hirdetés
hirdetés

Van sütnivalója?

A grillen sült ételek nemcsak egészségesek, hanem finomak is, hiszen a grill a húsoknak pikáns, füstös ízt kölcsönöz, miközben a sütéshez alig van szükségünk zsiradékra. Az sem utolsó szempont, hogy a szabadtéri sütögetés kellemes időtöltés, ami után nem kell az egész konyhát átsúrolnunk. A drportal.hu írását a webbeteg.hu tolmácsolja számunkra. 

hirdetés

Természetesen nemcsak húsokat, hanem sajtot, zöldséget és gyümölcsöket is grillezhetünk, azonban grillezéskor sem feledkezhetünk meg néhány higiéniai és biztonsági szabályról. 

A húsok grillezésekor figyeljünk a megfelelő hőmérsékletre, mert a túl magas hőmérsékleten sült, megpörkölődött, szenes húsokban a sütés folyamán rákkeltő kemikáliák, policiklikus aromatikus szénhidrogének és heterociklikus aminok keletkeznek. (A tippek a kép után következnek)

  • Tartsuk a grillt tisztán és megfelelő állapotban 
  • Tisztítsuk meg használat utána rácsot és/vagy használjunk alufóliát 
  • A nyers húst elkülönítve tároljuk a zöldségektől, gyümölcsöktől és készételektől 
  • Ügyeljünk a megfelelő sütési hőmérsékletre, ha szükséges használjunk hőmérőt 
  • Ne süssük túl a húsokat és távolítsuk el a túlságosan megpörkölődött, szenes részeket 
  • Vágjuk le a húsokról a túlzottan zsíros részeket, nehogy sütés közben lángra kapjanak 
  • A különböző kolbászok, virslik és hamburgerpogácsák helyett válasszunk sovány marhát, halat, szárnyast és vadhúsokat 
  • A sütés előtti pácolás, marinálás nemcsak ízletesebbé és porhanyósabbá varázsolja a húsokat, hanem az előbb említett karcinogén anyagok képződését is gátolja. 
  • A szószokat csak a sütés után adjuk a húsokhoz. A húsok mellé grillezzünk zöldségeket, például burgonyát, cukkinit, paprikát vagy padlizsánt
(forrás: drportal, WEBBeteg)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[154878] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél