hirdetés
hirdetés

„Tarthatatlan a tej alacsony felvásárlási ára”

A magyar vásárlók magyar gazdától származó, Magyarországon feldolgozott tejet vehessenek – ebben érdekeltek a termelők, a feldolgozók és a kiskereskedelmi áruházláncok is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál tartott október 4-i konstruktív egyeztetésen több nagy áruházlánc, valamint a termelők és a feldolgozók képviselői is egyetértettek abban: tarthatatlan a hazai feldolgozók által fizetett alacsony, 70 forintos tej felvásárlási ár, míg az exportra kerülő tejet 110 forintért veszik át a gazdálkodóktól a külkereskedők. Tenni kell azért, hogy a termelők ne vigyék külföldre a magyar tejet, mert tejhiány alakulhat ki itthon. A kamara továbbra is lobbizni fog, hogy az UHT és a hosszan eltartható tejek (ESL) áfája is 5 százalékra csökkenjen.

hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által 2016. október 4-én szervezett egyeztető megbeszélésen a kiskereskedelmi áruházláncok képviselői is részt vettek. A nagy láncok közül sajnálatos módon a magyar tulajdonúak (CBA, COOP, Reál) nem jelentek meg az egyeztetésen, ugyanakkor az ALDI, az Auchan, a Lidl, a METRO, a Penny, a Tesco és a Spar képviseltette magát.

A találkozón a hazai és az uniós tejpiac helyzetéről is tájékoztatást adtak illetve kaptak a résztvevők. Az idei év tavaszától emelkedtek a felvásárlási árak az EU-ban, ugyanakkor hazánkban szinte stagnálnak. Itthon a tej felvásárlási ára kilogrammonkénti 70 forint, míg Nyugat-Európában, illetve az exportpiacra kerülő tej ára ennek több mint másfélszerese, 110 forint. Azaz erős a kockázata annak, hogy sok magyar gazda külföldre értékesíti majd a tejét, ami által még jobban destabilizálódna a magyar piac, és hiány alakulhatna ki a friss magyar tejből. A kamara, a szakmaközi szervezet, a feldolgozók és az áruházláncok is tenni kívánnak ez ellen.

A megbeszélésen a tejtermelők demonstrációs bizottságának képviselői is jelen voltak, akik elmondták: nem céljuk tüntetni, de ha szükséges, alkalmazni fogják ezt az eszközt is. Mint több áruházlánc részéről elhangzott, korábban is többször alkalmazkodtak a feldolgozók részéről előre jelzett áremelkedéshez, és erre most is nyitottak. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: elkerülhetetlen, hogy emelkedjenek a felvásárlási árak, különben sok olyan gazda külföldre viszi a magyar tejet, akik a túlélésért küzdenek a jelenlegi hazai felvásárlási árak miatt. Az EU termeléscsökkentési támogatása pedig sajnos nem használ, hanem inkább árt az ágazatnak. Hozzátette: „szégyen és tragikus, hogy a magyar tulajdonú áruházláncok (CBA, COOP, Reál) nem képviseltették magukat az egyeztetésen”.

A megbeszélés résztvevői szerint javítani kell a tej termékpálya szervezettségét, a tejpiaci környezetet hosszútávon kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá kell tenni, népszerűsíteni és növelni kell a tej- és tejtermékfogyasztást. Szükséges továbbá együttműködni a feketegazdaság elleni küzdelemben valamint a tisztességtelen piaci szereplők elleni fellépésben, az áringadozások tompítására tett törekvésekben, valamint a beszállítói szerződéses kapcsolatok rendezésében.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[195366] galéria
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
ELGONDOLKODTATÓ, HOGY MIT ADNAK NEKÜNK TEL HELYETT, HA KÜLFÖLDÖN MAJDNEM DUPLÁJÁT FIZETIK A NYERS TEJÉRT A FELVÁSÁRLÓK. MÉGIS AZ IMPORT TEJET JÓVAL OLCSÓBBAN ADJÁK A
KERESKEDŐK MINT A HAZAIT. A MÁSIK VÁLTOZAT SEM JOBB: KÜLFÖLDRŐL IRÁNYÍTOTT A MAGYAR TEJTERMELÉS (ÉS EGYBEN ÉLELMISZERIPAR)MEGSZŰNTETÉSE. ERRE A CUKORIPAR IS JÓ
PÉLDA, AMIT CSAK ÚGY TUDTAK ELÉRNI, HOGY A GAZDÁKAT AKKOR TÁMOGATTÁK, HA NEM CUKORRÉPÁT TERMELTEK.
#
EZ A TÁMOGATÁSI RENDSZER LEGALÁBB OLYAN ROSSZUL MŰKÖDIK MINT A SOKAT SZIDOTT SZOCIALISTA TERV-GAZDASÁG!!!
A JÓL BEVÁLT DEMAGÓGIÁT MINDIG BEVETIK AZ OKTATÁSI RENDSZERBEN (IS)!
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél