hirdetés
hirdetés

Az IKEA haszonélvezője volt az NDK-s politikai foglyokkal végeztetett kényszermunkának?

Svéd vád: a „nép ellenségeit” dolgoztatta a bútorgyártó

Az SVT svéd televízió szerint a bútorgyártó haszonélvezője volt az NDK-ban politikai elítéltekkel végeztetett kényszermunkának.

hirdetés

A svéd közszolgálati televízió kutatásai szerint az IKEA svéd bútorgyártó és -forgalmazó vállalat haszonélvezője volt az egykori kommunista Kelet-Németországban politikai elítéltekkel végeztetett kényszermunkának.

Az SVT televízió tényfeltáró műsorának (Uppdrag gransking) riportere a Stasi, a keletnémet titkosszolgálat archívumában végzett kutatásai során bizonyítékokat talált arra, hogy az IKEA és más ipari vállalatok az 1970-es és 1980-as években ezen a módon juthattak hozzá olcsó munkaerőhöz. A leleplező riportot a műsor szerdai adásában sugározzák.

ikeaAz IKEA már a hétvégén reagált az eddig ismertté vált információkra. A TT hírügynökségnek nyilatkozva a svéd bútorgyártó óriásvállalat képviselője kijelentette, hogy a kérdéses dokumentumokat ők is kikérték a Stasi irattárából, és meg akarják vizsgálni. Hozzátette: jelenleg nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az IKEA elősegítette volna kényszermunka alkalmazását, vagy hogy ilyesmiről egyáltalán tudomása lett volna.

Ingvar Kamprad, a világ elsőszámú bútorgyártó és -forgalmazó cégének alapítója és tulajdonosa fiatal korában rokonszenvezett a német nemzetiszocialista eszmékkel, s kapcsolatokat tartott fenn svéd náci csoportokkal a II. világháború alatt és után.

Szombaton több svéd városban környezetvédők az oroszországi erdőirtásokkal összefüggésben tiltakoztak az IKEA üzleti gyakorlata ellen. Ezt az információt is a SVT tényfeltáró magazinja hozta nyilvánosságra

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél