hirdetés
hirdetés

Áprilisban ismét exkluzív borárverés lesz a Tokaji Borvidéken

A 2014. április 26-án megrendezésre kerülő Nagy Tokaji Borárverésen húsz kiváló termelő huszonkét különleges borára licitálhatnak majd a vendégek a sárospataki vár Lovagtermében. A gönci hordónyi (136 liter) tételek kikiáltási ára tételenként néhány százezertől többmillió forintig terjed, ezek a rendkívül sikeres tavalyi, első árveréshez hasonlóan többszörös áron kelhetnek el. Az eladásból származó bevétel egy részét az Abaújszántó-Tokaj-Sátoraljaújhely háromszögében elterülő borvidék építményeinek állagmegóvására, illetve újjáépítésére fordítja az eseményt szervező Tokaji Borlovagrend.

hirdetés

Az április 25-27-ei hétvégén zajló Tokaji Tavasz rendezvénysorozatra ellátogatók a Nagy Tokaji Borárverés mellett olyan változatos programokon vehetnek majd részt, mint dűlőtúra Szepsy Istvánnal, piknikebéd a termelőkkel a sárospataki vár bástyáin, vagy a Tokaji Borlovagok avatási ceremóniája. A rendezvény szombat este exkluzív gálavacsorával zárul, utolsó nap a sikeres liciteket tett vevők találkozhatnak a termelőkkel azok pincéiben.

Az árverésre bocsátott borok között egyaránt találunk száraz és késői szüretelésű édes tételeket, aszúkat, szinte kivétel nélkül csak dűlőszelektált borokat, olyan különlegességeket, mint a Disznókő „Hetedik” nevet viselő 6 puttonyos Zéta aszúja, vagy Szepsy István Nyúlászó ’58 furmintja. A borok előzetesen szigorú zsűrizésen mentek keresztül. A kifogástalan minőség biztosítására a Borlovagend neves szakemberekből álló Borvizsgáló Bizottságot hozott létre, melynek tagjai: Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető tanára, RonnWiegand, Master of Wine és Master Sommelier, Ercsey Dániel szakíró, valamint Nicolas Godebski borszakértő.

A 2014-es Nagy Tokaji Borárverésen az alábbi pincészetek egyedi tételeire lehet majd licitálni: Bardon, Barta, Béres, Budaházy, Demetervin, Dereszla, Disznókő, Füleky, Gizella, Gróf Dégenfeld, Holdvölgy, Kubus, Orosz Gábor, Patricius, Samuel Tinon, Szent Benedek, Szent Tamás, Szepsy, Tokaj-Hétszőlő, Tokaj Kereskedőház.
A Nagy Tokaji Borárverés első alkalommal 2013 áprilisában került megrendezésre Sárospatakon, akkor tizenhárom egyedi bornak lett gazdája, több mint 20 millió forint értékben. Személyesen és telefonon egyaránt licitáltak külföldi, illetve olyan hazai vevők, mint a Michelin csillagos Onyx étterem, de borboltok, magán gyűjtők és baráti körök is képviseltették magukat.

A burgundi mintára 2012 májusában újjáalakult Tokaji Borlovagrend célja, hogy a borvidéket egységesen képviselje Magyarországon és világszerte, továbbá hogy saját programjai szervezésével emelje annak presztízsét. Az alapítók zömében tokaji bortermelők, a társaság elnöke Szepsy István, nagymester a Tokaji fáradhatatlan lovagja, Dusóczky Tamás. A tagok között olyan kiváló borászokat találunk, mint Samuel Tinon, aki Bordeaux-ból költözött családjával a borvidékre, Bárdos Sarolta, vagy Berecz Stéphanie.
Nem csak termelő lehet a Borlovagrend tagja,felvételt nyerni azonban kizárólag a meglévő tagok ajánlása alapján lehet. A tagfelvételi kérelmet minden esetben a Borlovagrend Tanácsa bírálja el. Az új tagok avatási ceremóniáját 2014-ben a Tokaji Tavasz rendezvénysorozatfő eseménye, a Nagy Tokaji Borárverés után tartják a sárospataki várban.

A Nagy Tokaji Borárverés és a Tokaji Tavasz részletes programját, valamint az eseménnyel kapcsolatos híreket itt találja: http://tokajiborlovagrend.hu

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél