hirdetés
hirdetés

Lefelé kanyarodik a magyar vásárlási kedv

Februárban már erőteljesebben éreztette hatását a háztartások reáljövedelem-visszaesése: a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal volt alacsonyabb. Az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva 1,4 százalékos a visszaesés - jelentette a KSH.

hirdetés

Az éves index fél év után süllyedt újra a negatív tartományba, miután tavaly a második fél évben néhány egyedi tényező hatására emelkedni tudott a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Az éves index ingadozása mellett érdemes egy pillantást vetni a fix bázisú mutatóra, nagyon tanulságos: eszerint az elmúlt két évben a kiskereskedelmi forgalom volumene a 2005. évi szinthez képest stabilan 6-7 százalékkal volt lejjebb. Az utóbbi két hónapban itt is lefelé kanyarodást figyelhetünk meg, de hogy kilépünk-e a sávból, az csak a következő hónapokban dől el. Sajnos van rá esély, hiszen a reálbérek az idén jelentősen csökkennek, különösen a jövedelmüket nagy arányban elfogyasztó alacsonyabb jövedelmű háztartások körében.

A kiskereskedelmi forgalom tél végi adata megerősíti az első negyedéves növekedéssel kapcsolatos pesszimista képet. A felhasználási oldalról nézve eddig sem export, sem a fogyasztás esetében nem érkeztek biztató adatok, illetve a beruházás esetében sem lehetnek illúzióink.

Ami a részleteket illeti: az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az üzemanyagkutak eladásai lényegi elmozdulást nem mutattak, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem februári volumene 1,0%-kal csökkent.

A KSH jelzése szerint az év első két hónapjában 1113 milliárd forint realizálódott a kiskereskedelmi üzletekben. A csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek forgalma nagyobb 2012-ben.

A januári kismértékű növekedés után februárban a kiskereskedelmi eladások 1,4%-kal csökkentek, így az év első két hónapjában 0,4%-os volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. februárban 552 milliárd forint, az év első két hónapjában 1113 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai februárban 1,7%-kal, az év első két hónapjában 1,4%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene februárban 2,7%-kal csökkent, így az első két hónapban 0,4%-kal mérséklődtek az eladások. Nagyobb mértékű visszaesés februárban a bútor- műszakicikk-üzletekben (-9,9%) és az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk-üzletekben (-22,6%) volt, továbbá az átlagosnál nagyobb elmaradás volt megfigyelhető a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelemben is (-4,5%). Dinamikusan bővült ugyanakkor a forgalom volumene az illatszer- (11,7%), valamint - az előző évi alacsonyabb bázishoz képest - az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (9,3%). A könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletek kis mértékben (0,8%) növelték eladásaikat, míg a textil-ruházati és lábbeli üzletekben stagnált a forgalom volumene.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai továbbra is csökkenést mutattak az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében. Februárban az eladások 2,0%-kal, az első két hónapban 2,1%-kal maradtak el az előző év azonos időszakitól.


Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai februárban 1,7%-kal, az év első két hónapjában 6,0%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit, amelyben szerepet játszott a regisztrációs adó csökkenése, valamint az a körülmény, hogy 2011 első néhány hónapja a gépjármű-kereskedelem mélypontját jelentette.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél