hirdetés
hirdetés

Az üzemanyagárak tovább emelkedhetnek, a földgázé pedig egyenesen elszállhat

A forintárfolyam alakulása sem ad okot optimizmusra

Szakértők szerint tovább emelkedhet a Magyarországra érkező orosz gáz ára, és újabb áremelés jöhet a hazai benzinkutakon.

hirdetés

Hiába vannak már jelenleg is soha nem látott magasságban a hazai üzemanyagárak (benzin 422, gázolaj 444 forint), a jövő héten újabb áremelés jöhet – írja a Portfolio.hu. A gazdasági portál szerint a finomított termékárak emelkedtek, amit a forint erősödése sem tudott teljes mértékben ellensúlyozni. Ráadásul az iráni feszültségek és a nigériai sztrájkok miatt is egyre inkább aggódnak az olajpiaci szereplők.

Mindezek alapján az a legvalószínűbb, hogy gázolaj esetében nagyobb lehet az emelés árakmértéke, a benzinnél a jegyzésár változása alapján az ár szinten tartása is elképzelhető lenne, de mivel a múlt héten vélhetően az indokoltnál kisebb volt áremelés, így lehet, hogy azt is bepótolják. Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója a Hír24-nek azt mondta, a hazai benzinárakat 2012-ben is elsősorban a forint és a dollár keresztárfolyama fogja meghatározni.

Bár a hazai valuta állapota meghatározó és a benzinár nem követi szorosan a kőolaj világpiaci árát (2008-ban 50 dollárral drágább volt a hordónkénti ár, mint most, mégis 317 forint volt a benzin – jelenleg 423 forint egy liter), éves szinten mégis kéz a kézben járnak. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a kőolaj hordónkénti ára egy nemzetközi konfliktus miatt újra meglódul, az a magyar benzintankokat is porosodásra ítéli.

A jelek szerint az idei első negyedévben rekordot ér el az importgáz ára Magyarországon, és az olajár alakulásától függően akár hosszabb távon is csúcson maradhat − írja a a Napi Gazdaság. A lapnak Pletser Tamás, az ING elemzője. ezt azzal magyarázta, hogy a Gazprom árakkilenc hónapos késleltetéssel köti az olajtermékekhez az árat, márpedig a Brent irányadó határidős piaci jegyzése tavaly áprilisban 125 dollár felett tetőzött.

Hasonlóan vélekedett Drucker György, az Energiainfo.hu vezető elemzője. Szerinte a Gazprom − akár a közeljövőben is − minden bizonnyal enyhíti az árképletet (azaz növeli a spot-indexálás arányát), de az olajindexálás miatt nőni fog a nyugat-európai ár, hiszen minden jel az olajár emelkedésére utal. Drucker szerint emellett a forintárfolyam kilátásai sem adnak okot optimizmusra.

A magyar gazdaság számára a földgáz bekerülési költségét döntően a hosszú távú orosz szerződésekből levezetett árak határozzák meg. Lengyelország, illetve Németország esetében
már engedett a Gazprom, Magyarországgal kapcsolatban azonban ez még kérdéses − tette hozzá Pletser Tamás. Drucker György szerint az orosz szerződés hasznos és nem kiváltható, a gázfeltételek javításával (futamidő csökkentése, indikatív mennyiségektől eltérés sávjainak bővítése, olajindexálás enyhítése) pedig mindkét fél számára előnyös és biztonságos lehet a rendszer.

A Gazprom Magyarországgal, illetve a nagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt.-vel kötött szerződése 2015-ben jár le. Részletek az egyeztetésekről nem ismertek, azonban a Gazprom az azonnali tőzsdei jegyzést jócskán meghaladó, körülbelül 500 dolláros 1000 köbméterenkénti árat érvényesített decemberben. Az újratárgyalással ugyanakkor ajánlatos sietni, mivel a 2015 utáni szerződéssel kapcsolatos magyar pozíciókat jelentősen rontaná egy utolsó pillanatban megszülető megállapodás. Szakértők szerint a napi magyarországi gázellátás szempontjából feleslegesnek tűnik az egyéb − tervezett − földgázvezetékek megépítése. A terveknek ugyanakkor stratégiai jelentőséget ad a tény − azon túl, hogy régiós elosztó központtá válhat Magyarország −, hogy ezzel komoly „zsarolási potenciálra” tehet szert a magyar tárgyaló fél – emlékeztet a Napi Gazdaság.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél