hirdetés
hirdetés

Tetves citrusféléket is találtak a tavaszi élelmiszer-ellenőrzéseken

A tavalyinál több, összesen 25,3 millió forint bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával március 19-e és április 9-e között tartott tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés – közölte a NÉBIH. A hatóságok emberei összesen 5162 ellenőrzést tartottak, és mintegy 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

hirdetés

A kiemelt ellenőrzés célterületei között szerepelt a hús és húskészítmény, az édesipari-, a borászati termékek, a takarmányok előállítása és forgalmazása; a tojáscsomagolás és forgalmazás; a zöldség- és gyümölcs-forgalmazás, továbbá az élőállat (bárány, nyúl) szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre; a tojásra; vagy épp a különféle borokra.
Az élelmiszer előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzések során leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei. Összesen 36 586 hazai és külföldi élelmiszer tételt vizsgáltak meg az ellenőrök, amelyek 2,3 százalékát – 39,5 tonnát – kellett kivonni a forgalomból. Az élelmiszerhulladék kezelés szabályainak megsértése miatt további 915 ezer forint bírságot szabtak ki.

Az ellenőrzések során új problémaként jelentkezett a citrusfélék gyümölcsén az élő kártevővel való szennyezettség. A citrusfélék pajzstetvei közül négy fajt azonosítottak, s főleg a görög és spanyol importtermékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt – Magyarországon nem honos – károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, s ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.

A feltárt szabálytalanságok miatt a tavalyinál kevesebb figyelmeztetésre, ugyanakkor több bírság kiszabására került sor. A 2011. évi tavaszi kiemelt ellenőrzés eredményeihez képest némileg több esetben állapított meg nyomonkövetési hiányosságot a hatóság. Az élelmiszer termékek esetében, míg tavaly elsősorban a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta volt a forgalomból történő kivonás leggyakoribb oka, addig idén a jelölési hiba volt a legjellemzőbb probléma.

(forrás: MTI/Agromonitor)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél