hirdetés
hirdetés

Záródhatnak a kiskapuk a multik adóelkerülési praktikái előtt

Ma tárgyalja a Parlament azt a törvényjavaslatot, ami bezárhatja a kiskapukat a  multik adóelkerülési gyakorlata előtt.

hirdetés

A nagyvállalatok agresszív adótervezése, adóelkerülése - az EU becslése szerint - legalább évi 50-70 milliárd euróval károsítja a tagállamok költségvetését. Az Országgyűlés a tervezet megszavazásával nemcsak hazánk, hanem majd 60 ország államkasszáját védheti meg a komoly adóbevétel-kieséstől.
A Parlament napirendje szerint ma tárgyalandó törvényjavaslat jelentéstételi kötelezettséget ír elő azokra a multinacionális vállalatcsoportokra, amelyek csoportszintű éves árbevétele meghaladja a 750 millió eurót. A majd 60 országból érkező adatoknak köszönhetően - melyek többek között tartalmazzák a munkavállalók számát, a bevételt, a nyereségadót, a globális szintű jövedelemallokációt - az adóhivatalok pontosan fel tudják mérni a szokásos piaci ár megállapításával, az adóalapcsökkentéssel és profitátcsoportosítással kapcsolatos kockázatokat.


Az adatok cseréjével jelentősen nőhet a tagállamok adóbevétele is, ugyanis a jövőben megszűnhet a multik eddigi agresszív adótervezési gyakorlata. Ha a törvénytervezetet megszavazza az Országgyűlés, akkor a jövőben jelentősen csökkenhetnek az olyan, cégcsoporton belüli mesterségesen kreált ügyletetek, amelyeknek nincs valós gazdasági tartalmuk, és amelyeknek a célja csupán az adóminimalizálás és az adóelkerülés.
A törvénytervezet a kötelező automatikus információcsere további bővítését eredményező 2016/881/EU irányelv hazai átvétele mellett az OECD újabb információcseréről szóló egyezményében vállalt kötelezettségek végrehajtását is szolgálja. Az irányelv és a nemzetközi egyezmény célja ugyanaz; az adóalapcsökkentő és profitátcsoportosító gyakorlatok felszámolása.


A ma napirendre kerülő törvénytervezet elfogadását követően 60 ország multikra vonatkozó adatához fér hozzá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A beérkező adatokkal a NAV kockázatelemzői még pontosabban ki tudják szűrni, hogy melyik multicégnél, pontosan mit érdemes vizsgálni. A kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek és a transzferárakra vonatkozó ellenőrzések eredményesek, ezt igazolja a statisztika is. Az elmúlt két évben 1.650 ellenőrzés fejeződött be, ezek mintegy 85%-a tárt fel hiányosságot. A revízió eredménye: több mint 81 milliárd forint nettó adókülönbözet. Így a jövőben a transzferárakkal trükközők nemcsak a hatékony ellenőrzéssel, hanem azzal is számolhatnak, hogy a megállapodásnak köszönhetően napra kész és pontos adatai lesznek a multicég minden egyes leányvállalatáról a NAV-nak.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél