hirdetés
hirdetés

Új táplálkozási ajánlás Kanadában

Vizet inni, közösségben, sok zöldséget és gyümölcsöt enni, tej helyett inkább növényi fehérjét javasol a kanadaiaknak az új, hivatalos táplálkozási ajánlás, amely több évtizedes berögződéseknek és az élelmiszeripar nyomásának ellenállva készült.

hirdetés

Tíz év után megújult Kanada hivatalos táplálkozási ajánlása, amelyet tudományos alapokon, az élelmiszeripari nyomástól elhatárolódva alkottak meg – írta a Tudatos Vásárló. A 62 oldalas dokumentum szerint nem az egyes adagok méretén van a hangsúly, hanem az arányokon.

Az ajánlás a tápanyagdús nyersanyagok, ételek fogyasztására buzdít, a javaslat szerint a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, negyedét fehérjedús alapanyagok, negyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák. 

A kerülendő vagy lehetőleg minél kisebb mértékben fogyasztandó élelmiszerek listáján a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok szerepelnek. Az ajánlás arra buzdítja a kanadai lakosságot, hogy fehérjeforrásként részesítsék előnyben a növényi eredetű táplálékokat, bár nem tartja egészségtelen élelmiszernek a tejet, a 2007-es ajánláshoz képest jelentősen csökkent a fogyasztásra javasolt mennyisége. Fehérjeforrásként magvakat, hüvelyeseket, tofut és halat javasol, a tejtermékeket csak egy pohár natúr joghurt képviseli.

Újszerű része az anyagnak az étkezés módja is, mert mint írják: „az egészséges étkezés nem merül ki abban, hogy mit eszünk”. A készítői azt ajánlják, a kanadaiak fókuszáljanak az otthoni főzésre és a családi, baráti körben történő étkezésre. A szülőket pedig a példamutatásra és az ételkészítési ismeretek, a követendő étkezési kultúra átadására biztatják. Az ajánlás tudatosságra is buzdít: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni szkepticizmus és a keletkező szemét csökkentése is szerepelnek benne.

Az ajánlásban külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést az alacsony jövedelmű családoknak is elérhetővé kellene tenni. Mint írják, ha a közétkeztetésben is jellemzővé válna a zsiradék-, cukor-, és sócsökkentés, az nagyban segítené a lakosság egészségi állapotát. Akár tantervbe épülő főzés oktatással, a gyerekek könnyebben megtanulhatnák, hogyan étkezzenek egészségesen.

(forrás: Tudatos Vásárló)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél