hirdetés
hirdetés

Van egy kevésbé szembeötlőbb előnye is a kerti zöldség- és gyümölcstermesztésnek

A terméssel a szervezetünkbe jutó talajbaktériumok sokat javíthatnak mentális egészségünkön.

hirdetés

Nincs is felemelőbb annál. mint amikor az ember a saját maga által előállított élelmiszereket fogyaszthatja el. Azok számára, akik kertészkednek, ez általában annyit jelent, hogy a paradicsomot vagy más zöldségeket a kertben, a tetőn vagy az ablakpárkányon állítják elő maguknak.

Az aktivitás egészségügyi előnyei nyilvánvalóak.

Az étel friss, és a zöldséget vagy a gyümölcsöt érettségük kiteljesedésének hajszálpontos pillanatában lehet begyűjteni a növényről. A kertészetben megkövetelt fizikai erőfeszítések természetesen szintén előnyösek a szervezet számára.

Paradicsomültetés (Forrás: 123rf)

Mind ezek tetejébe nemrég azt is felfedezték, hogy mikroszkopikus szinten a talajbaktériumok hozzájárulhatnak a mentális egészségünkhöz.  A Mycobacterium vaccae nevű ártalmatlan talajbaktériumot az elmúlt évtizedben komoly intenzitással tanulmányozták a tudósok. Kiderült, hogy ez utóbbi és más, a növényi kertekben gyakran megtalálható baktérium jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Egereken végzett különböző kísérletekben kimutatták, hogy az m.  vaccae-vel beoltott állatok agyában a mikroorganizmus aktiválja a szerotonintermelésért felelős területeket. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely kardinális szerepet játszik a hangulat szabályozásában. A vegyület alacsony szintje depressziót okozhat. A laboratóriumi tesztlabirintusokban felmutatott teljesítményük arra utal, hogy az m. vaccae-val beinjekciózott egerek emelkedett hangulatba kerülnek.

Egyre több érv bizonyítja tehát, hogy a lehetőségekhez képest érdemes nekifogni a háztáji, legalábbis részleges önellátásnak. Persze előbb a megfelelő UV-védelemről feltétlenül gondoskodni kell.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Fooducate)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél