hirdetés
hirdetés

Megállt az élő állatok árának emelkedése, tovább csökkentek a terményárak

Az előző hónapok dinamikáját követve februárban az agrártermékek termelőiár-szintje 4,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

hirdetés

A jelentés szerint a növényi termékek ára 11,6 százalékkal mérséklődött, az élő állatoké és az állati termékeké 13,1 százalékkal nőtt a tavaly februárihoz mérten.
Az utóbbi termékcsoporton belül azonban az élő állatok ára az előző hónaphoz képest stagnált. Éves összehasonlításban a januári 15,6 százalékos drágulás februárban 13,3 százalékosra lassult.

A gabonafélék ára az egy évvel azelőtti 100 százalékos emelkedést követően 2012 februárjában 13,5 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi év azonos hónapjához képest. A KSH szerint ez azt jelenti, hogy a szokásos szezonális emelkedés az előző évinél kisebb mértékű volt. Az ipari növények termelői ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az olajnövényeké 1,3 százalékkal csökkent 2011 februárjához képest. A burgonya termelői ára februárban jelentős mértékben, 58,5 százalékkal, a zöldségeké 10,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A gyümölcsök ára februárban 1,3 százalékkal mérséklődött.

A vágóállatok termelői ára – a 2010 májusától 2011 decemberéig tartó folyamatos növekedést követően – 2012 első két hónapjában csökkent. A 2011. évi jelentős árnövekedést döntően befolyásolta a vágómarha árának változása. 2012-ben a törökországi export leállása miatt a vágómarha ára az év második hónapjában a 2010. decemberi szintre esett vissza. A vágósertés ára a 2011. év folyamán dinamikusan növekedett, 2012 első két hónapjában tartani tudta az árát, így az előző év azonos időszakához képest átlagosan 25,4 százalékkal magasabb árat kaptak érte februárban a termelők. A vágóbaromfi ára az elmúlt hónapokban stagnált, de az elmúlt év februárjához képest így is 7,1 százalékkal növekedett.

Idén februárban az állati termékek ára 12,7 százalékkal, ezen belül a tejé 9,2, a tojásé 39,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ez utóbbi jelentős emelkedés összefüggésbe hozható a tyúktartásra vonatkozó szigorúbb szabályozás életbe léptetésével – emlékeztetett a KSH. 2012. január-februárban a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal csökkentek. Az élő állatok és állati termékek árának 14,0 százalékos emelkedését a növényi termékek 7,6 százalékos árcsökkenése kompenzálta.

(forrás: MTI/Agromonitor)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél