hirdetés
hirdetés

Zöldségellátási problémák elé néz Nagy-Britannia

A szokatlanul hideg január komoly zöldséghiányt okozott Nagy-Britanniában. A brit szupermarketek ilyentájt Spanyolországból szokták beszerezni a friss zöldséget, de az időjárás miatt ott most komoly áruhiány adódott.

hirdetés

Emiatt több szupermarketláncnál fejadagokat vezettek be. A Tescókban egy vevő nem vehet többet három fej jégsalátánál, a Morrisonsnál pedig a brokkoli vásárlást is korlátozták.


A helyzet súlyosságát jelzi, hogy decemberben a cukkini volt hiánycikk. A Tesco egyik szóvivője szerint azért kellett bevezetni a fejadagokat, hogy boltjaikban ne keletkezzen teljes áruhiány. A brit közösségi médiában terjedő fényképek alapján ezt csak úgy-ahogy sikerült elkerülni, özönlenek a fotók az üres zöldséges pultokról.
A helyzet ráadásul fokozódhat, mert a januári hideg miatt hat-nyolc hétig egyáltalán nem érkezhet saláta-utánpótlás Spanyolországból. A BBC beszámolói szerint már most is szinte kizárólag Európán kívülről, jellemzően Kaliforniából importált salátát kapni.

A spanyol zöldség-gyümölcs exportszövetség, a FEPEX tájékoztatása szerint a leveles zöldségek ellátásában egészen áprilisig fennakadások várhatók. Ez pedig egész Európára kiterjedhet, mert ilyenkor, télvíz idején az európai zöldségellátmány 80 százaléka a spanyolországi Murcia környékéről érkezne, ha nem mosták volna el a termést az áradások és a fagyok.

A többi európai piacon is borús a helyzet, hazánkban is


Az év elejétől az európai saláta nyersanyagellátás a termesztőterületeken tapasztalható, szokatlanul hideg időjárás miatt komoly nehézségekkel küzdött.

Olaszország déli részén - ami hagyományosan a bébi levelek (madársaláta, rucola, baby spenót, baby batávia) termesztési területe - erős havazások voltak, mely tovább nehezítette a hideg miatt meggyötört állományok betakarítását. A szeptemberi palántázásoknál sok területen a vízhiány okozott nehézséget. Novemberben az esőzések áradásokat okoztak, iszappal beterítve a termesztő területeket.

A hideg időjárás nemcsak Európát, de Észak-Afrikát is érinte, ezért nehézségek adódtak ezeken a "contingency", azaz biztonsági tartalékként fenntartott területeken is. Egyetlen lehetőség az USA-ból történő beszállítás, de az alapanyag a szokásos ár háromszorosáért szerezhető be. A kis súlyban történő betakarítás miatt a probléma eltolódik későbbi időszakokra is, a helyzet várhatóan az időjárási előrejelzések tükrében február végéig javulni biztosan nem fog, áttörés március közepe körül várható.

A hazai kereskedők és piacvezető cégek kompromisszumra próbáltak illetve próbálnak jutni a január elején kialakult nyersanyag krízishelyzet aktualitásaival, és a szükségessé váló átmeneti intézkedések meghozatalával kapcsolatban.

(forrás: 444, Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél