hirdetés
hirdetés

Új mérföldkőnél a hazai agrárdigitalizáció

A Digitális Jólét Program 2.0 több mint 25 pontból áll. A módosított program elfogadására Kormányhatározat született, ami kimondja, hogy "a Kormány célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertese legyen, valamint a digitális átalakulás során Magyarország Európa legsikeresebb, legjobb teljesítményre képes országai közé tartozzon."

hirdetés

A program többek között infrastruktúra-fejlesztést is tartalmaz, mint például a vezetékes internethez, valamint az 5G mobilinternethez való hozzáférés fejlesztését.

A Digitális Jólét Program az agrárium informatikai fejlesztése szempontjából is komoly előrelépést jelent. A Kormányhatározat kimondja:

"A Kormány kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a digitalizáció segítségével Magyarország az eddigieknél is jobban kihasználhassa egyedülálló agrárgazdasági lehetőségeit, ezért elrendeli Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának és a stratégia végrehajtását támogató intézkedések kidolgozását."

A Digitális Agrár Stratégia célja az agrárium digitális fejlesztése

Ennek érdekében a Kormány felkéri a miniszterelnöki biztost, hogy a földművelésügyi miniszterrel és a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együttműködésben dolgozza ki Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját, és azt terjessze a Kormány elé 2017. november 30-i határidővel.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com

A stratégia célja az agrárágazat hatékonyságának fejlesztése az informatika és az informatikai megoldások elterjesztésével. A stratégia alapja az IVSZ által 2016-ban elkészített Digitális Agrár Stratégia, amelynek elkészítéséért felelős munkacsoport vezetője Glattfelder Béla.

Emellett a határozat kimondja, hogy november 30-i határidővel el kell készülnie a Digitális Agrárakadémia létrehozására, működtetésére vonatkozó javaslatnak. A digitális agrár-szaktanácsadók képzésére vonatkozó programot szintén november 30-ig kell elkészíteni és a Kormány elé terjeszteni. Az agrár-adatintegrációs program kidolgozásának határideje 2017. december 31.lesz. November 30-i határidővel kell elkészülnie a GINOP releváns digitális gazdaságfejlesztési programjaira alapozva az agrárvállalkozások IKT fejlesztéseit támogató programoknak is. A Kormányhatározat teljes szövege ide kattintva olvasható el.

(forrás: Agroinform.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél