hirdetés
hirdetés

Tavaly meglódult az EU agrár-élelmiszeripari exportja

Az Európai Unió agrár-élelmiszeripari exportja kiemelkedően növekedett 2016-ban,  1,7 milliárd euróval meghaladta a megelőző évit, elérte a 130,7 milliárd eurót - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

hirdetés

Az uniós bizottság tanulmánya szerint 2016-ban az agrár-élelmiszeripari ágazat az Európai Unió (EU) teljes áruexportjának 7,5, importjának  6,6 százalékát adta. A tavalyi  39,3 milliárd euró értékű exporttöbblet csaknem fele, 18,8 milliárd euró, az ágazatnak volt köszönhető.

A bizottság ugyanakkor megjegyezte, az export növekedésével párhuzamosan az unió agrár-élelmiszeripari importja tavaly 1,5 százalékkal, 112 milliárd euróra csökkent.

A tanulmány szerint az unió agrár-élelmiszeripari exportjának növekedésében jelentős szerepet játszottak a Mexikóval, Dél-Koreával és Svájccal kötött kereskedelmi megállapodások, amelyek mindkét irányban hozzájárultak a kereskedelem fejlődéséhez, vagyis az EU exportját és az említett három ország termékeinek importját egyaránt növelték.

A három megállapodást vizsgálva a tanulmány kiemelte, hogy az EU és Mexikó közötti megállapodás 2013-ban 105 millió euróval növelte az unió agrár-élelmiszeripari exportját. A termékek legnagyobb részét a feldolgozott élelmiszerek és az italok alkották. Ezenfelül az ugyancsak 2013-ban jegyzett, 316 millió eurós importnövekedés főként elsődleges mezőgazdasági termékekből állt. A tanulmány arra is rámutatott, hogy az EU mezőgazdasági ágazatában további lehetőség van a jelenlegi vámok és egyéb akadályok megszüntetésére.

Noha az EU-Dél-Korea szabadkereskedelmi megállapodás végrehajtása még nem fejeződött be, az egyezmény már 2015-ben 439 millió euróval növelte az EU agrár-élelmiszeripari exportját, főként elsődleges mezőgazdasági termékek és nyersanyagok formájában. Ugyancsak 2015-ben további 116 millió euró származott a feldolgozott élelmiszerek és italok importjából.

Az unió és Svájc közötti, mezőgazdasági termékekre és feldolgozott mezőgazdasági termékekre vonatkozó kereskedelmi megállapodások 2010-ben összesen 532 millió euróval növelték az EU agrár-élelmiszeripari exportját, három évvel a megállapodások teljes körű végrehajtását követően.

Az export legnagyobb részét feldolgozott élelmiszerek és italok alkották. Főként elsődleges mezőgazdasági termékek formájában további 1,17 millió euró értékű import érkezett - írta tanulmányában az Európai Bizottság.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél