hirdetés
hirdetés

Miért kapott zöld jelzést az Orbán-kormány?

„A selejtezőn túl vagyunk, de a tétmeccs ezután következik ”

Elképzelhető, hogy a jelenlegi szinten marad a forint/euró árfolyama, de még valószínűbb, hogy lesz egy kis csapkodás – jelentette ki Sarkadi Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója az m1 Ma reggel című műsorában. Az elemző szerint az európai tőzsdéket eluraló újabb pánikhangulat nyomása késztette az európai felet az engedményekre.

hirdetés

Hangsúlyozta: az elmúlt három hétben megrendült a külföldiek bizalma a forintban, azzal párhuzamosan, hogy az európai tőzsdéket, ha nem is egy pánikhullám, de egyfajta ingadozás uralta el. Ugyanez az európai adósságválság-hullám és a periférikus államok kötvényhozamainak emelkedése nyomás alá helyezte az európai felet, és ez segített abban, hogy átengedjék a magyar kérdések egy részét.

euOrosz Dániel, az AXA-csoport vezető elemzője arról beszélt: kedden-szerdán történt egy 180 fokos fordulat, a 15 forintos erősödés meglepetésként érte a piacokat. Mint mondta, az elmúlt hónapokban az IMF-megállapodás mintegy délibábként lebegett a horizonton. Sőt, arról volt szó, hogy a megállapodás egyre inkább kitolódik, csak őszre vagy jövőre hozhatják tető alá. A euró/forint árfolyam pedig a 300-as szinten toporgott, úgyhogy kicsit 'last minute' érkezett a jó hír – érvelt az elemző.

Sarkadi Szabó Kornél leszögezte: ha megnézzük az előző hónapok hozamszintjeit, akkor világos volt, hogy hosszú távon nem úszhatjuk meg IMF-megállapodás nélkül. Az azonban már nyitott kérdés, hogy milyen típusú konstrukciót akarunk. Hozzátette: a magyar kormány álláspontja, hogy olyan elővigyázatossági hitelkeretet szeretne, mely gyengébb feltételek mellett jöhet létre. Nem feltétlenül szeretne negyedéves kontrollt az IMF részéről, ezt azonban a mienknél sokkal jobb makromutatókkal rendelkező országoknak szokták megadni. A selejtezőn túl vagyunk, de a tétmeccs ezután következik – hangoztatta a szakember.

Történt egy politikai kötelezettségvállalás, de azért még elég sok mindent le kell tenni az asztalra – emelte ki Orosz Dániel, aki hasonlóképp úgy vélte, nélkülözhetetlen felvenni az IMF-től valamilyen hitelt. Az eurózóna lappangó válsága még mindig egy elefánt a szoba közepén – érvelt az elemző.

(forrás: M1 - Ma reggel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél