hirdetés
hirdetés

Eddig közel 10 milliós bírságot szabott ki a NÉBIH

Több mint 20 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

Eddig közel tízmillió forintos bírságot szabott ki az ellenőrző hatóság a Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzéseken. Elsősorban higiéniai hiányosságok, minőségi, fogyaszthatósági és jelölési hibák miatt intézkedtek az ellenőrök.

hirdetés

A bírság mellett a közel húszezer hazai és külföldi élelmiszer-tétel vizsgálatának eredményeképpen 20,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés idén április 9-éig, húsvét hétfőig tart.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábban MgSzH) szakmai irányítása mellett az ellenőrök a húsvétot megelőző időszakban kiemelt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő országos ellenőrzést tartanak. A vizsgálat első időszaka március 19-30 között zajlott.

ellEz évben kiemelten ellenőrzik a friss húst, a pácolt-, füstölt-, nyers- vagy főtt húskészítményeket (különösen a sonkát), a tojást, az édesipari termékeket, a borokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöt. Vizsgálják a felsorolt termékeket forgalmazó, csomagoló, értékesítő, valamint a takarmány-előállítással és forgalmazással, az élőállat szállítással és az élelmiszerhulladékok kezelésével foglalkozó vállalkozásokat.

Az eddigi tapasztalatok azt jelzik, hogy az ellenőrök az élelmiszer-forgalmazó helyeken elsősorban higiéniai hiányosságok, minőségi, fogyaszthatósági és jelölési hibák miatt intézkedtek. A takarmány előállítás és -forgalmazás, illetve az állatszállítások ellenőrzésekor viszonylag kevés probléma merült fel, az élelmiszerhulladékok kezelésénél találtak még hiányosságokat.

Országosan összesen 2832 ellenőrzést végeztek a hatóság szakemberei. Ebből élelmiszer-előállító helyen 396, az élelmiszer-forgalmazásban 1826 ellenőrzés történt. Takarmányt 91 esetben, 519 alkalommal pedig állatszállítmányt vizsgáltak.  A feltárt szabálytalanságok miatt 74-szer figyelmeztettek a hatóság emberei, 136 esetben bírságot szabtak ki. Eddig közel tízmillió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzés idén április 9-éig tart, de az üzletek ezt követően is számíthatnak az ellenőrök megjelenésére.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[107098] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél