hirdetés
hirdetés

Ételek, melyektől jobban alszunk

Valószínűleg tudjuk, hogy a nehéz menük és némely ételek esetenként álmatlan éjszakákat okozhatnak nekünk, és mint ilyeneket vélhetőleg megpróbáljuk elkerülni őket – bocsátkozik feltételezésekbe a sleep.org. Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes kis szunyókára hangolhatják a szervezetünket. Különösen a triptofánt (egy, a szerotoninhoz és a melatoninhoz hasonló vegyületekké alakuló aminosav) tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok (ezek fokozzák testünk szerotonintermelését), bizonyos ásványok (mint a nyugtató kalcium és magnézium), illetve néhány relaxáló hatású gyógynövény könnyen (kellemesen) alvó üzemmódba kapcsolhat bennünket. Ha békés szendergésre vágyunk, a lefekvés előtt egy órával fontoljuk meg egy visszafogottabb, álomra invitáló „eszegetés” beiktatását, méghozzá a következő élelmiszerekből:

hirdetés

• Egy fél banán és egy marék mandula: a triptofán, a szénhidrát és némi nyugtató magnézium együtt igencsak vonzóvá teheti számunkra a „csucsukát”. Ha nem szeretjük a banánt, együnk cseresznyét, amely gyümölcs természetes forrása a melatoninnak.

• Teljes kiőrlésű sós keksz mogyoróvajjal: ez is egy mágikus párosítás (triptofán + összetett szénhidrátok). Mély alvással kecsegtet.

• Egy bögre meleg tej: a felettébb híres folyadék le sem tagadhatná, hogy triptofánt, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Azért vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy az a bögre, különben a szükség tart majd egész éjjel ébren bennünket.

• Egy kis tál(ka) teljes kiőrlésű gabonapehely tejjel: a gabonapehely nyugtató szénhidrátokat és magnéziumot tud felmutatni, a tejet pedig már ismerjük. Jobb ilyenkor alacsony cukortartalmú gabonapelyhet választani, a vércukorszint hirtelen megemelkedése ugyanis felpörgethet bennünket. Egy forró zabkása szintén beválhat, amely eledel a melatonin gazdag forrásának számít.

• Egy fél pulykás szendvics: lehetőleg teljes kiőrlésű (összetett szénhidrátokban és magnéziumban gazdag) kenyérből készítsük. illetve néhány szelet pulykahúsból, amely speciel a triptofán egyik leghíresebb forrása. Elfogyasztása után seperc alatt nyugovóra érünk.

• Egy bögre (koffeinmentes) gyógytea: a kamilla-, a golgotavirág- és a macskagyökér (valeriána)-változatokat részesítsük előnyben. Egy kis extranyugalomért fejeljük meg egy teáskanál mézzel: itt is triptofán a „hunyó”. A ginseng stimulál, ennél fogva ettől a változattól jelen esetben inkább tartózkodjunk!

Ezeket érdemes tehát fogyasztanunk a zavartalanabb éjszakák kieszközöléséhez, tudnunk kell azonban, hogy az esti eszegetésnél itt is fő a mértékletesség. Éppen az az utolsó, amit szeretnénk, hogy egész éjjel teli gyomorral forgolódjunk az ágyban, vagy, hogy a nyugodt alvás érdekében némi extra kalóriát magunkra erőltessünk.

Szép álmokat!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

(forrás: sleep.org)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél