hirdetés
hirdetés

Mi számít különleges tejterméknek?

Egyre inkább elvárás, hogy a csomagoláson megjelenő információk alapján meg tudjuk különböztetni a piac kínálatából azokat az élelmiszereket, amelyeknek magasabb a hozzáadott értéke, kevesebb adalékanyaggal készülnek esetleg adalékanyag-mentesek, vagy éppenséggel, hagyományos, kézműves technológiát alkalmaznak előállításuk során - emelte ki Dr. Kardeván Endre államtitkár előadásában a Brevico Kft telephelyén tartott megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes tejtermékek sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Ezeket a célokat szolgálja a Magyar Élelmiszerkönyv emelt szintjének két legújabb, a különleges tejtermékekre és a különleges kézműves tejtermékekre vonatkozó irányelve is. Ezt követően az a gyártó alkalmazhatja a tejtermékekre vonatkozó megkülönböztető jelölést, akinek a terméke megfelel az irányelvekben meghatározott kritériumoknak.

A Magyar Élelmiszerkönyv I. kötetében található, tejtermékekre vonatkozó előírás kizárólag termékcsoportokra vonatkozott, míg az új szabályozás esetében meghatározott termékek minőségi követelményei kerültek meghatározásra. A termékek fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságainak meghatározásakor fontos szempont volt azok hagyományos jellegének megőrzése. Például a sajt ízének kialakításában kulcsfontosságú, hogy milyen alakban, méretben és milyen érési feltételek mellett készül.


Ezen irányelvben meghatározott termékek közül több is szerepel a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) gyűjteményben, amely gyűjtemény összefoglalja hazánk hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeit. HÍR-es tejtermékek többek között: pálpusztai, óvári, moson megyei csemege, lajta sajt.

Különleges kézműves tejterméknek esetében hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, többnyire kézzel végzett, vagy kézi beavatkozással irányított, nem automatizált technikák alkalmazásával állítják elő a terméket. Általában jellemző a gyártás kis volumene, a napi maximum 5.000 liter tej feldolgozásával előállított tejtermék mennyiség, amely elsősorban manufakturális körülmények között, ugyan nem csak kézzel végzett tevékenység eredménye, azonban a kézi munka meghatározó szerepe egyértelműen igazolható.

Gyaraky Zoltán főosztályvezető is kiemelte előadásában, hogy a különleges kézműves tejtermékek választéka és azok előállítási módja a Kárpát-medence tejtermék kultúráját, hagyományait kell, hogy őrizze.

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályrendszerének átalakítása során már elkészültek a mézekre, a lekvárokra és szörpökre, valamint az édesipari termékek vonatkozó irányelvek. A közeljövőben a sütőipari termékekre illetve a fűszerpaprikára vonatkozó szabályok láthatnak napvilágot.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél