hirdetés
hirdetés

Mit tud a kecsketej?

A tej rajongói szerint kevésbé hizlal, tele van vitaminnal és nem okoz allergiát.

hirdetés

Azok, akik már átváltottak tehéntejről kecsketejre állítják, hogy a tejnek egy egészségesebb változatát isszák, amiben több a vitamin és kevesebb a kalória. Ám az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a kecsketej nemcsak jobb, de valamivel drágább is. Arra a kérdésre, hogy megéri-e a többletköltség, vagyis a kecsketej tényleg annyival jobb-e, szakemberek próbáltak választ adni.

Ha a tápérték szempontjából nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy – csakúgy, mint a tehéntej – rendkívül gazdag kalcium, valamint vitamin és ásványianyag-forrás. Egyedül B12-vitaminból tartalmaz kevesebbet: míg egy fél pohár tehéntej fedezi egy felnőtt napi B12 bevitelének kétharmadát, addig kecsketejből ehhez kilencszer ennyit kell inni.

Bár a B12-őt illetően alulmarad, a szervezet vasfelhasználására jó hatással van – legalábbis ezt állítják a spanyol Granada Egyetem szakemberei, akik hozzátették azt is, hogy a kecsketej cinkből és szelénből is bőségesen tartalmaz, ezzel pedig erősíti az immunrendszert.

Tévhit viszont, hogy az allergiások is nyugodtan fogyaszthatnák. A táplálkozási szakemberek szerint ugyanis aki allergiás volt a tehéntejre akkor is az lesz, ha kecske vagy báránytejet iszik, már csak azért is, mert a protein, ami a tüneteikért felel mindhárom fajtában ugyanúgy megvan.

A szakemberek emellett nem javasolják a kecsketejet csecsemőknek és kisgyerekeknek, mert szerintük az ő szervezetüknek túl nagy mennyiségben tartalmazza a proteineket, amivel hasmenést, hányást és rosszullétet okozhat.

(forrás: Hír24)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél