hirdetés
hirdetés

Tabajdi az Európai Bizottsághoz fordult

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának egyetlen magyar főtagja hétfőn, alapos tájékozódás után az ügy sürgősségére való tekintettel elsőbbséget élvező, írásbeli választ igénylő kérdést adott be az Európai Bizottsághoz. A kérdés témája a német és osztrák áruházláncok magyar baromfitermelőkkel és -feldolgozókkal szemben alkalmazott bojkottja, amely a Négy Mancs állatvédő szervezet liba- és kacsatömés ellen indított akciójának eredménye.
hirdetés

A kérdés szövege: „Sajnálatos módon nem közismert az a tény a széles közvélemény előtt, hogy az Európai Közösségnek nincs olyan kötelező jogszabálya, amely kifejezetten és tételesen tiltaná a kíméletes és szakszerű libatömést. A Magyarországon, Franciaországban, Spanyolországban és Bulgáriában engedélyezett takarmányozási módot a számos országban méltán kedvelt hízott máj előállítása érdekében alkalmazzák. Ebben a négy tagállamban a termék a nemzeti konyha része, nemzeti sajátosság, de más országokban is szívesen fogyasztják.   Magyarországon a hízott máj előállítása természetesen az állatjóléti előírások maximális betartása és folyamatos hatósági ellenőrzés mellett történik. Ugyanakkor a magyar termelők nyitottak arra, hogy tovább javítsanak az állatjóléti feltételeken.
Tudomása van-e a Bizottságnak arról, hogy a Négy Mancs állatvédő szervezet diszkriminatív, versenyszabályokkal ellenes, kifejezetten a magyar baromfitermelőket és -feldolgozókat megcélzó kampányt indított a magyar liba- és kacsatömés ellen, amelynek keretében számos magyar baromfifeldolgozó üzemet feketelistára tettek? Ennél is súlyosabb, hogy németországi és ausztriai áruházláncok ennek következtében diszkriminatív módon semmilyen árut – sovány árut sem – vesznek át a magyar üzemektől. A Metro, REWE, Kaufland és Spar áruházláncok ezzel súlyosan megsértik a nemzeti alapon történő bármiféle diszkrimináció tilalmát, valamint az európai versenyjogot, mert célzottan csak a magyar termékek ellen hirdetnek bojkottot. Ez a magyar baromfiágazatnak mintegy 2 milliárd forint kárt okoz idén, ötezer család megélhetését és a magyar hagyományokat veszélyezteti.
Tervez-e lépéseket a Bizottság az európai versenyjog megsértése miatt az érintett német és osztrák áruházláncokkal szemben?  Tervezi-e a Bizottság a tenyésztés céljából tartott állatok védelméről szóló irányelv felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy az a jelenlegi helyzetnél egyértelműbben védje a – megfelelő technikával, kíméletesen végzett – hagyományos takarmányozás módszereket (pl. liba- és kacsatömés), illetve az azok segítségével előállított termékeket, mint a nemzeti kultúra és gasztronómia részeit?”

elelmiszer.hu

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél