hirdetés
hirdetés

A Parmalat volt elnöke „üléssel” fizet a legnagyobb olasz csődért

A „Tejkirály” közel 18 évre rács mögé vonul

A lopott pénznek bottal üthetik a nyomátA Parmalat volt elnöke „üléssel” fizet a legnagyobb olasz csődért

Tizenhét év tíz hónap börtönre ítélte a bolognai fellebbviteli bíróság az eddigi legnagyobb olasz vállalati csődért felelősnek tartott Callisto Tanzit, az élelmiszeripari cég, a Parmalat egykori elnökét. A Tanzi-család vagyonának egy részét Dél-Amerikába menekítette.

hirdetés

Csak két hónappal enyhítette a szándékos csődokozásért és bűnszövetkezetért első fokon kért tizennyolc évet a másodfokú bíróság, amely kilenc év tizenegy hónapra ítélte a Parmalat volt pénzügyi igazgatóját, Fausto Tonnát is. Az ő esetében jelentősen enyhült az első fokon kiszabott tizennégy év börtönt.

Tanzi ügyvédei nem nevezték meglepetésnek az ítéletet, hangsúlyozva, hogy a parmalatsemmítőszékhez fordulnak. Addig is 72 éves védencük számára házi őrizetet kérelmeztek, erről a bíróság május 15-én dönt. Egy korábbi perben, piaci csalásért, Tanzit további tíz évre ítélték. A Codacons fogyasztóvédelmi szövetség közleménye szerint Tanzi bebörtönzése nem elegendő, ugyanerre kellene ítélni a Parmalat hiányát éveken át „fedező” bankokat is.

Az Olaszországban „tejkirálynak” nevezett Tanzit 2003-ban tartóztatták le. Mint kiderült, a Parmalat kasszájából 14,5 milliárd euró hiányzott. Azóta a megromlott egészségű Tanzi több időt töltött kórházban, mint börtönben. A bíróságon március 26-án tett kijelentésében úgy fogalmazott, örökre hordozni fogja az általa megkárosított személyek szenvedésének terhét.

A Parmalat 32 ezer kisbefektetőjének a pénze veszett el. 2009-ben az olasz pénzügyőrség százmillió euró értékben foglalt le a Tanzi-család birtokolta festményeket, többek között Van Gogh, Cézanne, Monet képeit.

„A Tanzi-vagyon megmaradt, soha nem fogják megtalálni" – nyilatkozta az olasz televíziónak Sigfrido Ranucci, a svájci Credito Privato Commerciale hitelintézet volt igazgatója, aki szerint Tanzi és rokonai Dél-Amerikába menekítettek 30 millió eurót.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél