hirdetés
hirdetés

Szegény méhek meg csak pusztulnak!

Az évek óta tapasztalt méhpusztulások számos okra vezethetőek vissza. A legsúlyosabb következménnyel a növényvédőszerek használata jár.

hirdetés

"A biológiai sokféleség megőrzésében kulcsszerepet játszanak a beporzó rovarok, elsősorban a vadon élő és háziasított méhek, amelyek az európai virágzó növényfajok 80%-ának beporzásáért felelősek. A méhek a beporzás útján közjavakat állítanak elő, nélkülözhetetlen szerepet játszanak az európai élelmiszertermelésben. Ezért méltányos, hogy a 2014-től életbe lépő új Közös Agrárpolitika nagyobb támogatásban részesítse az ágazatot.

Az évek óta tapasztalt méhpusztulások számos okra vezethetőek vissza

Az állatgyógyászati termékek hiánya, egyes növényvédőszerek és hatóanyagaik, különösen a neonikotionidok túlzott használata, bizonyos intenzív mezőgazdasági termelési módszerek és az éghajlatváltozás káros hatásai egyaránt szerepet játszanak ebben. " - fogalmazott Tabajdi Csaba, a Környezetvédelmi Bizottság tagja az Európai Parlament plenáris ülésén biológiai sokféleséggel kapcsolatban rendezett vitához benyújtott írásos hozzászólásában.

Tabajdi Csaba 2011-ben európai parlamenti jelentést készített az Európában és világszerte tapasztalt méhpusztulások okairól, az európai méhészeti ágazat általános helyzetéről. A vita kapcsán a szocialista képviselő kifejtette, hogy "a jelentésem legelső változatában a méhpusztulások egyik kiváltó okaként nevesítve szerepeltek egyes növényvédőszerek hatóanyagai (például a neonikotinoid és a fenilpirazol). Sajnálatos módon az európai vegyipari lobbi, illetve az Európai Parlamentben a néppárti-liberális frakciók megakadályozták e hatóanyagok név szerint történő említését a jelentés végleges változatában. A közelmúlt tudományos kutatásai azonban megerősítették, hogy a neonikotinoid alapú növényvédőszerek már egészen kicsi dózisban rendkívül káros hatással bírnak a méhpopulációkra. Az új fejleményekre figyelemmel az Európai Bizottság és az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága áprilisban újra napirendre veszi a témát."

A szocialisták brüsszeli vezetője kiemelte ugyanakkor, hogy "jelenleg nincs elegendő uniós forrás a méhészettel foglalkozó tudományos kutatásokra és az európai szintű adatgyűjtésre. Hiányosak az európai méhállományokkal kapcsolatos ismereteink és rendkívül nehezen születnek meg azok a tudományos eredmények, amelyek alapján megalapozott döntések hozhatók. Ezért üdvözlöm, hogy biológiai sokféleséggel kapcsolatos 2020-ig teljesítendő uniós stratégia, összhangban az általam jegyzett korábbi jelentéssel és a méhészeti ágazat támogatásának jelentős növelését kéri a Bizottságtól."

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél