hirdetés
hirdetés

Világviszonylatban olcsó a hús Magyarországon

Érdekes felmérés készült a világ országairól, amelynek keretén belül az átlagos húsárakat hasonlították össze – tájékoztat az Origo. Ebből kiderül, hogy Svájcban hiába nagyon drága a hús, a helyiek így is gyorsan megkeresik a rávalót. Magyarország kifejezetten olcsónak számít, és a minimálbérhez képest sem kell sokat dolgozni egyetlen kiló húsért.

hirdetés

A Caterwings közétette felmérésének eredményeit, amelyben a húsárakat több szempontból vizsgálták 52 országban. 

Az oldal amellett, hogy közzétette az átlagárakat, kiszámolta azt is, hogy átlagosan hány órát kell dolgoznia egy minimálbéresnek egy kiló hal-, marha-, disznó-, csirke- és bárányhúsért.

A vizsgálat több érdekes eredményt is kihozott. Például hiába Svájcban a legdrágább a marhalábszár kilója (49,68 dollár, azaz 12 822 forint), de egy minimálbéres svájcinak is csak 3 óra 6 percet kell dolgozni, hogy megvehesse ezt a mennyiséget.

A felmérésben szereplő országok közül kimagaslik Svájc, az átlagos húsáraknál itt ugyanis 141 százalékkal kell többet fizetni.

Míg az alpesi országban kifejezetten drága a hús, addig Ukrajnában a legolcsóbb, a világátlag kevesebb mint feléért (47,68 százalékáért) lehet az országban hozzájutni. Ennek ellenére egy ukrán csak 10 óra 48 percnyi munka áráért tud magának egy kiló marhahúst vásárolni. 

Érdekesség, hogy hiába olcsóbb az átlagnál a marhahús Indonéziában (64,2 százaléka az átlagnak), itt kell a legtöbbet dolgozni egy kilogrammért, összesen 23 óra 36 percet – írja a Bloomberg.

Ennél is durvább, hogy több mint 44 órányi munka kell ahhoz, hogy egy egyiptomi egy kiló halhoz jusson. 

Svédországban ez csak 1 óra 6 perc.

A legjobb helyzetben a dánok vannak. Ugyan az átlagnál drágábbak a húsok 47,64 százalékkal, de egy kilogramm

  • marhahús 1 óra 24 percnyi,
  • csirke 30 percnyi,
  • hal 1 óra 12 percnyi,
  • sertés 42 percnyi,
  • bárány 1 órányi dán minimálbérnek felel meg

A felmérésben szerepel Magyarország is. Ebből kiderül, hogy a magyar hús nem drága, és a minimálbéreseknek sem kell sokat dolgozniuk egy kiló élelemért.

Sok húsféle ára esett vissza az elmúlt években az áfacsökkentésnek köszönhetően

Forrás: Origo,Caterwings

Az oldal szerint a magyar húsok átlagára 36,82 százalékkal alacsonyabb, mint a világátlag.  Azonban ez az adat sokkal kedvezőbb is lehet, hiszen 2018-tól már a hal áfája is csökkeni fog. Jól látszik, hogy Magyarországon a halhús jóval kisebb mértékben van az átlag alatt, mint a többi húsfajta átlagára.

Ennek megfelelően egy kiló halért kell a legtöbbet dolgozni, 7 óra 6 percet.

A halhús van legközelebb a húsok átlagárához

Forrás: Origo, Caterwings

Az ábrából kiderül az is, hogy 1,3-4,0 órányi minimálbéres fizetésből már több húsféléből lehet egy kilogrammot venni Magyarországon. 

Ukrajna után Magyarországon a legolcsóbb a csirkecomb kilója, itthon a legolcsóbb a kolbász, viszont a garnéla átlagárával Magyarország a top10-ben foglal helyet. 

(forrás: Origo)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél