hirdetés
hirdetés

Vegyes érzelmekkel zárják a szőlőszüretet a villányi borászok

Jó minőségű, ugyanakkor a tavalyinál kisebb mennyiségű szőlő termett az idén Villányban - mondta Nagy Gergely, a borvidék hegyközségi tanácsának titkára szerdán.         

hirdetés

Bizakodóak és mindenképpen jó évjáratot várnak a borászok a napokban véget ért szüret után, a következő időszakban dől el, hogy kiemelkedően jó lesz-e az idei bor minősége - mondta a szakember.

Emlékeztetett arra, hogy a késő tavaszi fagykárok helyenként megtizedelték a termést, ami a borvidék egészén becslése szerint 5-10 százalék közötti terméskiesést okozott.

A termésmennyiség hektáronként 60 és 65 mázsa között alakult - vélte Nagy Gergely hozzátéve, hogy a pontos adatok november 30-a után lesznek elérhetőek.

A hegybíró szerint növényvédelemi szempontból az idei évjárat a tavalyinál lényegesen rosszabb volt. A gazdáknak a nyári időszakban általában szokásos kéthetenkénti növényvédelmi beavatkozásokat tíznaponta kellett megismételniük. A termelők nagy része azonban jól vette az akadályt.

Nagy Gergely jelezte: a borvidéken immár megszokottá vált, hogy a különböző szőlőfajták érési ideje "összecsúszik", ami a szüreti időszakban "komoly munkacsúcsot" és logisztikai problémát is okoz a feldolgozókban.

A villányi gazdák többsége szeptember elején szüretelte a borvidék sajátosságát jelentő portugieser vörösbor alapanyagául szolgáló kékoportót. A borvidék kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén indult a merlot szüretelése, a cabernet franc és sauvignon fajtáké pedig októberben.

Nagy Gergely a 2017-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a télen - a szőlőnövény kártevőit elpusztító - faggyal járó tartós hideg legyen.

A szakember elmondta, hogy az amerikai szőlőkabóca által terjesztett - Baranyában idén újra megjelent - úgynevezett aranyszínű sárgaság betegség a villányi borvidéken nem jelent meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél