hirdetés
hirdetés

ÉFOSZ közlemény

Tovább bünteti a kormány a magyar élelmiszeripart

A büntetőadó tovább mélyíti a válságot, és csökkentheti az állami bevételeket

A kormány újabb büntetőadóval sújtotta a magyar élelmiszeripart, nem gondolva a gazdasági következményekre. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezért felhívja a figyelmet arra, hogy a népegészségügyi termékadó, amit már alig egy hónappal a hatálybalépést követően drasztikusan emelnek és terjesztenek ki újabb élelmiszerekre, csak látszólag hoz plusz bevételt a magyar költségvetésnek. Valójában egy drámai gazdasági helyzetben tovább mélyíti az ágazat válságát, munkahelyeket, és az ebből származó adóbevételeket veszélyeztet.

hirdetés

kávéOrbán Viktor miniszterelnök az idei OMÉK megnyitóján tartott beszédében a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart emelte ki, mint fontos kitörési lehetőséget a magyar nemzetgazdaság számára. Külön hangsúlyozta a feldolgozóipar megtartásának fontosságát is.

Ezzel szemben tény az, hogy az ágazatra szeptemberben kivetett népegészségügyi termékadót máris  tovább emeli a kormány, valamit kiszélesíti annak hatályát.  A szeptember óta hatályos élelmiszeripari különadó újabb emelése épp ellene hat a hazai feldolgózóipar fennmaradásának. Az adó „káros mellékhatásai” a következők lehetnek:

• a fogyasztói árak várható 10-40 százalékos emelkedése, amely fokozottan sújtja az alacsonyabb jövedelmű társadalmi csoportokat

• a forgalom átlag 20%-os visszaesése az áremelkedés hatására, ennek egyenes következményeként a fennmaradás érdekében végrehajtott létszámleépítés

• a gyártók becslése szerint akár 1000 fő kerülhet utcára az érintett élelmiszeripari ágazatokban

• Magyarországra tervezett több milliárd forint értékű, munkahelyteremtő beruházások maradhatnak el, és hazánk helyett a kiszámítható gazdasági környezetet biztosító szomszédos országokban valósulhatnak meg

• fellendül a feketegazdaság, az itthon különadóval sújtott, a szomszédos országokban jóval olcsóbb termékek behozatala és számla nélküli, illegális forgalmazása

• magyar kisvállalkozások sora mehet csődbe.

A fentiek mellett az élelmiszer ágazatot természetesen a jövőre életbe lépő 2%-os általános forgalmi adóemelés is sújtja, amely az élelmiszerek döntő többségét drágítja majd. A minimálbérre, a garantált bérminimumra, a kötelező munkáltatói bérkompenzációra, a környezetvédelmi termékdíjra és a szintén kötelező agrárkamarai tagságra vonatkozó tervek is rendkívül aggasztóak a magyar élelmiszeripar vonatkozásában. S mivel az élelmiszeripar dolgozza fel a hazai mezőgazdaság által előállított alapanyagok döntő hányadát, az ágazat tönkretétele a hazai mezőgazdaságot is súlyosan fogja érinteni.

Az ÉFOSZ számára elfogadhatatlan az, hogy a még termelni képes, adót fizető élelmiszer-előállítóktól várja a kormány a költségvetésben támadt lyukak befoltozását. Az ágazatot az sem segíti, hogy egyes szakpolitikusok kommunikációjukkal folyamatosan és súlyosan sértik a jogszerűen működő vállalkozások jó hírnevét, amikor azokat megalapozatlanul „adóelkerülő, ezért büntetendő” viselkedéssel  vádolják. Egyértelmű, hogy nem népegészségügyi célok vezérelték őket az új adónem bevezetésekor, hanem a költségvetési bevételek növelése, a választási ígéreteknek ellentmondó újabb fogyasztási adók bevezetésével.

Az ÉFOSZ felhívja a figyelmet arra a kirívó aránytalanságra, hogy a kormány a teljes élelmiszer-feldolgozó ágazat 2010. évi eredményének csaknem 80 százalékát kitevő összeget kíván 2012-ben az érintett gyártóktól, illetve közvetve a fogyasztóktól népegészségügyi termékadó jogcímen behajtani. Az élelmiszer-feldolgozó ágazatban még működni képes vállalkozások nem képesek ekkora adóterhelést elviselni.

A magyar fogyasztó döntően mennyiség-orientált és rendkívül árérzékeny. Jövedelmének csaknem 30 százalékát költi élelmiszerre – a 10 százalék körüli európai átlaggal szemben –, így nagyon súlyosan érinti az árak további, drasztikus növekedése  az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben.

Az ÉFOSZ szerint büntetőadók kivetése és a fejlesztési források megvonása helyett a magyar élelmiszergazdaság egészének kiemelt, de támogató állami figyelemre volna égető szüksége. Különösen fontos ez, mert a hazai élelmiszeripar még mindig mintegy százezer munkahelyet biztosít, elsősorban a munkanélküliség által leginkább sújtott vidéki térségekben. A kormányzatnak és az ágazat szereplőinek vállvetve kell küzdenie a belföldi piac visszaszerzése, a versenyképesség növelése és a hazai munkahelyek megőrzése érdekében. 

Az ÉFOSZ felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy ennek elmaradása, a különadók további emelése beláthatatlan következményekkel járhat mind a nemzetgazdaságra, mind a magyar fogyasztókra nézve, az élelmiszeripart pedig a magyar könnyűipar sorsát idéző pályára állíthatja.

Budapest, 2011. október 13.

                                                                         Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A logikusan gondolkodó, és hosszútávon előrelátó polgárok helyeslik a kormány mint végrehajtó, intézkedését.
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél