hirdetés
hirdetés

Kitiltották a magyar tojást a csehek és a szlovákok

Csehek és szlovákok a minap hoztak döntést, hogy a nem uniós szabályoknak megfelelő istállókból származó magyar tojás nem lépheti át határaikat.

hirdetés

A prágai országos állat-egészségügyi hatóság (SVS) mintegy hárommillió darab külföldről származó tojást nem engedett a cseh piacra az idei év első negyedében - számol be az MTI.
Az SVS csütörtöki közlése szerint olyan tojásokról van szó, amelyek a nem az új európai uniós normáknak megfelelő ketrecekben tartott tyúkoktól származnak. A cseh piacról kitiltott tojások nagyobbik része, több mint kétmillió darab, Lengyelországból származott. Más országokból - például Magyarországról és Spanyolországból - is volt hibás tojásbehozatal - mondta Milan Malena, az SVS igazgatója újságíróknak.

A szlovák hatóságok hasonlóan cselekedtek, ugyanakkor Gőgös Zoltán, a korábbi kormány agrárállamtitkára szerint nekünk is hasonlóan kellene reagálnunk azzal a 13 másik uniós tagországgal szemben, amelyek hozzánk hasonlóan még nem 100 százalékban eukonform tojóketrecekben tojatnak tyúkokat. A volt államtitkár szerint e szállítmányok ugyanis veszélyeztetik a magyar termelőket, igaz gyorsan letörnék a magas árakat, de ez nem kedvezne a hazai tyúktartóknak. Azok egy része tönkre menne, s így megint tojáshiány alakulna ki, a mainál akár sokkal magasabb árakat okozva.

Csehországban jelenleg viszonylagos tojáshiány van, amit a kereskedők kihasználtak az árak emelésére. A tojásárak a január-márciusi időszakban legalábbis megduplázódtak, de volt példa még ennél is magasabb áremelkedésre. A határ menti vidékeken elterjedt a tojásturizmus, különösen a német boltokban vásárol sok cseh tojást. Petr Bend cseh mezőgazdasági miniszter tavaly ősszel rendelte el, hogy a nem EU-normás ketrecekben tartott tyúkoktól származó tojások idén január elsejétől nem kerülhetnek a csehországi boltokba. A cseh termelők a központi kimutatás szerint 1,2 milliárd koronát fektettek be a ketrecek bővítésébe és korszerűsítésébe.

(forrás: Szabad Föld Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél