzem a munkát. Ha pedig valamiért nem tudok kimenni, vagy nem annyit tudok futni, akkor otthon szobabiciklizek még. Tegnap éreztem először, hogy most már felfrissültem és tíz nap után kipihentem a berlini 42 km-t.

A 30. SPAR Budapest Maratonon® mi lesz a célkitűzés?

Miért is ne próbálnám meg újra megfutni a szintet? Jó lenne, ha sikerülne, ha a körülmények is adottak lesznek és megúszom betegség vagy sérülés nélkül, akkor szeretnék még javítani is, és megcéloznám a 2:41-en belüli időt. Jó lenne itt is bolyban futni, úgy tudom, hogy Merényi Timi és Laluska Zsuzsa is indul és így szerintem könnyebb lesz jó időt elérni.

A maraton után tervezel még más versenyen indulni?

Egyelőre most elég km lesz a lábamban. Viszont az olimpiai szintet jövő május 31-ig lehet teljesíteni, addig szeretnék még kb két maratonon indulni és minél jobb időt elérni. Ha fiatalabb lennék, és többet tudnék edzeni, akkor szerintem a 2:37-es idő lenne a cél, de persze most már ez nem reális, de amíg érzek magamban erőt, addig ki akarom hozni a versenyeimből a maximumot. (Molnár A.)

Térképek

30.SPAR Budapest Maraton®

SPAR Budapest Maraton® 10 km

Útvonalak

30. SPAR Maraton®

FLÓRA MARATONSTAFÉTA (4 FŐS VÁLTÓ)

SPAR BUDAPEST MARATON® 10 KM

COCA-COLA TESTÉBRESZTŐ 30 KM

RISKA MINIMARATON

ACTIMEL MARATONKA EMMI SULIFUTAM, EGYÉNI NEVEZŐK FUTAMA, SPAR GYALOGLÁS

NESTLÉ CSALÁDI FUTÁS

FODISZ ESÉLYEGYENLŐSÉGI FUTAM

SPAR BUDAPEST Maraton® 3x2 km-es váltó

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[175789] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél