hirdetés
hirdetés

A tejfehérjéket kutatták a jövő mérnökei

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) által szervezett Grofcsik András Emlékversenyen az egyik legfontosabb feladat az élelmiszer-tudományhoz kapcsolódott. A rangos megmérettetésre az egész országból szép számban érkeztek vegyészhallgatók, hogy megmutassák, mire képes a komplex mérnöki gondolkodás és kreativitás a mai, aktuális technológiai problémák megoldásakor. 

hirdetés

Grofcsik András a BME egykori kiváló pedagógusa, egyetemi tanára és az MTA doktora volt, az ő emléke előtt tisztelegve indították el a népszerű mérnöki problémamegoldó versenyt, amelyen ez alkalommal 25 három fős csapat mérte össze a tudását.

A döntőbe jutott csapatok egy összetett, mérnöki feladattal találták szemben magukat, amelynek megoldását a szakmában elismert oktatókból és kutatókból álló zsűri előtt kellett bemutatniuk. A zsűri tagjai Grofcsik Zsuzsanna, a professzor úr lánya, Faigl Ferenc, a kar dékánja és más neves oktatói, tanszékvezetői voltak.

Az első feladat az élelmiszerekkel szemben jelentkező túlérzékenységi reakciókat kiváltó fehérjék vizsgálata volt, nem véletlenül, ezek a fehérjék ugyanis az élelmiszertudomány és a kapcsolódó területek fontos kutatási irányvonalát képezik. Az egyes allergének megismerése, viselkedésük tanulmányozása nagyban hozzájárul az analitikai módszerek fejlesztéséhez. Magyarországon az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer-komponens a tej. Ebben az esettanulmányban a jövő vegyészmérnökeinek a tejfehérjék minél jobb megismerésére kellett kidolgozniuk egy tervet, és megmagyarázniuk a gélelektroforézis elnevezésű jelenséget.

Emellett a diákoknak javaslatot kellett tenniük olyan napelemre, amely alkalmas egy háztartás villamosenergia-igényét – legalább részben – kiszolgálni, egy fotodinámiás terápiában alkalmazható, bőrfelületre kenhető készítmény előállítására, az óceáni hátságokon található mangángumók fémeinek kinyerésére, illetve egy jól tolerálható gyógyszercsaládra, amellyel hatékony Parkinson-kór kezelés érhető el.

A győztes ezúttal a Petri László, Elek Gábor és Szigetvári Áron alkotta Kvantum Fick-Cio csapata volt, amely egy független laboratórium, a többek között élelmiszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. értékes ajándékát vehette át.

A szervezők elmondták, hogy a verseny lehetőséget ad a kiváló hallgatóknak, hogy megmutathassák, mire képes a komplex mérnöki gondolkodás és kreativitás a mai, aktuális technológiai problémák megoldásakor. A versenyt eddig két alkalommal rendezték meg, rendkívül pozitív oktatói és hallgatói visszajelzésekkel, a jövőben pedig a határon túli magyar egyetemeken is meghirdetik.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél