hirdetés

TOP 50 FMCG Szakember: Fazekas Endre

Hiánypótló összeállítást készített a Professional Publishing Hungary kiadó szaklapja, az Élelmiszer.  Az "FMCG TOP 50 Szakember" kiadvány a hazai FMCG (Fast-moving consumer goods), azaz a gyorsan forgó, napi fogyasztási cikkek piacára hatással bíró 50 személy névsorát mutatja be. Az Élelmiszer Online-on most naponta "megismerkedhet" két szakemberrel. Ma Fazekas Endrével, a SIÓ-ECKES Kft. ügyvezető igazgatójával ismerkedhet meg!

hirdetés

Hol és mikor kezdte a pályafutást?

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem befejezését követően, 1978 nyarán a Külkereskedelmi Minisztérium Deviza - Pénzügyi és Árfőosztályán kezdtem dolgozni. Egy remek szellemi műhelybe  kerültem, ahol a kor  reformszellemű, sablonoktól mentes gondolkodású fiatal generáció fogadott. Olyan nevek fémjelezték – akik a  rendszerváltozás  hajnalán és azt követően is  részesei voltak a  modern közgazdasági gondolkodásnak,- mint Dunai Imre, Bartha Ferenc, Berényi Lajos, Patkó András.  Az ott töltött 5 éves időszak megtanított a  nyitottságra, a  felszín alatti összefüggések feltárására és  a hosszú távú gondolkodásra.     

Karrierjének milyen jelentős állomásai voltak?

A pozitív és élményszerű tapasztalatok mellett is, napi munkámban együtt dolgozva a piacokon jelen lévő  vállalatokkal ráéreztem, hogy  az én világom inkább a vállalati szféra, az üzlet, mint a közigazgatás és 1983 –ban öt év  „hivatalnokoskodás” után egy  merész váltással, - élve  egy  megkereséssel -, a nyolcvanas  évek magyar  mezőgazdaságának fellegvárába, a Bábolnai mezőgazdasági Kombináthoz szegődtem, mint a Moszkvai Kereskedelmi Irodájának vezetője. Hatalmas  kihívás volt egy fiatal,még harmincadik életévét sem  betöltött szakembernek Burgert Róbert közvetlen munkatársaként dolgozni, aki mai napig ikonja a mezőgazdaságban a modern gazdálkodásnak. Tíz millió dolláros projekteket  manageltem a Szovjetunióban. Ez egy igazi iskola volt rengeteg  tapasztalattal, mindennapos  döntésekkel, felelősséggel. Innen egyenes  út  vezetett az Agrária Bábolna Külkereskedelmi vállalat élére 1987-ben, ahol a teljes Bábolnai Külkereskedelmet irányíthattam, olyan piacokat  megismerve, mint a Közel-Kelet, Kina, Izrael, és Nyugat-Európa. Öt év Bábolna  után - 1988 nyarán - megkaptam életem talán egyik legnagyobb feladatát, a Magyarországon induló McDonald’s étterem hálózat vezetését. A teljes építkezés, a vállalti szervezet kialakítása, a hálózatfejlesztés  és hosszú távú stratégiája, az akkor ott vezetésemmel felállt csapat munkája, eredménye és sikere. Egy dinamikusan növekedő, európai összehasonlításban is  figyelemre méltó vállalkozás  volt. Fazont adtunk a  hazai éttermeknek, kiléptünk sablonokból, és a maga kategóriájában elegáns, szerethető éttermek épültek az  ország remek, első osztályú ingatlanjain. Esélyt sem adtunk a  versenytársaknak, hogy megszorítsanak bennünket. Tehetséges, fiatalokból felépített  vállalkozás volt, többségük mai is ott van akár franchise partnerként, akár az európai a managementben, vagy a hazai központban. 1998-ban, tíz év után, amikor  eljöttem, közel 70  étterem üzemelt, és a McDonald’s megkerülhetetlen szereplője volt és az ma is az hazai vendéglátásnak.

Mit tart jelenlegi munkája a legnagyobb kihívásnak?

Egy  tartós  piaci, fogyasztási válságot – amely 2009-2013 években lezajlott – követően, amit sikeresen, de  megszenvedve  túléltünk, olyan új dinamikus növekedési pályára  állítani a  vállalatot, amely mennyiségben és  értékben is túllép a  piac önmozgásán. Képes új fogyasztási szokásokat, trendeket indukálni és egészében elmozdítja  a piacot minőségi gyümölcslé fogyasztás  irányába   a jelenlegi középszerű állapotból. A Sió-Eckes meghatározó szereplője a magyar  piacnak, tehát  nem csak üzleti érdekünk, hanem felelősségünk is.

Milyen célok, elvek vezérelik a mindennapi munka során?

Munkatársaim, kollégáim, vezető társaim érezzék jól magukat a vállalatnál, szeressék, legyenek elkötelezettek. Amennyiben ez megvalósul, akkor sikeresek vagyunk. Ami megkülönböztethet minket a versenytársainktól, és  üzleti előnyt jelenthet, azok az emberek. A többi csak vas és pénz kérdés. Az igazi tőke, a humán tőke. Őszintén vallom és harminc éves vállalatvezetői tapasztalatom csak megerősít álláspontomban. Ilyen környezetben lehet és kell stratégiákban gondolkodni és magunkévá tenni. Soha nem hittem az „előre” jelszóban, sokkal inkább az „utánam” felhívásban a közös úton.   

Milyen pozíciókat, tisztséget tölt be még a jelenlegi mellett?

ÉFOSZ,  Elnökségi tag

Gyümölcslé Szövetség,  Elnökségi tag

NAK Borászati és Italgyártási, országos  osztály  vezető

Mit tekint pályafutása legnagyobb sikerének, és miért?

Nagyképűen hangzik, egész pályafutásomat sikernek tekintem, de viccet félre téve két dolgot említenék.

  • A McDonald’s franchise rendszer megteremtése és  elterjesztése  Magyarországon
  • A Sió-Eckes új növekedési pályára  állítása az 1998. évi orosz válság  után, amely  eltüntette a  forgalom 25% és egy nyereséges  céget átfordított  bukóba  1999-re.

Milyen célok lebegnek a szeme előtt, mit szeretne még feltétlenül elérni/megvalósítani?

Szeretném úgy átadni a céget utódomnak a jövőben,hogy biztos alapokon tudjon építkezni, újat alkotni és  növekedni, és ne kerülgessen a csuklás visszavonulásom után. Ezt akkor mondhatom el, ha 2020-ra a Sió-Eckes vállalat egy minimum 60 millió literes volument és árbevétel arányosan 10% körüli EBIT-et stabilan  produkáló vállalkozás. Nem vagyunk ettől messze, de oda kell érni.   

Milyen értékeket tart fontosnak?

Hitelesség, tisztesség, empátia egy vállalat vezető tőkéje. Fontosnak tartom az észt, a gondolkodást, és  gyűlölöm az ostobaságot, különösen,ha nagyképűséggel párosul. Nem tudok buta  emberrel dolgozni, lehúz.

 

Kérdezz-felelek

Könyv vagy tablet?

irodalom-könyv

hírek - tablet

Televízió vagy internet?

mindkettő

Megváltoztatna-e magán valamit?

Szeretnék olyan jóképű lenni mint Kevin Costner

Mi a kedvenc állata?

A kutyám - Guszti

Kedvenc színész/színésznő?

Darvas Iván – nekem Ő hallhatatlan/Udvaros Dorottya

Mi volt az a műalkotás (könyv, színház, film, zene, egyéb), amely leginkább megérintette?

Rocky 1-4 ( jó ez  csak vicc)

Szolzsenyicin: Iván Gyenyiszovics  egy  napja

Roberto Benigni: Az élet  szép

Brahms: D dúr  hegedűverseny

Ön szerint mi a legrosszabb, illetve legjobb emberi tulajdonság?

a gonoszság főleg, ha  butasággal párosul , és butaság, ha  hiszékenységgel

legjobb: a nyitottság  a  világra

Mi a kedvenc sportja? Mit néz, és mit gyakorol?

nézni : ritmikus  gimnasztika

gyakorolni: országúti kerékpár, asztalitenisz

Kedvenc történelmi személyisége?

Deák Ferenc – képes  volt  felismerni a  történelmi szükségszerűséget

Ha csak három dolgot vihetne magával egy lakatlan szigetre, mely három lenne?

 „tűzgyújtó eszközt”

„napelemes műhold összeköttetéses notebook-t”

„svájci bicskát” és  bónuszként:

„engem szerető, szeretni való nőt”

Ha egy idézettel meg tudná fogalmazni az ars poeticáját, melyik lenne az?

„Szeretek emelt  fővel sétálni, reggel tükörbe  nézni

és szorongás  nélkül önfeledten nevetni.

Koporsón nem keresni a zsebet, csak

az  emberek emlékezete az, amit  magaddal vihetsz”

(Andrey Goncsarov)

 

 

 

hirdetés
Cikk[181488] galéria
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél