hirdetés
hirdetés

Eredményes volt a CCMAS budapesti ülése

Minden napirendi pontban konszenzus született a Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Bizottságának (CCMAS) 36. ülésén, Budapesten - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

A közlemény szerint a 2015. február 21-27. között tartott eseményen 53 ország és 13 szervezet 153 delegáltja vett részt.

Az ülés legfontosabb eredménye, hogy véglegesítették azt a dokumentumot, amelyek a módszerek nemzetközi kereskedelmi alkalmazásának alapelveiről ad iránymutatást, amit várhatóan a Codex főbizottság júliusi ülésén hagy jóvá. Az útmutatás célja, hogy segítse az elvek könnyebb és egységesebb értelmezését a világ minden részén. 

A Nébih szerint az elkészült dokumentum hiánypótló a szakmában, mivel a mintavételi és analitikai bizonytalanság és hiba fogalmait is tisztázza más, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban nélkülözhetetlen alapfogalmak mellett. Ezen alapelvek alkalmazását bemutató gyakorlati példák egy külön dokumentumként a Codex honlapján jelennek majd meg folyamatosan bővíthető formában - írták. 

A CCMAS továbbá idén is számos termékszabványban előterjesztett módszert értékelt és hagyott jóvá, valamint a szakértők megerősítették a tengeri biotoxinok meghatározására szolgáló módszer korábbi értékelését. 

Az álláspontok közelítését a plenáris üléseken kívül munkacsoport ülések és rendezvények is segítették - olvasható a közleményben. A CCMAS konferencián nem szavazással, hanem konszenzusos alapon hozzák a döntéseket, ezért is különösen fontos, hogy a konferencia ennyi eredményt hozott – mondta el Szigeti Tamás, a WESSLING Hungary kft.  független laboratórium üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója, aki a CCMAS Magyar Munkacsoportjának elnökeként a Nébih közreműködésével immár hatodik éve fogalmazza meg a rendezvény magyar résztvevőinek véleményét.

A Codex Alimentarius Főbizottság

Az élelmiszerek legfontosabb összetevőit, illetve idegen anyag tartalmának maximálisan elfogadható szintjét szabályzó nemzetközi szabványok, irányelvek és útmutatók kidolgozására az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, közismert rövidítéssel a FAO) és az Egészségügyi Világszervezete (World Health Organization, WHO) 1963-ban hozta létre  a Codex Alimentarius Főbizottságot (CAC). A CAC által kidolgozott különféle dokumentumok összessége a Codex. Ezek a dokumentumok minden regionális (pl. az EU) és nemzeti (a magyar is) élelmiszer-szabályozás alapjául szolgálnak, így a Codex a világ élelmiszer-szabályozásának összefogó központjává vált.

A CAC szabványai és egyéb dokumentumai a nemzeti szabályzásban nem kötelező érvényűek, de referenciaként szolgálnak vitás esetekben az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági kérdésekben a Világkereskedelmi Egyezmény keretében létrehozott Egészségügyi és Növény-egészségügyi Egyezmény (SPS Agreement) alapján.

Magyarország 1963 óta aktív résztvevője a munkának, és a magyar élelmiszerjogba fokozatosan beépítették a Codex dokumentumok előírásait. A Codex 1972-ben Magyarországra bízta az egyik szakbizottság, az Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottság titkárságát és a bizottság üléseinek a megrendezését - olvasható a Nébih hivatalos portálján.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél