hirdetés
hirdetés

Áll a bál földmoratórium ügyben

Hangzatos ígéretek, birtokkoncentráció, spekuláció – azonnali lépéseket követel az LMP

Az LMP azonnali lépéseket vár a kormánytól a két év múlva lejáró földmoratórium ügyében – írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Szabó Rebeka.
A párt szerint a földet az életvitelszerűen gazdálkodó, helyben lakó emberek, közösségek tulajdonában kell tartani.

hirdetés

A párt a hazai családi gazdálkodók érdekeinek védelmében azonnali lépéseket vár a kabinettől, mert úgy vélik: a kormány a „hangzatos ígéreteken kívül" eddig szinte semmit sem tett annak érdekében, hogy megállítsa a birtokkoncentrációt és a spekulációs célú földvásárlást. „Sőt, az állami tulajdonú földeket is saját klientúrájának építésére használja” – teszik hozzá a közleményben.

A politikus felhívja a figyelmet, hogy két év múlva külföldiek is szabadon vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, és annak a meglátásának ad hangot, hogy amennyiben továbbra sem születik érdemi földügyi szabályozás, úgy minden esély megvan arra, hogy a tőkeszegény hazai gazdálkodók lába alól kivásárolják a termőföldet.

Az LMP szerint a földet az életvitelszerűen gazdálkodó, helyben lakó emberek, közösségek tulajdonában kell tartani, és ehhez a moratórium feloldásáig hátralévő időben új földbirtokrendezési és üzemszabályozási törvényt kell alkotni, ami rendet tesz a földtulajdon, a haszonbérlet és a földhasználat terén. A közlemény szerint megoldást kell találni az osztatlan közös földtulajdon problémájára, növelni kell a helyi közösségek részvételét és ellenőrzési lehetőségeit a földtulajdonnal és haszonbérlettel kapcsolatos döntésekben, ezért helyi földhasznosítási és birtokrendezési bizottságokat kell létrehozni.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél