hirdetés
hirdetés

Mozambiki nádcukor érkezik a kaposvári cukorgyárba

A cukorgyárban karácsonykor sincs megállás

Már megérkezett a koperi kikötőbe a 22 ezer tonna mozambiki nyers nádcukor, amelyet napokon belül a kaposvári cukorgyárban dolgoznak fel – írja a Somogyi Hírlap. A gyári technológia alkalmas a termék fogadására, nemrég csaknem 100 millió forintért  fogadóállomást alakítottak ki a Magyar Cukor Zrt. üzemében.

hirdetés

nádcukorA mozambiki nádcukrot teherautókon szállítják Kaposvárra. Az erről szóló előzetes egyeztetések már elkészültek, a tervek szerint negyven percenként egy kamionnyi árut dolgoznak majd fel. Hájos László, a vállalat vezérigazgatója azt mondta: ez a munka nagyjából 20-30 napig tart.

Augusztus elején brazil nádcukor érkezett a kaposvári gyárba. Akkor húszezer tonnát vettek át, s azt nyilatkozták: erre azért van szükség, hogy az őszi kampánykezdésig biztosítsák a vevők biztonság ellátását. Nos, pillanatnyilag jó esély van arra, hogy lesz folytatása a nádcukor-programnak. A legfrissebb tervek szerint jövőre előreláthatóan legalább 50 ezer tonna árut fogad a kaposvári gyár. Azt még nem tudni, hogy melyik országból érkezik a rakomány, a tárgyalások rövidesen megkezdődnek.

A kaposvári üzemben még javában folytatódik a 112 naposra tervezett kampány. Az előzetes elképzelésekkel ellentétben karácsony után, de még szilveszter előtt fejezik be a termelést. A csaknem 790 ezer tonna cukorrépából nagyjából 120 ezer tonna cukrot nyernek. Fokozatosan feltöltik a 25 ezer tonnás silót, a többit üzletláncoknak, kereskedelmi társaságoknak cukornádértékesítik.

Se karácsonykor, se az év utolsó napján nincs megállás: a cukorgyáriak folyamatosan a három műszakos termelésre álltak rá. Szeles Zoltán operatív igazgató elmondta: a cukorból már túllépték a bűvös százezer tonnás álomhatárt. Egészen pontosan 101 545 tonnát állítottak elő.

Ezen a héten csütörtökön lesz a 100. kampánynap. A műszaki feladatok kapcsán kitért rá; előírásszerűen működött a biogázüzem, amely naponta csaknem 170-175 ezer köbméternyi gázt állít elő. Ez nagyjából a gyári energiaigények felét fedezi.

Várhatóan januárban már megtarthatják a cukorgyárban épülő harmadik fermentor próbaüzemét. A 28 méter magas és több mint 16 ezer köbméter térfogatú építmény átadása jelentős mérföldkő lesz a zrt. történetében. Ha minden a tervek szerint alakul, úgy az energiaigények közel 75-80 százalékát a biogáz adja a 2012-es kampányban.

(forrás: Somogyi Hírlap/Agromonitor)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél