hirdetés
hirdetés

A Henkel stabilan növelte árbevételét

A Henkel jól kezdte az üzleti évet a nehéz gazdasági és változékony piaci környezet ellenére.

hirdetés

Stabil szerves növekedést értünk el, és jelentősen javítottunk a nyereségességünkön. Ehhez az eredményhez valamennyi üzletág hozzájárult, a fejlődő piacok pedig ismét jelentős növekedést mutattak. Meg vagyunk győződve arról, hogy elérjük a 2012-es pénzügyi évre kitűzött célokat – mondta Kasper Rorsted, a Henkel igazgatóságának elnöke.

A 2012-es pénzügyi évre Rorsted a következő előrejelzést adta: Arra számítunk, hogy a változékonyság és a bizonytalanság tovább befolyásolja piacainkat. Éppen ezért úgy alakítjuk a struktúránkat és folyamatainkat, hogy a versenytársainknál gyorsabban és rugalmasabban tudjunk reagálni.

Megerősítették a 2012-es előrejelzést

A Henkel megerősítette a 2012-es pénzügyi évre szóló előrejelzését. Továbbra is 3 és 5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést várunk. Várakozásaink szerint a korrigált árbevétel-arányos megtérülésünk (EBIT marzs) 14 százalékra nő, az elsőbbségi részvényenkénti korrigált hozam pedig legalább 10 százalék lesz.

A Henkel árbevétele 2012 első negyedévében 4,008 milliárd euró volt, ez 4,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest. A szerves árbevétel – tehát az árfolyamhatások és felvásárlások/befektetés-megszüntetések hatásainak kiszűrése után – ismét 4,7 százalékkal nőtt, ami stabil növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest.

Ehhez a fejlődéshez a Henkel valamennyi üzletága hozzájárult: A Mosó- és háztartási tisztítószerek üzletág szerves árbevétel-növekedése tartósan 4,5 százalék volt, a Kozmetika üzletág pedig szintén 4 százalékos szerves növekedést ért el. Az Adhesive Technologies (ragasztás technológiák) üzletág erőteljes 5,6 százalékos szerves árbevétel-növekedést realizált. A biztos teljesítményt elősegítette, hogy a Henkel mindhárom üzletágban árat tudott emelni, köszönhetően innovációinak és erős márkáinak.

Az egyszeri bevételek, egyszeri költségek és átszervezési költségek hatásának kiszűrésével a korrigált üzemi eredmény 16,6 százalékkal, 473 millió euróról 551 millió euróra nőtt, amihez mindhárom üzletág hozzájárult. Az üzemi eredmény (EBIT) 25,2 százalékkal, 430 millió euróról 538 millió euróra növekedett.

Az emelkedő alapanyag és csomagolóanyag árak ellenére a korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT marzs) jelentősen, 1,3 százalékponttal 12,4 százalékról 13,7 százalékra nőtt. Az árbevétel-arányos megtérülés 13,4 százalékra emelkedett az előző év azonos időszakának 11,2 százalékos értékéhez képest.

A vállalat pénzügyi eredménye a 2011-es -37 millió euróról -36 millió euróra javult az előző év azonos negyedévéhez képest. Az adókulcs 24,7 százalék volt, ez 1,5 százalékponttal alacsonyabb az előző évi adatnál (26,2 százalék).

A negyedév adózás utáni eredménye 30,3 százalékkal 290 millió euróról 378 millió euróra emelkedett. A 9 millió euró kisebbségi részesedés levonása után a negyedév adózás utáni eredménye 369 millió euró volt (az előző év azonos negyedévében: 285 millió euró). A negyedév korrigált adózás utáni eredménye 377 millió euró volt a kisebbségi részesedés levonása után, szemben az előző év azonos negyedévének 314 millió eurós eredményével. Az elsőbbségi részvények hozama (EPS) 0,66 euróról 0,86 euróra emelkedett. A korrigált érték 2011 első negyedévének 0,73 eurós értékéhez képest 0,87 euró volt.

A nettó forgótőke árbevételhez viszonyított aránya 8,0 százalék volt, ami megegyezik az előző év azonos negyedévének szintjével. A nettó adósságállomány tovább csökkent 1,159 milliárd euróra. (2011. március 31.: 1,874 milliárd euró).

Árbevétel- és nyereség-előrejelzés 2012-re

A Henkel továbbra is 3 és 5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést vár a 2012-es pénzügyi évben. A Henkel biztos abban, hogy a fogyasztói üzleti területek pozitív növekedési trendje folytatódik, és az árbevétel növekedése az egyszámjegyű tartomány alsó részébe lesz. Az Adhesive Technologies (ragasztás technológiák) üzletágban a Henkel az egyszámjegyű tartomány közepére várja az árbevétel növekedését. A Henkel megerősíti a korrigált árbevétel-arányos megtérülésre (EBIT marzs) vonatkozó 14 százalékos (2011: 13,0 százalék) előrejelzését, az elsőbbségi részvényenkénti korrigált eredmény növekedése pedig legalább 10 százalék lesz (2011: 3,14 euró). A Henkel ezt az előrejelzést az értékesítési árak általa várt növekedésére, illetve a vállalati struktúra piaci feltételekhez történő folyamatos igazítására alapozza. Ezekkel az intézkedésekkel, valamint a fegyelmezett költségvetés szigorú betartásával a Henkel célja, hogy kiegyenlítse az emelkedő alapanyagáraknak a nyereségre gyakorolt hatását.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél