hirdetés
hirdetés

Újra lehet pályázni a Pálinkavédjegyre

Március 30-tól újabb nevezési időszakot hirdet a Pálinkavédjegy-rendszer. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés garanciát ad arra, hogy a matricával ellátott palackokban valóban kitűnő minőségű pálinka van. A 2012 őszén bevezetett kezdeményezés eddigi pályázati idő-szakaiban már összesen 14 gyártó 62 pálinkája szerezte meg a jogosultságot a védjegy hasz-nálatára. A jelenlegi pályázati időszakban 2015. március 30-tól április 17-ig lehet nevezni a véd-jegyre!

hirdetés

A fogyasztó biztonságát és a jobb tájékozódást segítő Pálinkavédjegy rendszer lényege, hogy a matricával ellátott palackokban – laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok nyomán – garantáltan az előírt minőségi követelményeknek megfelelő ital található. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a matricás pálinkák a rangos versenyeken ezüst- vagy aranyérmés minősítést kapnának.

A Pálinkavédjegy rendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során elemzésre kerül többek között az alkohol-, a metanol-, a hidro-gén-cianid-tartalom, de – Európai Uniós ajánlás alapján – az itthon eddig nem elemzett, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkák esetében az élelmiszerbiztonság érdekében javasolt etil-karbamát tartalom is. Az érzékszervi bírálat során a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántar-tásában szereplő tapasztalt szakértők minősítik a pálinkákat a szabványos érzékszervi bírálati módszerek biztosítása mellett. A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka továbbá, hogy a védjegyet elnyert pálinkatételek 20%-a évente ismételt ellenőrzésre kerül piaci mintákból.

A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők, az egyedi kialakítású védjegymatricán található sorszámot beírva megtaláljuk többek között a pálinka és a főzdék főbb jellemzőit, a gyártási eljárást, és ami a legfontosabb: biztosak lehetünk abban, hogy az a pálinka valóban úgy és valóban ott készült.

A Pálinkavédjegy használatra történő pályázat általában évente 3-4 alkalommal kerül meghir-detésre. A védetté nyilvánítás aktuális fordulójára március 30-tól lehet pályázni. A mintákat a WESSLING Hungary Kft 1047 Budapest Fóti út 56. szám alatt található Élelmiszervizsgáló la-boratóriumának mintaátvételi részlegénél kell leadni. 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél