hirdetés
hirdetés

A tojáshéjnál vastagabbak lesznek a húsvéti pénztárcák

OKSZ: Milyen ünnepre számíthatnak a kereskedők?

Húsvét húsbavágó kérdés lett, mivel alaposan megdrágult a tojás, tovább emelkedett az üzemanyag ára, így többe kerül az ünnepi étkezés, valamint a rokonok, barátok megkeresése. A drágulás ellenére azonban fogunk annyit költekezni, mint tavaly, az elmúlt hónapok tapasztalatai erre utalnak (a karácsonnyal együtt a húsvét olyan ünnep, amikor a családok minden tartalékot megmozgatnak, ráadásul a kereskedelem számára jól indult az év).

hirdetés

A válság ellenére 2012-ben is megugrik az élelmiszer forgalma ebben az időszakban (márciusban-áprilisban) az év eleji hónapokhoz képest, 35-40 milliárd forinttal.

A magyar élelmiszer-kereskedelem az egyik legbiztonságosabb Európában. Több és szigorúbb ilyenkor a hatósági ellenőrzés hosszú évek óta. Bármelyik üzletben, áruházban nyugodtan válogathatunk. A kínálat bőséges, az árskála pedig széles, így olcsóbb és drágább sonkának, csokinak, italféleségnek széles a választéka egyaránt.

Az uniós „ketrecszabály” miatt kevesebb a tojás egész Európában. Magyarországon is húsvétalaposan megdrágult. A leleményes háziasszonyok azonban jól jártak, ha már megvették, hiszen napról-napra emelkedik az ára. Uniós összegzés szerint 10-15%-kal csökkent a tojástermelés 2012. eddig eltelt időszakában, ez hetente 200 millió darab kiesését jelenti a közösségi piacon. Az áremelkedés 55%, az egy évvel korábbihoz képest. A csehek például a németekhez járnak tojást venni a határközeli településeken.

Húsvétkor egyébként mindig drágul a tojás, de nem ennyire. Az ünnepek után azonban feltehetően olcsóbb lesz a jelenlegi árakhoz képest. A locsolkodók előreláthatóan kevesebb tojást fognak kapni, feltehetően adnak majd inkább mást helyette nekik, például csoki tojást (bár a népegészségügyi termékadó miatt az is drágább, mint tavaly, a jövedéki adó miatt pedig a szeszesital ára is emelkedett, a tavalyinál magasabb árakhoz ráadásul hozzájárult az áfa-kulcs változás is).

Sonkafélékből, füstölt húsáruból 6 ezer tonna, csokoládéból, édességből 9 ezer tonna fogyhat húsvétkor. A válogatáskor célszerű a tájékoztató feliratokat áttanulmányozni, hiszen a sonka készülhet hagyományos módon, de gyors pácolással is. A sonka sótartalmának határait rögzíti a Magyar Élelmiszerkönyv, de a víztartalmát már nem. A csokinál sem mindegy a csokoládé tartalom.

Tavaly egyébként átlagosan 6-7%-kal drágultak az élelmiszerek, az év első két hónapjában pedig az előző év azonos időszakához képest 5-6%-kal. Az év első hónapjaiban a sertéshús ára 10%-kal, a cukor, továbbá a csokoládéféleségek ára pedig közel 20%-kal nőtt, a tavalyi év első hónapjainak áraihoz képest.

Húsvét vasárnap és hétfőn minden üzlet zárva lesz (kivétel: virágbolt, édességbolt, benzinkút, vendéglátó-, szórakozóhelyek, folyamatosan nyitva tartó kis üzletek).


(forrás: Országos Kereskedelmi Szövetség)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[106844] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél