hirdetés
hirdetés

Nőtt a magyar élelmiszeripar teljesítménye

A magyar élelmiszeripar gazdasági teljesítménye hosszú évek után tavaly újra nőtt, az előzetes adatok szerint 2 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet – hangzott el az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) szerdai közgyűlésén.

hirdetés

Az élelmiszergazdaság meghatározó jelentőségű a vidéki foglalkoztatás és a fenntartható mezőgazdaság szempontjából – fogalmazott az ÉFOSZ közgyűlésén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Kardeván Endre előadásában kifejtette: életképes élelmiszer-feldolgozás nélkül nincs életképes mezőgazdaság, mezőgazdaság nélkül pedig nincs élhető vidék.

Az államtitkár az élelmiszeripar fontosabb adatait ismertetve elmondta: hiteles összesített adatok még csak a 2010-es évről vannak. Ezek alapján az élelmiszeripar a feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat: A magyar élelmiszeripar az ország teljesítményéhez – a mezőgazdaság 1800 milliárd Ft értékű éves bruttó termelési értékén felül – mintegy 2000 milliárd forint termelési értékkel járul hozzá.


A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás szoros kapcsolatát mutatja, hogy a mezőgazdaságban megtermelt élelmiszerek 65 százalékát jelenleg is az élelmiszeripar dolgozza fel. Az ágazatban tevékenykedő cégek 96 százaléka kis-, illetve mikrovállalkozás. A közepes és nagyvállalatok adják ugyanakkor a mintegy 97 ezer főt foglalkoztató ágazat termelési értékének 90 százalékát.


Az élelmiszeripart még mindig számos olyan adminisztratív, illetve egyéb kötelezettség terheli, amely az ágazat eredményeire és versenyképességére hátrányosan hat – folytatta előadását az államtitkár. A kormányzat szándéka, hogy egyszerűsítse, egységesítse és olcsóbbá tegye az élelmiszeripari vállalkozásokat érintő eljárásokat. A szaktárca emellett elkötelezett a hatósági eljárások átláthatósága mellett is.


Kardeván Endre utalt arra, hogy az ágazat fejlesztési lehetőségeinek javítása érdekében a szaktárca szeretné elérni, hogy a magyar élelmiszeripar az Új Széchenyi Terv pályázati forrásaiból is részesülhessen.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél