hirdetés
hirdetés

Vizeink arzéntartalma

Gyümölcsfogyasztási szokások, élelmiszer-jelölés, az érzékszerveink, mint analitikai műszerek: megjelent az ÉVIK legújabb száma

hirdetés

Magyarországon nem kell tartani az arzénterheléstől – derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos folyóirat legfrissebb számának vezető tanulmányából. A nemrég megújult, hatvanéves szaklap ezúttal is számos, az élelmiszer-biztonság szempontjából rendkívül fontos kérdésre keresi a választ: Hogyan alkalmazzák az új élelmiszer-jelölést? A települések mérete alapján változnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokások? Az érzékszerveink tökéletes analitikai műszerek? Hogyan oldódik ki a tinta a csomagolóanyagból az élelmiszerbe? A WESSLING Nonprofit Közhasznú Kft. által kiadott lapban a tej állatgyógyszer-maradék tartalmáról és a narancsok hatósági vizsgálatáról is olvashatnak.

Alig egy éven belül ismét az arzént álltja fókuszba az ÉVIK vezető anyaga, amelyben ezúttal a hosszú évek alatt összegyűlt laboratóriumi víz- és egyéb élelmiszervizsgálati eredményeket elemzik. A WESSLING Hungary Kft. független laboratórium mérési eredményei alapján ugyanis nagy valószínűséggel állítható, hogy Magyarországon csak elvétve kell – főként az ivóvízzel felvett – arzénterheléstől tartani

A második cikk témája a tej és annak állatgyógyszer-maradék tar¬talma. Kmellár Béla és Susán Judit egy jól automatizálható, SPE min¬ta-előkészítésen alapuló LC-MS módszert dolgoztak ki az állatgyó¬gyászatban leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok nyomainak kimutatására tejekben.

Táplálkozásunkban nagy jelentősége van az emberi étrendet színesítő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának. Székely Géza és munkatársai azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az egyes településeken mérhető fogyasztási szokások és néhány, urbanisztikai statisztikai jel¬lemző (pl. településméret), a családok létszáma és még jó néhány, egyéb gazdasági jellemző között. Egyik érdekes megállapításuk az, hogy e termékcsoport fogyasztási adatai például az egyes települések méretétől függően változnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében a 2014 decemberétől indított hatósági terméktesztek eredményeiből közöl részleteket friss, aszalt és kandírozott narancs-készítményeket illetően. Az átfogó vizsgálatok során a termékek növényvédő szermaradék tartalmát megfelelőnek tartották, de egy aszalt, cukrozott terméket ki kellett vonniuk a forgalomból annak a megengedettnél többszörös mennyiségű mesterséges színezék-tartalma miatt. Örvendetes, hogy a hatóság által vizsgált valamennyi biotermék megfelelt az előírásoknak.

A megújult szakfolyóiratban első ízben közölnek egy, az érzékszervi vizsgálat tudományterületéről származó dolgozatot. Molnár Pál a szenzoriális vizsgálati technika statisztikai feldolgozásának elegáns módját mutatja be. Ez a kézirat ékes bizonyítéka annak, hogy az élelmiszervizsgálat¬ban jártas szakember érzékszervei szabályos analitikai nagyműszer-ként képesek működni, így az általuk szolgáltatott vizsgálati eredmé¬nyek versenyképesek a legmodernebb technológiával működő beren¬dezések által nyerhető vizsgálati adatokkal.

Tölgyesi Ádám és munkacsoportja az állatgyógyszerek LC-MS/MS/ MS analitikájának gyakorlatáról számol be. A szakmai terminológiá¬ban „tripple-quad” jelzővel illetett technikával a legbonyolultabb mát¬rixokból kivont nyomnyi mennyiségű gyógyszer-maradék is megha-tározható.

Mindennapi élelmiszerbiztonságunk elmaradhatatlan feltétele az élelmiszerek csomagolóanyagainak megfelelősége. Christophe Goldbe¬ck írásában a csomagolókartonok kőolaj-eredetű szennyezőinek és azok migrációs jellemzőinek összefoglalására vál¬lalkozott. E migránsok kromatográfiás profilja a talajok és vizek szén¬hidrogén-szennyezésének elemzésénél nyerhető „csúcs-erdőkre” emlékeztet. Ezért a vizsgálatot végző analitikusoknak esetenként több száz, nem egyszer több ezer vegyület együttes jelét kell értelmezniük.

Győrvári János szerzőtársaival az Európai Unióban a közelmúltban bevezetett új élelmiszer-jelölési előírások alkalmazásának jellemzőit tanulmányozta. Felmérésük eredményeképpen megállapították, hogy az egyes élelmiszer-előállító és -forgalmazó vállalkozások nem egy-ségesen alkalmazzák az új előírásokat. Megállapították, hogy a jelö¬lések megfelelősége termék-kategóriától, a termelés volumenétől, az előállító gazdasági nagyságától, akár az előállító telephelyéül szolgáló település népesség-számától függően is változhat.

A cikkek rövidített változatát a www.eviko.hu honlapon olvashatja, és itt is rendelheti meg a szaklapot.

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél