hirdetés
hirdetés

Szigorodnak a kereskedelmi szabályok

Változik a tisztességtelen forgalmazói magatartás

A VM módosítani kívánja a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt: a viszonteladó is beszállítónak fog minősülni, emellett a magyar tej és tejtermékek fogyasztásának ösztönzésébe fog.

hirdetés

A jogszabálytervezet pontosítja a beszállító és kereskedő fogalmát. Ennek eredményeként a termelő és a feldolgozó mellett beszállítónak minősül a köztes kereskedő, a viszonteladó is. A törvényjavaslat pontosítja a fizetési határidőről szóló rendelkezéseket. Új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma, amellyel kiküszöbölhető például, hogy azonos termékek esetén más–más árrést alkalmazzanak a magyar és a külföldi árunál. A tervezet szerint új termék sikertelen bevezetésekor lehetőség lesz az áru visszavonására (visszáruzására).


A javaslat pontosítja a beszerzési ár alatti értékesítés fogalmát és rögzíti, hogy eljárási bírság szabható ki, ha az ügyfelek bármilyen módon akadályozzák a hatóság ellenőrzési tevékenységét. Kardeván Endre hangsúlyozta, hogy a törvénymódosítás, a szabályok pontosítása az élelmiszerlánc minden szereplőjét pozitívan érinti majd.
Mindez akkor derült ki, amikor a tárca a tejtermelőkkel és a nagyobb áruházláncokkal tárgyalt. A tejpiacon ugyanis ismét baj van: esnek a felvásárlási árak, Európában ismét túltermelési jelek látszanak. A megbeszélésen arra próbálták rávenni a kereskedőket, hogy vegyék a magyar tejet, tejterméket, ne alkalmazzanak kisebb árrést – ezzel olcsóbbá téve – a külföldi árunál.


Emellett a minisztérium kampányt dolgoz ki a magyar tejtermékek fogyasztásának ösztönzésére, megteremti a különleges tejtámogatás előlegfizetési lehetőségét, az iskolatej programban növeli a magyar termékek arányát,módosítja a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvényt, fokozza az ellenőrzést a tejtermékeknél és egyeztet a nagyáruházláncok vezetőivel a magyar tejtermékek kínálatának bővítéséről.

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél