hirdetés
hirdetés

Túl sok víz volt a párizsiban

Párizsikat ellenőrzött legújabb Szupermenta tesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az egészségre egyik sem volt ártalmas, de az analitikai vizsgálat rostáján egy osztrák termék fennakadt.

hirdetés

Összesen 30 sertéspárizsit vizsgáltak a NÉBIH munkatársai. 17 szeletelt és 13 rúd terméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füstízű, ízesítésű volt.

Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés- és marhahús, 1 párizsi pedig sertés- és baromfihús felhasználásával készült, de „sertéspárizsinak” a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint csak az a termék nevezhető, amelynek pl. 51 százalékos hústartalmának 70 százaléka sertésből származik.

A vizsgált 30 párizsi 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzemben készült.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com


Az analitikai vizsgálaton egy termék fennakadt

Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik párizsi megfelelt az előírásoknak. Az analitikai vizsgálat rostáján viszont egy termék fennakadt. Az egyik legdrágább, az osztrák, „wellness” párizsi víztartalma jelentősen meghaladta az előírt értéket. A Nébih ezért hatósági eljárást indított, és minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszab.

A szeletelt sertéspárizsik Szupermenta versenyében több szempontból az első helyen a Berger Feine Extrawurst végzett. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi, míg harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt. A kóstolók kedvence a szeletelt termékek között a Pick Nosztalgia Párizsi, rúd kiszerelésűeknél az Aldi Sertés párizsi és az Aro Sertéspárizsi lett. További információk és a részletes vizsgálati eredmények itt találhatók.

Valóban mentesek

A teszt során vizsgált 30 termék között bőven akadt, amelynek csomagolásán olvasható volt a „gluténmentes”, „laktózmentes”, „szójamentes”, „tejfehérjementes” felirat. Szintén laboratóriumban vizsgálták, hogy ezek az állítások helytállóak-e. Valamennyi vizsgálat megfelelő eredménnyel zárult, azaz a mentességre vizsgált termékek valóban „mentes” termékek voltak.

Megbukott a Zimbo

Érdekesség, hogy a szeletelt és rúd párizsik rangsorában egyaránt a sertés- és marhahúst vegyesen tartalmazó termékek végeztek az élen, és értek el dobogós helyezéseket. A sertéshús mellett mechanikusan lefejtett baromfihúst is tartalmazó párizsi viszont utolsóként végzett a Szupermenta kedveltségi tesztjén. Szabályosan megbukott viszont az Auchanban kapható Zimbo párizsi, mivel savanykás íz volt érezhető rajta, ami a tesztelők szerint nem megfelelő, „öreg” alapanyagra utal.

(forrás: Az én pénzem, Nébih)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél