hirdetés
hirdetés

Lehetőség egy új sikertörténetre

Egyedülálló mezőgazdasági mintaprogram indul – a CBA részvételével

Kétszáz embernek nyújt munkalehetőséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye egy-egy térségben induló mezőgazdasági mintaprogram – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a szabolcsi programrész sajtótájékoztatóján pénteken Tarpán.

hirdetés

A projekt célja, hogy a parlagon maradt földterületeket felhasználják, a hátrányos helyzetű térségekben legyen munkájuk az embereknek, valamint jó minőségű, helyben előállított termékekkel lássák el a fogyasztókat – fogalmazott az államtitkár az eseményen.

A 200 millió forint értékű, a két térségben összesen 200 embernek munkát adó mintaprogram révén előállított mezőgazdasági termékek jelentős részét a helyi önkormányzatokon keresztül a térségben használják fel, másik részét pedig értékesítik. A december végéig tartó programban Szabolcsból hat – elsősorban Tarpa környéki –, míg Hajdú-Biharból további öt település vesz részt.

tarpaCzomba Sándor elmondta: a termények előállításához az önkormányzatok adják a – bérelt, vagy saját – földterületet, ők biztosítják a vetőmagot és a tárgyi eszközöket, valamint az értékesítésben is segítenek. Tarpa térségében összesen 130, többségében hátrányos helyzetű embernek nyújt munkalehetőséget az országban eddig egyedülálló mintaprojekt: a munkaerőt alkalmazó helyi nonprofit kft. bér- és járulékköltségét a munkaügyi szervezeten keresztül száz százalékban finanszírozzák. Az államtitkár közlése szerint egy fő foglalkoztatása nagyjából egymillió forintba kerül.

A program nem értelmezhető klasszikus közmunkaprogramként, ugyanakkor nem a versenyszférában teremt munkahelyeket, az ehhez hasonló kezdeményezések egy jól működő szociális-foglalkoztatási szövetkezeti forma elterjedését segítik, amely néhány éven belül nagyon sok embernek lesz képes munkalehetőséget adni – fejtette ki Czomba Sándor. Az államtitkár ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a tarpai projekt a mezőgazdaság és atarpa munkahelyteremtés szempontjából hamarosan sikertörténetté válik.

Fodor Attila, a mintaprogram értékesítési részében segédkező CBA kommunikációs igazgatója a tájékoztatón hangsúlyozta, az élelmiszerlánc számára eddig sok nehézséget okozott, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű magyar termékeket tudjon értékesíteni a bel-és külföldi piacokon.

Fodor Attila hozzátette: a CBA piacot biztosít a mintaprojekt keretében megtermelt terményeknek, amiért készpénzzel fizet az élelmiszerlánc.

(forrás: www.szon.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél