hirdetés
hirdetés

Több a szennyezett élelmiszer

Az élelmiszerlánc biztonsága az emberek egészsége és az ország gazdasága szempontjából is kiemelten fontos – hangsúlyozta Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Wessling Hungary Kft. közös, március 4-i élelmiszer-biztonsági konferenciáján. 

hirdetés

A szakmai eseményen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) munkatársai kiemelték, az utóbbi években emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya, a vendéglátásban pedig romlott a technológiai fegyelem, és nagy arányban találtak fertőző kézfertőtlenítő-szereket is.

Az élelmiszerlánc-biztonságnak az emberek egészsége, a gazdaság és az egész társadalom szempontjából is óriási a jelentősége – mondta Zsigó Róbert, Az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései – mikrobiológiai élelmiszerbiztonság címmel rendezett szakmai tanácskozáson. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara és a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. közös, március 4-i konferenciája a szakma képviselői, az élelmiszerbiztonsági-kutatásokkal, az ellenőrzéssel foglalkozó szakértők, a jogszabályalkotók, a hatóság, a közétkeztetésben, vendéglátásban aktív vállalkozók és a jövő szakemberei, a hallgatók számára biztosított lehetőséget a helyzetértékelésre. A szakmai eseményen az államtitkár hangsúlyozta: a tíz évre tervezett Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia küldetése az élelmiszerbiztonság javítása, a veszélyek azonosítása és azok kockázatának minimalizálása, amelyeken belül különösen fontos a mikrobiológiai kockázatok elhárítása.

Zoltai Anna (NÉBIH ÉTbI, Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály) az élelmiszer eredetű megbetegedések hazai tapasztalatait összegezve elmondta, a bejelentett és nyilvántartott események száma ugyan csökkent a tavalyi év során, ám a megbetegedések aránya és súlya növekedett. Az esetek döntő többsége a közétkeztetésben, kisebb hányaduk a vendéglátásban következett be. (A háztartási megbetegedések az ANTSZ hatáskörébe tartoznak.) A megbetegedések felét készételek, másik felüket pedig nagyjából egyenlő eloszlásban a vörös, illetve a baromfi húsok, valamint a tojás okozták. Az események hátterében általában halmozott mulasztás áll, igaz, ezeket egyre hatékonyabban derítik fel. Emelkedik a szennyezett élelmiszerek aránya, amiben sajnos fontos szerepet játszik a vendéglátás (ezen a területen romlott a technológiai fegyelem), illetve a kistermelői élelmiszerek.

Szinte mindenhol kifogásolható a fertőtlenítőszerek hatékonysága – emelte ki Németh Zsuzsanna, a NÉBiH kutatását ismertetve. Az elmúlt 5 évet tekintve a kereskedelmi forgalomból származó és az élelmiszeriparban alkalmazott fertőtlenítőszerek alig 10%-ának kielégítő a mikrobiológiai hatékonysága – derült ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban is publikált kutatásból. A fertőtlenítőszerek baktericid és fungicid (baktérium- és gombaölő) tulajdonságai mindössze 80-85 százalékban feleltek meg az előírásoknak, ennek következtében pedig a helytelenül gyártott, hígított és tárolt szerek mikroflórával szennyeződhetnek.

Lugasi Andrea (BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék) a BGF KVIK legújabb, a modern és a hagyományos konyhatechnológiai eljárásoknak az élelmiszerek eltarthatóságára és a főzés-sütés során történt kémiai változásokra gyakorolt hatását vizsgáló kutatását ismertette, amelyre a BGF által elnyert Alkalmazott Tudományok Főiskolája címmel járó EMMI kiválósági támogatás biztosította a lehetőséget. Lugasi Andrea elmondta, a konfitálás, a sous-vide technológia vagy az egyszerű roston sütés ugyan nagy valószínűséggel csökkenti húsokban a mikroorganizmusok számát, de az oxidációs folyamatok alakulását tekintve az eredmények már nem egyértelműek, így a hazai vendéglátó-gyakorlatban gyakran alkalmazott alacsony hőmérsékletű kezelési technológiákat illetően a tanszék folytatja a vizsgálatokat.

Martin Andrea (WESSLING Hungary Kft.) arra hívta fel a figyelmet, hogy a megelőzés érdekében számos lehetőség áll a vendéglátósok rendelkezésére a rendszeres alapanyag-vizsgálatoktól, a munkaközi ellenőrzésektől, a minőség-megőrzési, időtárolási kísérleteken és az időszakos higiéniai, mikrobiológiai ellenőrzéseken át a minőségirányítási rendszerek működtetéséig. A WESSLING Top Hygiene elnevezésű rendszere például komplex megoldást kínál erre a problémára (jogszabályi megfelelés, ellenőrzési terv, laboratóriumi vizsgálatok, auditok).

Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária (NÉBIH- Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság) Élelmiszer-eredetű megbetegedések nemzetközi kitekintésben című előadásában elmondta, hogy az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő ártalmas anyagok több mint 200 betegséget okozhatnak, és még a fejlett országok lakosságának is a 30 százaléka érintett. Az Európai Unióban a görcsös hasmenést, lázat és esetenként súlyos szövődményeket okozó campylobakteriózis vezet (az EU-ban 214 ezer, nálunk 7 ezer esetet regisztráltak) a szalmonellózis előtt, amely csökkenő tendenciát mutat. További fontos élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okoz még a yersiniózis, a liszterózis, a verotoxikus Eschericia Coli és a paraziták. Az élelmiszer-eredetű járványokat a tojás, a készételek, a hal termékek, a sertéshús, a rákok, kagylók okozták, ezek előfordulása döntő többségben a háztartásokban, az éttermekben, óvodákban, iskolákban és az üzemi konyhákon volt jellemző.

Mohácsiné Farkas Csilla (Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszer-tudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék) a nyers zöldségek és gyümölcsök által okozott élelmiszer eredetű megbetegedések növekedésének megállítására ajánlott egy több évtizede bevált módszert: a kisdózisú, ionizáló sugárkezelést, amelynek eredményeképpen a mikrobiológiai biztonság és az eltarthatósági idő egyaránt növekszik. A vizsgálatok során a piacról beszerzett friss, szeletelt, hámozott zöldségeket sugároztak be, és a mikrobaszám a határérték alatt maradt. Az eljárást immár évtizedek óta vizsgálják, annak semmilyen egészségkárosító hatása nincsen.

A konferencia résztvevői hangsúlyozták: Magyarországon jó az élelmiszer-biztonság, de sok területen igen hatékonyan kell fellépni, és nagy szükség van a rendszeres hatósági ellenőrzésre, valamint a laboratóriumi vizsgálatokra is.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél