hirdetés
hirdetés

Nem a Posta Paletta lesz az Erzsébet-utalvány forgalmazója

Cafeteria: melegétkezés, rekreáció, szállás évi 450 ezer forintért

Kiteljesedik a SZÉP-kártya

Az eddig éves szinten a tervek szerint 300 ezres keretet kínáló Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) 2012-ben már 450 ezer forintnyi összeg használható fel szállásra, evésre, sportra. Az NGM jó híre, hogy a próbaidőt követően idéntől teljes üzemmódra kapcsolt a kártya.

hirdetés

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint idén kiteljesedik a Széchenyi Pihenő Kártya. Az NGM beszámolt: 3000 munkáltató csatlakozott a rendszerhez, 35 ezer kártyát állítottak ki, valamint 5000 elfogadó hely lett. A kártyát elég egyszer kiváltani és utalni rá a pénzt, de nem bankkártya, hanem utalvány, kizárólag a felhasználási szerződésben megjelöltekre költhető az összeg. Az évi 450 ezer forint úgy oszlana meg, hogy 225 ezret szállásra, 75 ezret rekreációra, 150 ezret pedig havi 12 500 forintos bontásban melegételre költhetnek. Az összegek alszámlákra kerülnek.A rekreáció tág szép-kártyafogalmába itt beletartozik a színház, mozi csakúgy mint egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatások (lovaglás, síelés, törökfürdő stb.) Átfedések vannak; mindhárom alszámláról fizethető szállás, azaz gyakorlatilag az egész összeg elkölthető szálláshely-szolgáltatásra – derült ki a sajtótájékoztatón.

A kibocsátók közt jelenleg az OTP, K&H és az MKB szerepel, az ajtó azonban nyitva mindenki előtt, ha teljesíti a feltételeket. Ezek közt szerepel az országos hálózat megléte, minden 35 ezer főnél nagyobb településen kell személyes ügyintézésre alkalmas fiókot fenntartani. A csatlakozási kérelmeket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) bírálja el.

Hideg, meleg, Erzsébet

A SZÉP melegétel-kerete mellé a munkáltató kedveskedhet még munkavállalójának további étkezési utalványokkal. A piac az Erzsébe- utalvány bevezetésével jelentősen átalakult, az eddigi utalvány kibocsátóktól – Accor Service, Le Chéque Déjeuner, Sodexo Pass – Nemzeti ErzsébetÜdülési Szövetség Kft. (NÜSZ) veszi át a szerepet. Az Erzsébet havi 5000 forintban maximalizált, hideg ételre felhasználható keretével együtt akár havi 30 ezer forint is juttatható kedvezményes adózás mellett a munkavállaló számára, ha figyelembe vesszük a SZÉP melegétkezési alszámláját a maga 12 500 forintjával, illetve azzal a 12 500 forintnyi, üzemi étkezésre felhasználható kerettel, melyet a telephelyükön ilyen egységgel rendelkező munkahelyek dolgozói kaphatnak.  

A január első napjától hatályos, módosított személyi jövedelemadó (szja) törvény vezette be az Erzsébet-utalványt, melyet korábbi sajtóhírek szerint a Magyar Posta erre létrehozott leányvállalata, a Posta Paletta hozott volna forgalomba. Erről már nincs szó – derült ki pénteken az NGM-ben. Ugyanakkor a posta érintett a kiszállításban, átvételben és visszagyűjtésben. Más állami cégekkel is tárgyalások folynak legköltséghatékonyabb megoldás érdekében – mondta Guller.

utalványAz étkezési utalványok esetében szintén átmeneti lesz az idei év, a három francia cég által kibocsátottak év végéig érvényben maradnak az újak feljövő rendszere mellett. Mi több, az átmenet biztosítása végett az Erzsébet-utalvány, mely idővel szintén várható elektronikus kártya formájában, 2012-ben felhasználható meleg étel fizetésére is. Az utalvány – mint azt dr. Guller Zoltán, a NÜSZ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta – a piaci alapú gazdaságélénkítő SZÉP-pel ellentétben elsősorban szociális jellegű, melyet erősíthet az a szándék, hogy a forgalmazásból befolyt összeget a Soltész Miklós által koordinált Erzsébet-program keretében szociális üdültetésre, mindenekelőtt gyermektáboroztatásra fordítják. Guller szerint ez 2 millió felhasználó esetén akár 10 milliárd forintot is jelenthet. Jelenleg 600 ezer munkavállaló kapja, számuk folyamatosan bővül – tudtuk meg.

Az utalvány felhasználásáról megállapodás született eddig a CBA, Coop és Reál hálózatokkal, illetve jelenleg folynak a tárgyalások a MOL-lal. Újságírói kérdésre reagálva, mely szerint tárgyalnak-e multikkal, illetve az általuk fizetendő jutalék magasabb-e mint a hazai üzlethálózatoké Guller Zoltán elmondta: 3-6% között változik a jutalék mértéke, mely azon múlik, hogy a szerződő fél fizikai értelemben mekkora mértékben járul hozzá az utalvány forgalmazásához.

A köz terhei

A SZÉP-Kártya nem köztehermentes. Az adóalapot 1,19-cel fel kell szorozni, majd a kapott szorzatnak 10%-a eho-ra, 16%-a szja-ra megy. A jutalék 1,5% lesz. 2009-ben számos alkalommal merült fel az üdülési csekk megadóztatása, az akkori ellenzék tiltakozott az utalvány bármilyen mértékű megadóztatása ellen. Akkoriban, amikor a válság – ha nem is volt a jelenlegihez fogható mértékű, de –  szorongatta a turizmust, az akkori felelős miniszter, Gyenesei István felvetette, hogy az addigra már – némi túlzással – akár téli gumi cseréjére is alkalmas üdülési csekk szolgáltatási köreit leszűkítsék, hogy az utalvány azt a célt szolgálja, amire létrehozták: a munkavállalók és családtagjaik illetve a szociálisan rászorulók üdülését.

Idén még Üdülési Csekkel is

Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) volt elnöke a SZÉP kiötlésekor még cáfolta, hogy a rekreációs kártya bevezetésével megszűnne az Üdülési Csekk. Megszűnik, de  ebben az évben még használhatók az utalványok. A jelenleg forgalomban lévő, bő 10 milliárd forint értékű csekkek 2012. december 31-ig használhatók fel.

Eddigre az ÜCS kivezetésével megbízott NÜSZ elvégzi a munkát – tájékoztatott Dr. Guller Zoltán. Sokan dohogtak: lassú a SZÉP bevezetése, a szerződött szolgáltatók számának növekedése, ugyanakkor túl gyors az ÜCS kivezetése. Nem lassú – cáfolt Körtvélyesi László, a SZÉP bevezetését felügyelő miniszteri biztos hozzátéve, hogy 2011. december 31-ig csak szálláshelyek csatlakozhattak, a kártyát is csak itt fogadták el. Év közepére akár 20 ezer szerződött szolgáltató is lehet a rendszerben – biztatott.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél