hirdetés
hirdetés

Ha Húsvét, akkor konyha, ha konyha akkor Nosalty

 A Nosalty nemrégiben publikált nagy húsvéti kutatása nyomán várható volt, hogy az ünnepet megelőző pár nap során nagy forgalom lesz majd a weboldal hasábjain. A közel 8000 fős kutatásból ugyanis kiderült, hogy válaszadók több mint háromnegyede házilag készíti a sonkát, a kalácsot és a tojást, bolti sonkát jellemzően a 18-29 éves korosztály és az idősebbek (60 év felettiek) vásárolnak. 

hirdetés

Érdekes tanulsága a kutatásnak, hogy a locsolókat ma már nem otthon díszített hímes tojással (kevesebb mint 15%) sokkal inkább házi süteményekkel várják (46%). A legnépszerűbb gasztro oldal legfrissebb olvasottsági statisztikái megerősítik a kutatás eredményeit: az idei húsvétot megelőző héten a leggyakrabban olvasott praktikák a sonka és a tojásételek otthoni elkészítésével kapcsolatosak. Azt pedig, hogy a vendégvárásban a desszerteké volt a főszerep mi is igazolhatná jobban, mint az a tény, hogy ebben az időszakban a legnépszerűbb 10 receptből 7 édesség volt, mely összesen közel 100.000 oldalletöltést generált, s hogy a „Süsd a legnépszerűbb sütiket húsvétra” című cikket (http://bit.ly/1gKMQ3a) több mint 50.000-szer olvasták.

Az idei Húsvét legnépszerűbb receptje a kaszinótojás volt, melyet közel harmincezerszer töltöttek le. Az alábbi tíz legolvasottabb recept pedig összesen 156.033 oldalletöltést produkált. A Nosalty közösségi oldalán (www.facebook.com/NoSalty ) a TOP lista 3. helyét elfoglaló mustáros csirke tarolt: 2.349 lelkes olvasó osztotta meg saját üzenő falán. 

A húsvétot megelőző szombaton egyébként a Nosalty produkálta a legnagyobb oldalletöltést a női tartalomszolgáltatók közül - az opa gemius adatai szerint több mint egymillió (1.093.592) oldalletöltéssel és mintegy 217.483 egyedi látogatóval a második legnézettebb női portál volt.

2014. TOP 10 húsvéti receptje:

1.  Kaszinótojás http://www.nosalty.hu/recept/kaszinotojas 

2.  Kata szelet http://www.nosalty.hu/recept/kata-szelet 

3.  Mustáros-fokhagymás mártásban sült csirkecombok http://www.nosalty.hu/recept/mustaros-fokhagymas-martasban-sult-csirkecombok

4. Legegyszerűbb sajtos rúd http://www.nosalty.hu/recept/legegyszerubb-sajtos-rud 

5. Kókuszos krémes http://www.nosalty.hu/recept/kokuszos-kremes 

6. Fonott kalács http://www.nosalty.hu/recept/fonott-kalacs 

7. Banános tekercs liszt nélkül http://www.nosalty.hu/recept/bananos-tekercs-liszt-nelkul 

8. Kráter szelet http://www.nosalty.hu/recept/krater-szelet-6 

9. Mogyorós Kinder Bueno szelet http://www.nosalty.hu/recept/mogyoros-kinder-bueno-szelet  

10. Raffaello kocka http://www.nosalty.hu/recept/raffaello-kocka 

A Nosalty nagy húsvéti kutatásáról bővebben:

 „A nagy ünnepek, mint a Húsvét és a Karácsony erős helyi kulináris hagyományokkal kiegészülve alkotnak egységet és adnak egyfajta lenyomatot az adott nép kultúrájáról. Mindannyiunknak van egy elképzelése arról, hogy mit esznek a magyarok húsvétkor. A Nosalty, mint a hazai receptkultúra meghatározó szereplője kíváncsi volt arra, hogy vajon mennyire egyezik ez a kép a valósággal, illetve mennyiben változott a hagyomány az elmúl években, évtizedekben.” – mesélt Zalai Ágnes a Nosalty vezérigazgatója a cég által végzett húsvéti kutatás mögötti szándékról.  

Az olvasók körében végzett kutatásból kiderül, hogy míg a sonka, a kalács és a tojásételek csaknem minden hazai asztalon megfordulnak, és ezeket nagy arányban otthon készítik, vidéken mégis gyakrabban készülnek ezek fő fogások házilag. Minden harmadik budapesti válaszadó vásárolja például boltban a húsvéti étkezés egyik főszereplőjét, a sonkát, vidéken ezzel szemben csak minden ötödik válaszadó jelezte, hogy nem otthon készíti el ezt a hagyományos húsvéti ételt. A hagyományos húsvéti kalácsért szintén kevesen mennek boltba, a válaszadók több mint háromnegyede otthon készíti el vidéken és Budapesten egyaránt. A 40 év feletti korosztály körében kiemelkedően magas az otthoni kalácskészítés aránya – érdekes adalék, hogy a kutatás alapján a háztartások csupán 10 százalékában nem szerepel kalács a húsvéti ételek között.

Mivel várják manapság a magyarok a locsolókat?

Bár a húsvéti készülődés legfőbb helyszíne ma is a konyha, hiszen a hagyományos ételeket a válaszadók többsége saját bevallása szerint nem készen vásárolja, úgy tűnik, már kevés otthonban marad idő és/vagy energia a hímes tojás saját kezű készítésére – a háztartások mindössze 15%-a díszíti fel házilag a tojást, az élet és az újjászületés szimbólumát – ez az arány egyébként ismét kicsit nagyobb vidéken, mint a fővárosban.

A régebben bevett szokás, hogy hidegtállal várják a locsolókat, szintén kiment a divatból. A válaszadók csaknem fele várja viszont a vendégeit süteménnyel, minden ötödik pedig alkoholos itallal kínálja őket. A csokitojás is veszített régi nimbuszából, ma a fiatal válaszadók (18-29) mindössze 7%-a várja ezzel a locsolóit.

A NoSalty  húsvéti kérdőíve alapján a budapestiek inkább készítenek kuglófot, répatortát és almás süteményt az ünnepekre, vidéken pedig népszerűbb a zserbó, a hatlapos süti, a krémes és a kókuszkocka. Ebben az időszakban a válaszadók előszeretettel készítenek kókuszos édes sütiket és népszerűek a sütemények nevében a nyuszi, nyúl és húsvéti kifejezések. 

*A kérdőíves kutatásban résztvevő 7780 válaszadó 80%-a vidéki, 94%-a nő, főként 18-29 (32%) és 30-39 év (30%) közöttiek.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél