Van egy kevésbé szembeötlőbb előnye is a kerti zöldség- és gyümölcstermesztésnek
A terméssel a szervezetünkbe jutó talajbaktériumok sokat javíthatnak mentális egészségünkön.
Nincs is felemelőbb annál. mint amikor az ember a saját maga által előállított élelmiszereket fogyaszthatja el. Azok számára, akik kertészkednek, ez általában annyit jelent, hogy a paradicsomot vagy más zöldségeket a kertben, a tetőn vagy az ablakpárkányon állítják elő maguknak.
Az aktivitás egészségügyi előnyei nyilvánvalóak.
Az étel friss, és a zöldséget vagy a gyümölcsöt érettségük kiteljesedésének hajszálpontos pillanatában lehet begyűjteni a növényről. A kertészetben megkövetelt fizikai erőfeszítések természetesen szintén előnyösek a szervezet számára.
Mind ezek tetejébe nemrég azt is felfedezték, hogy mikroszkopikus szinten a talajbaktériumok hozzájárulhatnak a mentális egészségünkhöz. A Mycobacterium vaccae nevű ártalmatlan talajbaktériumot az elmúlt évtizedben komoly intenzitással tanulmányozták a tudósok. Kiderült, hogy ez utóbbi és más, a növényi kertekben gyakran megtalálható baktérium jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Egereken végzett különböző kísérletekben kimutatták, hogy az m. vaccae-vel beoltott állatok agyában a mikroorganizmus aktiválja a szerotonintermelésért felelős területeket. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely kardinális szerepet játszik a hangulat szabályozásában. A vegyület alacsony szintje depressziót okozhat. A laboratóriumi tesztlabirintusokban felmutatott teljesítményük arra utal, hogy az m. vaccae-val beinjekciózott egerek emelkedett hangulatba kerülnek.
Egyre több érv bizonyítja tehát, hogy a lehetőségekhez képest érdemes nekifogni a háztáji, legalábbis részleges önellátásnak. Persze előbb a megfelelő UV-védelemről feltétlenül gondoskodni kell.